Charlie Hebdo saldırganlarını yakalamak için operasyon başladı: Kouachi kardeşler öldürüldü

Fransa’nın başkenti Paris’te Charlie Hebdo dergisini basarak katliama neden olan saldırganlar Said ve Cherif Kouachi için başlatılan operasyon bu sabah saatlerinde kovalamacaya dönüştü. Polisle girdikleri çatışmanın ardından kaçmaya başlayan kardeşlerin ve yanlarında bir rehine olan kardeşler bir matbaa binasına sığındı.

Saldırganların sığındığı binadan silah sesleri geldiği ve dumanlar yükseldiği belirtildi. Binadan patlama sesleri yükseldi. Bunun ardından polis binaya girdi. Fransız haber ajansı AFP, Kouachi kardeşlerin öldürüldüğünü iddia etti. Rehinenin sağ salim kurtarıldığı ifade edildi.

Otobandaki kovalamacanın ardından sığındıkları ve Paris’in yaklaşık 40 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Danmartin-en-Goele kasabasında bir matbaa binasında kuşatılan kardeşlerle polis arasında rehine pazarlığı yapıldı. Polis sözcüsü matbanın içinde bir rehine olduğunu açıkladı. Ancak bazı iddialar rehine sayısının daha fazla olduğu yönünde. Bu arada kasabaya giriş çıkışlar kapatılırken, aralarında tankların da olduğu ağır silahlı askeri araçlar bölgeye sevk edildi.

'TESLİM OLMAK YERİNE ÖLMEYİ TERCİH EDERİZ'
Polisle telefonda görüşen saldırganların teslim olmayı reddettikleri ve bunun yerine 'kahraman olarak' ölmeyi tercih ettikleri belirtildi.

'ÖNCELİĞİMİZ DİYALOG'
Fransa İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Pierre-Henry Brandet, önceliklerinin diyalog başlatmak olduğunu belirterek, "Bu saatler ve bazı durumlarda da günler sürebilir" dedi. Bakanlık, 80 bin personelin ülkede devam eden rehine kriziyle görevlendirildiğini açıkladı. Paris'in Vincennes bölgesinde de Yahudi gıda maddelerinin satıldığı bir marketi basan ve altı kişiyi rehin alan saldırgan, Charlie Hebdo zanlılarının bırakılmasını talep ediyor.  

Öte yandan, güvenlik önlemlerini en üst düzeye çıkaran Fransız polisi, Paris'te Charles de Gaulle Havalimanını inişlere kapattı. Saldırganların sığındığı bölge, havalimanına sadece 12 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

(Fotoğraf: The Telegraph)

Dün bir kasabada saklandıkları ortaya çıkan kardeşlerle polis arasında Danmartin-en-Goele'de otobanda bu sabah saatlerinde bir kovalamaca başladı. Saldırganların kaçarken bir kişiyi rehin aldığı belirtildi. Rehine sayısının birden fazla olabileceği de öne sürüldü. Rehine ya da rehinelerin bir inşaat şirketinde çalıştıkları da iddialar arasında.

Zanlıların sığındıkları iddia edilen matbaa binasının Google Street View fotosu.

KÖYE SIĞINDILAR, REHİNE PAZARLIĞI YAPILDI
Rehine krizinin yaşandığı bölgeden kısa bir süre önce de silah seslerinin duyulduğu haberleri gelmişti. Çatışmada bir kişinin öldüğü açıklandı, ancak Paris savcılığı henüz bunu doğrulamadı.

77'nci bölgede bir kadının aracını gasp eden saldırganların, bu gri araçla yola devam ettiği belirtildi. Saldırganların Belçika sınırına doğru devam ettiği kaydedilirken, polis ekiplerine birçok helikopter de hava desteği verdi.

Zanlıların bir noktada durduğu, yakınlardaki bir köye sığındıkları ve burada polisle rehine pazarlığına girdiği belirtildi. Basın mensuplarının olayı takip etmesi engellenirken, bölgedeki okullara 'içeride kalın' uyarısı yapıldı. Akşam saatlerinde kasabadaki okullarda bulunanlar tahliye edildi.

ARACINI GASP ETTİKLERİ YURTTAŞA 'YEMEN EL KAİDESİ' DEMİŞLER
Öte yandan, Kourachi kardeşlerin polisten kaçmak için gri araçtan önce gasp ettikleri Renault marka aracın sahibi Europe 1'e konuştu. Kardeşlerin sakinliğine dikkat çeken yurttaş, şu ifadeleri kullandı; "Kalaşnikoflu olan adam açık oaln camdan bana 'araçtan in, aracına ihtiyacımız var' dedi. Sonra bir diğeri yanımdaki yolcu koltuğuna oturdu. Onun da bir silahı vardı, sonunda el bombasına benzer bir uzantısı olan... Çok kararlı, temkinli, sakin ve profesyonellerdi. Hiç seslerini yükseltmediler, koşmadılar, tedirgin olmadılar. Giderlerken 'Eğer medya bir şey sorarsa, bunun Yemen El Kaidesi olduğunu söyle' dediler."

Kouachi kardeşler henüz matbaadayken onlarla iletişime geçen Fransız televizyonu BFM, Cherif Kouachi'nin 'Yemen El Kaidesi tarafından gönderildiğini' söylediğini ifade etti.

BAŞBAKAN: DİNLE DEĞİL, TERÖRİZMLE SAVAŞIYORUZ
Operasyon devam edeken açıklama yapan Fransa Başbakanı Manuel Valls "Din ile değil terörizmle savaşıyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Hollande da, saldırının İslam dinine mal edilemeceği yönündeki açıklamasını bir kez daha tekrarladı.

Basının karşısına çıkan Hollande, "Vatandaşlarımızı korumak adına her şeyi yapmalıyız. Vatandaşları koruma bizim sorumluluğumuz çünkü devletin olması gereken yerde birlikte olduğunu göstermeliyiz. Tehlikenin olduğu yerde ne gerekiyorsa yapılmalı. Fransız halkına güvende olduklarını göstermek, bu güveni vermek gerekiyor. Bütün vatandaşlarımıza da bu cumhuriyete güvenebilecekleri ortamı temin etmeliyiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Hollande ayrıca, Aralık ayından beri tehilike verici boyutta istihbarat aldıklarını açıkladı.

YEMEN EL KAİDESİ İLE BAĞLANTI
Charlie Hebdo katliamını gerçekleştiren kardeşlerin yıllardır ABD’nin arananlar listesinde olduğu ve Yemen El Kaidesi ile bağlantılarının olduğunun ortaya çıkmıştı. Güvenlik güçleri tarafından bunca yıldır bilinmelerine rağmen kardeşlerin 24 saat polis tarafından korunan bir binada böyle bir katliamı nasıl gerçekleştirebildiği ve saldırıdan sonra neden hala bulunamadığı akıllara güvenlik zafiyetini getirmişti.

Kouachi kardeşlerin Crépy-en-Valois kasabasında saklandıklarının iddia edilmesinin üzerinde dün kasabada olağanüstü önlemler alınmıştı. Kasaba sokaklarında zırhlı polis araçları ve özel terörle mücadele timleri pozisyon almış, bir helikopter de havada devriye gezmişti.

Paris'in doğusunda Yahudilere ait markete saldırı: En az iki rehine öldü

 

El Kaide bağlantılı Charlie Hebdo saldırganları 'yıllardır' ABD'nin arananlar listesindeymiş

Charlie Hebdo'ya saldırı: Charb, Cabu, Wolinski ve Tignous yaşamını yitirdi

Charlie Hebdo katliamını yapan kardeşlerin bir kasabada saklandığı öne sürüldü

Saldırıdan kurtulan karikatürist Coco: El Kaide'yiz dediler

Said ve Cherif Kouachi