20. yüzyılın büyük fotoğrafçılarından olan İsviçreli Rene Burri yaşamını yitirdi. Che Guevara’nın puro içerken çektirdiği o unutulmaz kare de Burri’nin imzasını taşıyor

Che, Picasso ve niceleri onun deklanşöründe ölümsüzleşti

Efsanevi devrimci gerilla lideri Che Guevara ile yüzyılın en önemli ressamlarından Pablo Picasso’nun portre fotoğraflarını çeken İsviçreli fotoğrafçı Rene Burri yaşama veda etti.

Uluslararası fotoğraf ajansı Magnum, fotoğrafçıları Burri’nin kanser tedavisi gördüğü İsviçre’nin Zürih kentinde yaşamını yitirdiğini açıkladı. Burri ölümünden önce 30 bin fotoğraflık arşivini Lozan’daki Elysee Müzesi’ne bağışlamıştı. 1933’te Zürih’te doğan sanatçı, doğduğu kentteki sanat okulunu bitirdi. Mezun olduktan sonra İsviçre’deki Walt Disney stüdyolarında asistan kameraman olarak çalıştı. İlk fotoğrafı, 1946’da Birleşik Krallık Başbakanı Winston Churchill’i üstü açık arabasında çektiğinde 13 yaşındaydı.

‘CHE ÇEKİCİ BİR ADAMDI’
Burri 1956’da Magnum için çalışmaya başladı ve önemli siyasi olayları çekti. Che’nin puro içerken çektirdiği ünlü fotoğrafında, efsanevi Küba lideri Fidel Castro’nun farklı portrelerinde ve Picasso, Giacometti, Klein gibi dünyaca ünlü sanatçıların birçok fotoğrafında Burri’nin imzası var. Che için “Kibirli bir adam” diyen Burri, “Ancak bir çekiciliği var. Kafesteki bir kaplan gibi” ifadelerini kullanmıştı. İsviçreli fotoğrafçının Picasso’nun fotoğrafını çekmek için dört yıl beklemesi gerekti.