CHP Anayasa Çalıştayı düzenliyor

SEBAHAT KARAKOYUN

AKP, fiilen uygulanan ‘tek adam’ rejimini MHP’nin desteğini alarak yapılacak anayasa değişikliğiyle kalıcı hale getirme planını adım adım uygulamaya koyarken CHP de çözümün ‘güçlü parlamenter sistem’de olduğuna vurgu yapmak üzere bir Anayasa Çalıştayı düzenliyor.

CHP’nin çalıştayı yarın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun açış konuşmasıyla başlayacak. Aralarında Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu’nun da bulunduğu akademisyenlerin katılacağı çalıştayda “Anayasa Vizyonu, Parlamenter Demokrasi ve Otoriter Sistem Arayışları” başlıklı üç oturumla, ‘Nasıl bir Anayasa?’ sorusuna yanıt aranırken güçlü bir parlamenter sistem için yapılması gerekenler üzerinde durulacak.

Oturumlara CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’ın yanı sıra TBMM Anayasa Komisyonu üyeleri Muharrem Erkek ve Murat Emir başkanlık edecek.

‘Otoriter Sistem Arayışları’nın sorgulanacağı oturuma başkanlık edecek olan Muharrem Erkek, BirGün’e yaptığı açıklamada “Bu ortamda sağlıklı Anayasa tartışması yapılamaz” dedi.

Ülkenin “Tam bir anayasasızlık ve hukuksuzluk, terör, şiddet ve savaş ortamı içinde bulunduğunu” belirten Erkek’in açıklamaları özetle şöyle:

Tanzanya’nın gerisinde

“Türkiye, dünya ülkeleri arasında hukukun üstünlüğü endeksine göre 99’uncu sırada. İran, Özbekistan ve Tanzanya gibi ülkelerin gerisinde. Sıralamada ilk 15’te yer alan ülkelere bakıldığında dikkati çeken konu, tamamının parlamenter sistemle yönetiliyor olmaları.

Parlamenter sistemi değiştirmek değil nasıl daha sağlıklı işler hale getirileceğini ve güçlendirileceği üzerine kafa yorulmalı.

Başkanlık ambalajında otoriter bir sistem hedefliyorlar. Latin Amerika, Asya ve Afrika’daki örnekler, başkanlığs geçen ülkelerin hızla demokrasiden uzaklaşarak otoriterleştiğini ortaya koyuyor.

AKP, mevcut sistemi bozarak yarattıkları Anayasa’ya aykırı durumu hukuki zemine oturtma çabası içinde. Bütün gücü kendinde toplamaya çalışan bir Erdoğan var karşımızda. Devletin bekasından önce Erdoğan ve ailesinin bekası geliyor onlar için.”