Hafta sonu 37'nci Olağan Kurultayı'nı toplayacak CHP'de şimdiye kadar üç isim Genel Başkan Kılıçdaroğlu'na rakip olacağını açıkladı

CHP’de çok adaylı kurultay

BirGün ANKARA

Koronavirüs salgını nedeniyle yedi ay ertelenen ve bu hafta sonu "seyircisiz" olarak bin 356 delegenin katılımıyla gerçekleştirilecek CHP 37'nci Olağan Kurultayı'nda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun dışında Aytuğ Atıcı, Tolga Yarman ve İlhan Cihaner de adaylık için imza toplama çalışmalarını sürdürüyor.

Bilkent Odeon'da seyircisiz olarak düzenlenecek CHP Kurultayı'nda 60 kişilik Parti Meclisi (PM), 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) ve 8 kişilik Bilim Yönetim ve Kültür Platformu (BYKP) belirlenecek. Parti tüzüğüne göre bin 356 delegeden 68'inin imzasını alarak genel başkan adayı olmak isteyen isimler imza toplamayı sürdürüyor. Adaylardan Atıcı ve Cihaner'in bu imzaların yarısından fazlasını topladığı ifade edilirken son isim Tolga Yarman'ın da çalışmalarının sürdüğü öğrenildi. İlhan Cihaner bugün saat 09.30'da, Tolga Yarman ise 11.00'de resmi adaylık açıklamasını CHP Genel Merkezi'nde gerçekleştirecek.


ÇERÇİOĞLU YÖNETECEK

CHP Kurultayı’nda Divan Başkanlığına Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu aday olarak önerilecek. Parti tarihinde ilk kez açık havada gerçekleştirilecek kurultaya yönelik hazırlıklar da sona erdi. Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri doğrultusunda sosyal mesafe kurallarına uyulacak, maske kullanımı zorunlu olacak. Maskeler, parti yönetimi tarafından dağıtılacak. Delegeler ve görevliler ateşi ölçülerek alana alınacak. Salonda dezenfektan bulundurulacak. Kurultayın yapılacağı alan sadece amfi tiyatrodan ibaret olmayacak. Bilkent Odeon’un fuaye ve bahçesi de düzenlenerek kurultay alanı olarak kullanılacak. Oy kabinleri bahçede kurulacak. Ayrıca sandık sayısı ve kabin sayısı artırılarak, her kabine 10 kişi düşecek şekilde bir düzenleme yapılacak.

ONUR KURULU ÜYELERİ DIŞARIDA

Kurultay öncesinde Onur Kurulu üyeleri de telefonla aranmaya ve kurultaya katılım ihtimalleri sorulmaya başlandı. Kurultaya katılacak Onur Kurulu üyeleri için bahçede bir bölüm ayrılacak. Konuşma yapmak isteyen Onur Kurulu üyeleri de talebini Divan Başkanlığı’na bildirdikten sonra salona gelerek konuşma yapabilecek. PM'ye aday olmak isteyen delegeler için de düzenlemeler yapıldı. Delegelerden imzalar dışarda alınacak. İmzasını tamamlayan aday başvurusunu Divan Başkanlığı'na sunulacak.

***

AKP kara geçmişini silmeye çalışıyor

AKP'nin büyük yaptırımlar içeren sosyal medya düzenlemesine tepkiler sürerken, bu hafta Meclis’e gelecek olan düzenlemenin içeriğine ilişkin konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, "AKP, 'unutulma hakkı' adı altında kara geçmişini silmeye çalışıyor" dedi.

Düzenlemenin “Kollektif hafızayı silecek bir durum” olduğuna değinen Adıgüzel, “AKP'nin yoksulluk, FETÖ ile ilişkileri, yolsuzluklarına ilişkin erişim engellenecek. Getirilen yasa teklifinde ifade özgürlüğüne, toplumun haber alma özgürlüğüne kısıtlamalar var” diye konuştu.

Teklif konusunda tartışılması gereken unsurlar olduğuna değinen Adıgüzel, “Mesela ekonomik anlamda, girişimcinin desteklenmesi konusunda sorun yaratacak.