CHP’nin 31 Mart yerel seçimlerinde garanti gördüğü illerin başında yer alan İzmir’deki adaylık tartışması, Aziz Kocaoğlu’nun son çıkışıyla krize dönüştü. CHP Parti Meclisi’nin (PM) 26 Ocak’ta yeniden toplanması ve İzmir düğümünü çözmesi bekleniyor. CHP’de İzmir adaylığı konusunu kilitleyen ‘ekip’ tartışması, 1 Ekim’de yeniden aday olmayacağını açıklayan ve daha sonra bu yöndeki açıklamalarını yineleyen Büyükşehir Belediye […]

CHP’de İzmir düğümü

CHP’nin 31 Mart yerel seçimlerinde garanti gördüğü illerin başında yer alan İzmir’deki adaylık tartışması, Aziz Kocaoğlu’nun son çıkışıyla krize dönüştü. CHP Parti Meclisi’nin (PM) 26 Ocak’ta yeniden toplanması ve İzmir düğümünü çözmesi bekleniyor.

CHP’de İzmir adaylığı konusunu kilitleyen ‘ekip’ tartışması, 1 Ekim’de yeniden aday olmayacağını açıklayan ve daha sonra bu yöndeki açıklamalarını yineleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun son dakika hamlesiyle derinleşti. İzmir adayının gündeme gelmesi beklenen son PM toplantısı öncesinde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na ‘sürpriz’ bir ziyarette bulunun Kocaoğlu’nun, “Sorumluluktan kaçamayacağını” belirterek adaylık açıklaması yapması, parti içindeki hesapları alt üst etti.

CHP kulislerinde Kocaoğlu’nun, başından beri şiddetle karşı çıktığı ve son dönemde ismi öne çıkan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in adaylığıyla ilgili bir kararı engellemek için bu çıkışı yaptığı konuşuluyor. İzmir için adı geçen isimler arasında yer alan Tuncay Özkan’a sıcak bakmadığı bilinen Aziz Kocaoğlu’nun, son dakika çıkışıyla “bu iki isim aday olursa kriz çıkar” mesajı verdiği , “adaylıktan çok, istediği bir ismin belirlenmesini sağlamaya çalıştığı” yorumları yapılıyor. Kulislerde Kocaoğlu’nun Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur’un aday gösterilmesini istediği, bu olmadığı takdirde yeniden aday olmaktan vazgeçmeyeceği de konuşuluyor.

Karar haftaya

Kılıçdaroğlu’nun son gelişme üzerine İzmir konusunda örgüt temsilcileri ve milletvekilleri yeni bir durum değerlendirmesi yapması bekleniyor. Bu sürecin ardından PM’nin 26 Ocak’ta İzmir ve ilçeleri ile İstanbul’un ilçelerinin adaylarını kesinleştirmek üzere yeniden toplanacağı bildirildi.

Kulislerde, Kocaoğlu’na MYK ve PM’den vize çıkmayacağı, Kılıçdaroğlu’nun krizin tartışma konusu olan isimlerin dışında farklı bir ismin adaylığını da gündeme getirebileceği konuşuluyor. Bu formülde de İzmir milletvekilleri Murat Bakan ile Kamil Oktay Sındır’ın isimleri ağırlıklı olarak dillendiriliyor.