Charlie Hebdo'ya saldırı: Charb, Cabu, Wolinski ve Tignous yaşamını yitirdi

Daha önce Muhammed peygamberle ilgili karikatür yayımladıkları gerekçesiyle ırkçı saldırıların hedefinde olan Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun Paris'teki bürosuna bir silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda 10'u gazeteci, ikisi polis olmak üzere 12 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Saldırıda en az 10 kişinin yaralandığı ve yaralılardan beş kişinin durumunun kritik olduğu kaydedildi.

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, saldırıyı üç kişinin gerçekleştirdiğini tespit ettiklerini açıkladı. Cazeneuve, "Bu üç suçluyu yakalayacağız" dedi.

Fransız basını, saldırıda ülkenin en önemli karikatüristleri arasında yer alan derginin genel yayın yönetmeni Stephane Charbonnier (Charb) ile çizer Jean Cabut'nun (Cabu) öldüğünü duyurdu. Georges Wolinski ve 'Tignous' olarak da bilinen Bernard Verlhac'nın da ölenler arasında yer aldığı kaydedildi. Ekonomist, yazar Bernard Maris'nin de yaşamını yitirdiği açıklandı.

Dergide bir toplantı düzenlendiği için tüm çalışanların binada bulunduğu, saldırının bu sebeple bugün gerçekleştirildiği kaydedildi. Bazı çalışanların saldırı sırasında çatıya çıkarak kurtulduğu belirtildi. Charlie Hebdo'nun Genel Yayın Yönetmeni Gerard Biard ise Londra'da olduğu için saldırıdan kurtuldu.

Wolinski, Tignous, Charb ve Cabu

Fransız polisi derginin ve bazı basın organlarının son günlerde tehdit aldığını kaydetti. Fransa'da alarm seviyesi en üst düzeye çıkarıldı. Dergi binasının bulunduğu 11'nci bölgedeki okullarda tahliye işleminin başladığı kaydedildi.

SALDIRGANLAR ARAÇ DEĞİŞTİRDİ
Görgü tanıkları, siyah kapüşonlu üç kişinin Kalaşnikoflarla dergi binasına girdiğini ve etrafa ateş açtığını söyledi. Görgü tanıkları arasında saldırganların ateş açarken 'Allahu ekber' ve 'Peygamberin intikamını alıyoruz' diye bağırdığını öne sürenler de yer aldı.

Saldırganların siyah bir araçla olay yerinden uzaklaştığı, kaçarken bir polis aracına ateş açtığı ve iki polisin de bu esnada yaralandığı ifade edildi. Daha sonra saldırganlar bir yurttaşın aracını zorla ele geçirdi ve bununla yola devam etti.

Polis sözcüsü Rocco Contento ise, saldırganlara bir kişinin daha katıldığını ve Porte de Pantin yakınlarında 'dördüncü' bir kişi tarafından kullanılan araçla kaçmaya devam ettiklerini açıkladı. Polisle saldırganlar arasındaki kovalamaca Paris'in doğusunda devam ediyor.

Tüm Paris'te 3 binden fazla polisin alarma geçirildiği kaydedildi.

SAVCI: İKİ SALDIRGAN BİNAYA GİRDİ, DİĞERİ DIŞARIDAYDI
Akşam saatlerinde soruşturmaya dair bilgi veren Paris Savcısı François Mollins, "İki saldırgan Charlie Hebdo binasına girerek, dergi toplantısının yapıldığı ikinci kata çıktı. Toplantının saatini ve yerini bildikleri belliydi. (...) Saldırganları 'Allahu ekber' ve 'peygamberin intikamını alıyoruz' diyerek ateş açtılar. Bu sırada dışarıda olan bir saldırgan da aynı şekilde bağırıyordu" dedi. 

HOLLANDE OLAY YERİNDE: KİMSE ÖZGÜRLÜĞE SALDIRAMAZ
Dergi binasına gelen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, "Bu bir terörist saldırıdır. Kimse özgürlüğe saldıramaz. Bugün 11 kişi yaşamını yitirdi ve Fransa bu olayın sorumlularını bulacaktır. Fransa şu anda tam bir şokla yüz yüze, birlik içinde olduğumuzu göstermeliyiz" dedi. Hollande, saldırının Müslümanlara mal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Hollande ayrıca ülkede alarm seviyesinin yükseltildiğini ve geçmiş haftalarda bazı terörist saldırıların engellendiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Hollande, yarın ülke çapında ulusal yas ilan edildiğini, bu doğrultuda saygı duruşunun yapılacağını ve tüm kamu binalarında üç gün boyunca bayrakların yarıya indirileceğini açıkladı. 

CAMERON: MİDE BULANDIRICI
İngiltere Başbakanı David Cameron da saldırının ardından Twitter hesabından "Paris'teki cinayetler mide bulandırıcı. Teröre karşı savaşta ve ifade özgürlüğünü savunma çabalarında Fransız halkının yanındayız" diye yazdı.

Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy da saldırıyı 'kabul edilemez' ve 'barbarca' olarak nitelendirerek kınadı. Almanya Başbakanı Angela Merkel de "Bu, özgür demokratik kültürün ana unsurları olan düşünce ve basın özgürlüğüne bir saldırıdır. Hiçbir şekilde meşrulaştırılamaz" dedi. 

BEYAZ SARAY'DAN KINAMA, BM'DEN BİRLİK ÇAĞRISI
Beyaz Saray da saldırıyı kınayan bir açıklama yayımladı. Başkan Barack Obama'nın sözcüsü, "ABD'nin yaşamını yitiren kişilerin aileleri ve yakınlarıyla dayanışma içinde olduğunu" söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ise "Bu, demokrasi, basın ve ifade özgürlüğüne doğrudan bir saldırıdır. Saldırı bizi bölmeyi amaçlıyor. Bu tuzağa düşmeyelim, şimdi birlik zamanıdır" dedi.

MÜSLÜMAN TEMSİLCİLER OLAY YERİNDE: ONLAR SADECE BİR AZINLIK
Fransa'daki Müslüman kamuoyunun önde gelen isimleri de dergi binasına giderek saldırıyı kınadı. Liderler, "Saldırı bizi de hedef aldı, hepimiz kurbanız. Onlar [saldırganlar] sadece bir azınlığı temsil ediyor" dedi.

Saldırının ardından yaşamını yitirenleri anmak ve dergiyle dayanışma göstermek için Twitter'da '#JeSuisCharlie' (Ben Charlie'yim) etiketi açıldı ve yüzlerce destek mesajı paylaşıldı.

SALMAN RUŞDİ: HİCİV SANATINI KORUMAK İÇİN CHARLIE HEBDO'NUN YANINDAYIM
'Şeytan Ayetleri' kitabı nedeniyle radikal İslamcı kesimin tehditlerine maruz kalan yazar Salmna Ruşdi de, Charlie Hebdo için bir destek mesajı paylaştı. Ruşdi, "Tiranlığa, aptallığa ve namussuzluğa karşı, her zaman özgürlüğün gücü olan hiciv sanatını korumak için Charlie Hebdo'nun yanındayım, hepimizin yapması gerektiği gibi. 'İnanca saygı' adeta 'inanç korkusu' olarak ifade edilebilecek bir koda dönüştü. Dinler, tüm diğer fikirlerde olduğu gibi, eleştiri, hiciv ve evet, korkusuz bir saygısızlığı hak eder" dedi.

SON TWEET, IŞİD LİDERİNİ HİCVEDİYOR
Dergi, sosyal medyada en son kendini halife ilan eden IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi'yi hicveden bir paylaşımda bulunmuştu. Derginin "Aslında iyi dileklerimle" notuyla paylaştığı karikatürde Bağdadi "ve özellikle de sağlık" diyor.

Derginin son sayısının kapağı ise, yeni romanıyla Fransa'da büyük tartışma yaratan yazar Michel Houellebecq'in son romanını konu alıyor. Houellebecq, gelecekte İslamcı parti ile Müslüman Cumhurbaşkanı tarafından yönetilecek ve kadınların çalışmasına izin verilmeyecek bir Fransa portresi çiziyor. 

HOLLANDALI DERGİ DE ALARMA GEÇTİ
Haber ajansı Reuters, Charlie Hebdo saldırısının ardından yine Muhammed peygamberi hicveden karikatürleri yayımlayan Hollandalı Jyllands-Posten dergisinin de alarma geçtiğini duyurdu. Derginin bağlı olduğu medya grubu JP/Politikens Hus, güvenlik önlemlerinin artırıldığını açıkladı.

İspanya'daki El Pais gazetesi de bomba ihbarı aldıklarını ve alarma geçtiklerini açıkladı.

DERGİ MERKEZİ ATEŞE VERİLMİŞTİ
Charlie Hebdo, Kasım 2011'de Muhammed karikatürleri yayımlamış, bunun ardından başlayan protestolar derginin Paris'teki merkezinin ateşe verilmesine kadar varmıştı. Bu saldırı karşısında geri adım atmayan ve ifade özgürlüğünü savunan dergi, 19 Eylül 2012'de yine peyggamberi hicveden karikatürlere yer vermişti. Dergi, 24 saat polis tarafından korunuyordu.

***

CHARLİE HEBDO KATLİAMI'NA İLİŞKİN BÜTÜN HABERLERİMİZ:

Charlie Hebdo'nun son kapağı

Gerici gazetelerden Charlie Hebdo değerlendirmesi: "Bu işte bir 'gâvur'luk var"

Charlie Hebdo'nun çöken sitesine erişim sağlandı, 'Ben Charlie'yim' mesajı paylaşıldı

Paris'te bir saldırı daha

LeMan, kardeş dergisi Charlie Hebdo için hesaplarını kararttı

Charlie Hebdo saldırısının ardından Paris izlenimleri: Halk şokta

Saldırıdan kurtulan karikatürist Coco: El Kaide'yiz dediler

Fransa basınından Charlie Hebdo'ya anlamlı destek: Çalışanlarımızı alabilirsiniz

Milyonlar, "Ben Charlie'yim" dedi

'Charlie Hebdo saldırganlarından biri teslim oldu'

AKP'liler Charlie Hebdo saldırısını da 'montaj'a bağladı: Özellikle üretilmiş bir mizanpaj

Sosyal medya Charlie Hebdo için çiziyor: Hepimiz Charlie'yiz

Saldırıdan ilk görüntüler