Che Guevara’nın kızı Aleida, Batı’nın Küba’ya ‘diktatörlük’ yakıştırmasını eleştirdi: Diktatörlüğün ne olduğu hakkında fikirleri yok. Hiçbir diktatör halkını daha özgür kılmak için hem bedava hem de çok iyi bir eğitim vermez

Che’nin kızı Aleida: Diktatör nedir bilmiyorlar

Che Guevara’nın kızı Aleida, hayatının büyük bölümünü ezilen halkların özgürleşmesi için harcayan; bunu Küba’da gerçekleştirdikten sonra Bolivya’da öldürülen babasını ve Batı’nın ‘diktatörlük’ olarak gördüğü Küba’yı anlattı. Aleida, babası adına konuşamayacağını ancak şahsi notları ve mektupları ile konuşmalarından yola çıkarak “Babam yaşasaydı en önemli konusu Arap dünyasında yaşananlar olurdu.

Yardım etmenin kesinlikle bir yolunu arardı. Sosyalizme ağır eleştiriler getiren biri olarak Sovyet halkına büyük bir sempati besliyordu. Bu nedenle Rusya ve Ukrayna arasında yaşananlara da bir çözüm bulmaya çalışırdı” ifadelerini kullandı. Aleida, “Hayatını değiştirmek isteyen her adama ve her kadına bu yolda yardım etmek isteyen bir adamdı” diye konuştu.

ABD'DEN FERRARİ'YE TEHDİT
Batı’nın Küba’ya ‘diktatörlük’ yakıştırmasına da değinen Che’nin kızı, “Diktatörlüğün ne olduğu hakkında en ufak bir fikirleri yok. Hiçbir diktatör halkını daha özgür kılmak için hem bedava hem de çok iyi bir eğitim vermez. Devrimden bu yana hükümet kültürel standartları yükseltmeye çalışıyor. Kaldı ki hangi diktatör halkına bedava sağlık ve eğitim sunarken bir yandan da diğer halklara yardım eli uzatır? Dayanışma, diğer insanlar için sevgi ve fedakârlık Kübalıların prensibi haline geldi” dedi.

 

 

Küba’ya uygulanan ambargonun kaldırılması halinde ekonomilerinin rahatlıkla büyüyeceğinin altını çizen Aleida, “Ferrari şirketinin sahipleriyle yakıt tasarruflu motorlar için temasa geçtik. Görüşmelerin tam ortasındayken FBI’dan Ferrari’ye bir mektup gönderildi. Bunu kendi gözlerimle gördüm. Mükemmel bir İtalyanca’yla Küba’yla iş yapmaları halinde bir daha ABD’ye giremeyeceklerini ve burada iş yapamayacakları anlatılıyordu. Bu sanki bir ağabeyin kardeşinden bir oyuncağını esirgemesi haline döndü” diyerek sözlerini tamamladı.