Urfa’daki sığınmacıların ve halkın yaşadığı sorunları yerinde gözlemleyen CHP heyetinden Mehmet Tüm izlenimlerini BirGün’e anlattı: Şehirde her türlü açlık, sefalet, hastalık kol geziyor. 1 milyon 800 bin kişilik bir kent 500 bin sığınmacıyı kaldıramaz

CHP: Bir kent 500 bin sığınmacıyı kaldıramaz

BÜŞRA DENİZ

CHP milletvekilleri Suriyeli sığınmacıların ve kent halkının yaşadığı sorunları yerinde görmek için Urfa’da temaslarda bulundu. Mehmet Tüm, Namık Havutçu, Mahmut Tanal, Dursun Çiçek, Özkan Yalım, Haluk Pekşen, Nurettin Demir ve Kemal Zeybek’ten oluşan milletvekili heyeti incelemelerini daha sonra raporlaştırarak genel başkana sunacak.

Heyette yer alan Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm Urfa’daki izlenimlerini BirGün’e anlattı. Kentte çok ciddi sorunların yaşandığına dikkat çeken Tüm, “1 Milyon 800 bin kişinin yaşadığı kentte bugün 500 binin üzerinde Suriyeli sığınmacı yaşıyor. Bu da beraberinde büyük sorunlar getiriyor. İşsizlik, yoksulluk, sefalet iç içe. Şehirde her türlü açlık, sefalet, yoksulluk, hastalık kol geziyor” dedi.

Kentteki hastanenin önünde binlerce insanın topakta pislik içinde yattıklarını kaydeden Tüm, “Binlerce insana sağlık hizmeti verilmiyor. Doktor yok, hasta bakıcı yok, hemşire yok. İnsanlar oldukça perişan. Mülteciler oldukça perişan. Zor durumda” ifadelerini kullandı.

IŞİD Urfa’da faaliyette

Urfa’da bir insanlık dramı yaşandığını söyleyen CHP’li Tüm, aynı zaman da kentte güvenlik sorunları olduğuna da vurgu yaptı. Vali yardımcısıyla Emniyet müdürüyle görüştüklerini kaydeden Tüm, “Yeterli güvenlik sağlanamadığı için her türlü şiddete açık mülteciler. IŞİD’in ciddi bir şekilde çalışmalar içinde olduğunu hissettik. Bizden önce çok kanlı saldırılara neden olabilecek canlı bomba faaliyetleri önlenmiş. Ama bu sorunlar devam ediyor. Güvenlik sorunları alarm veriyor. Bir kent 500 bin sığınmacıyı kaldıramaz” uyarısında bulundu.

‘Onları yalnız bırakmayacağız’

Kentin ve sığınmacıların sorunlarıyla baş başa bırakıldıklarını belirten Tüm şöyle konuştu: “Urfa kendi kaderiyle baş başa bırakılmış bir şehir. Ülkemiz adına utanç duyduk. Kent Ortadoğu’dan daha beter bir şehir durumuna gelmiş. CHP olarak daha çok gidip geleceğiz. Ve o bölgenin sorunlarına daha çok sahip çıkacağız. Meclis’e daha çok taşıyacağız bu sorunları. Suriye halkı yalnız değil, onları yalnız bırakmayacağız.”

İktidarın çizdiği pembe tablolar hayal ürünü

“Ülkemizde halkın karşılaştığı sorunlar iktidarın çizdiği pembe tablolardan ibaret değildir” diyen heyette yer alan Namık Havutçu da; “İnsanlarımız sorunlarına terk edilerek, umutsuzluklarıyla baş başa bırakılmış bir halde. İktidarın bu gerçekleri görerek hareket etmesi ve ülkeyi adil yönetmesi gerekirken, 78 milyonun ve ülkedeki Suriyelilerin kaderini tek adamın hırslarına teslim etmesi doğru değildir. Kamuoyunda yaratılan algıyla ülke gerçekleri arasında uçurumlar var. Yapay çözümlerle, günübirlik siyasetle 78 milyonun ve Suriyelilerin sorunlara çözüm bulunamayacağı ortadadır” diye konuştu.