CHP 18’inci Olağanüstü Kurultayı’nın ikinci gününde yapılan Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu seçimleri kıran kırana geçti. Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce’nin yanı sıra “sol birlik” de anahtar listeyle seçime katıldı

CHP’de kıran kırana PM seçimi

SEBAHAT KARAKOYUN - senyaprak@gmail.com - @ssenyaprak

CHP 18. Olağanüstü Kurultayı ikinci ve son gününde 60 Parti Meclisi ve 15 Yüksek Disiplin Kurulu üyesinin belirlendiği, kıran kırana geçen bir seçime sahne oldu. CHP’de 60 Parti Meclisi üyeliği için 600’ün üzerinde başvuru yapıldı. Çarşaf listede 610 kişinin adı yer aldı. 15 YDK üyeliği için başvuruda bulunanların sayısı da 98 oldu. Başvuru yoğunluğu sebebiyle 17:00’da bitmesi beklenen oylama işlemi ancak 18:00’da başlayabildi.

ÜÇ ANAHTAR LİSTE
“Çarşaf liste” yöntemiyle yapılan Parti Meclisi seçimi için Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce’nin yanı sıra “sol birlik” de anahtar liste çıkardı. CHP’nin mevcut MYK üyelerinin tamamı adaylık için başvuruda bulundu.

BEKAROĞLU’NA ‘KOTA’ KALKANI
CHP tüzüğüne göre Parti Meclisi’nin 60 üyesinden 8’i Bilim -Kültür Platformu  kontenjanından seçiliyor.  Kılıçdaroğlu, 8 ismin belirlenmesi için hazırladığı 12 kişilik anahtar listede, kurultaydan hemen önce daveti üzerine CHP’e katılan Mehmet Bekaroğlu’na da yer verdi.
CHP lideri, delegelerden “çizik” yemesi olasılığı yüksek görünen Bekaroğlu’na “koruma kalkanı” oluşturabilmek için ilginç bir yöntem seçti. CHP tüzüğünde yer alan “cinsiyet kotası” hükmüne göre, 12 kişilik listeden seçilecek 8 kişi arasında kadın ya da erkek cinsi en az üç kişi ile temsil edilmek zorunda.  Kılıçdaroğlu’nun 12 kişilik listesinde sadece üç erkek bulunuyor. Listede yer alan Mehmet Bekaroğlu, Burhan Şenatalar ve Sencer Ayata, oyları ne olursa olsun “kota” hükmü gereği Parti Meclisi’ne girecekler.  



TEMİZEL İÇİN ÖZEL İSTEK
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun listesinde eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel de yer aldı. Kılıçdaroğlu’nun il başkanları toplantısında Bekroğlu’yla birlikte Temizel’in de listeye girmesi için özel destek istediği öğrenildi.
CHP’de Parti Meclisi’ne girmek için yarışanlar arasında eski Kamu Güvenliği Müsteşarı Murat Özçelik, Sivas katliamı’nda yaşamını yitiren şair Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok, gazeteciler Enis Berberoğlu, Koray Çalışkan, Tuncay Özkan da yer aldı.
Gazetemizin baskıya girdiği saatlerde PM seçimleri devam ediyordu.

***

Kazanan ‘yeni’ CHP

Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesi iki seçimdir izlediği politik hattı devam ettireceği şeklinde yorumlandı. Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ve Emrehan Halıcı’nın yer almamasıyla da dikkat çeken listede Kılıçdaroğlu son MYK’sini PM listesine alarak bu çizgide ısrarlı olacağını gösterdi. Ayrıca Enis Berberoğlu, Mehmet Bekaroğlu gibi isimleri de listeye koyarak çizgisinin altını
bir kez daha çizdi.
Kılıçdaroğlu son dönemlerde en çok eleştirildiği konulardan biri olan Alevi hassasiyetini Fevzi Gümüş ve Cemal Canpolat’ı PM’ye alarak karşılamaya çalıştı.
İlhan Cihaner, Ercan Karakaş, Zeynep Altıok gibi isimlerin PM’de olması ise listenin ağırlığına göre Sol’a dair bir sonuç üretmeyeceği şeklinde yorumlandı. Çünkü bu isimler anahtar listeye alınmasa dahi geçek kurultay da olduğu gibi listeyi delecek isimlerdi.
Kılıçdaroğlu 2015 seçimlerine giderken “Yeni CHP” anlayışına uygun bir PM belirledi. Bu PM seçilirse MYK’de da ciddi değişim yaşanmayacak anlamına gelecek. Görünen o ki CHP’nin 18. Kurultay’nın kazananı “Yeni CHP” oldu.

Yaşar Aydın

***

Kılıçdaroğlu’nun listesi

Saliha Sena Kadıgil, Sena Kaleli, Ercan Karakaş, Haluk Koç, Durdu Özbolat, Ümran Köksüz, Bülent Kuşoğlu, Nihat Matkap, Ekrem Kerem Oktay, Gülseren Onanç, Kadir Gökmen Öğüt, İrfan Önal, Yasemin Öney Cankurtaran, Murat Özçelik, Tuncay Özkan, İhsan Özkes, Engin Özkoç, Faik Öztrak, Serpil Öztürk, Şafak Pavey, Şenal Sarıhan, Mehmet Ali Susam, Sezgin Tanrıkulu, Gürsel Tekin, Zekeriya Temizel, Bülent Tezcan, Erdoğan Toprak, Halit Toraman, Elif Uzunşimşek, Hüseyin Yaşar, İdris Yıldız, Candan Yüceer, Alaattin Yüksel, Gürkut Acar, Onursal Adıgüzel, Veli Ağbaba, Ezgi Akar, Yakup Akkaya, Zeynep Altıok, Enis Berberoğlu, Tekin Bingöl, Rana Bozkurt, Volkan Canalioğlu, Cemal Canpolat, İlhan Cihaner, Aytun Çıray, Gül Çiftçi, Zeki Eker, Ahmet Ertuğrul, Levent Gök, Didem Gültekin, Fevzi Gümüş

***

Muharrem İnce’nin listesi

Barkan Kalınomuz, Nihat Karpuz, Ecevit Keleş, Emrah Köksal, Kenan Köktürk, Emre Köprülü, Ali Kemal Kumkumoğlu, Hakkı Süha Okay, Seyfi Oktay, Janet Otoğlu, Ali Özcan, Tanju Özcan, Özcan Özel, Ümit Özgümüş, Tuncay Özkan, Ali Türen Öztürk, Haluk Pekşen, Fikri Sağlar, Zuhal Samlı, Yaşar Seyman, Doğan Şafak, Vedat Şenol, Nazan Şenolsun, Berhan Şimşek, Selin Taşdemir, Birsen Temir, Mert Ünlü, Murat Yazar, Ali Yıldızlı, Eray Zengin, Hakkı Akalın, Can Akın, Özgür Aktepe, Zeki Alçın, Önay Altago, Bahattin Atalay, Şenol Balaban, Ali Başkaraağaç, Süheyl Batum, Evrim Baykara, Nuriye Berberoğlu, Yüksel Çakmur, Hikmet Çelik, Zeki Eren, Abdülrezzak Erten, Mehmet Saraç, Mustafa Parsakoğlu, Ümran Göçen, Alper Gümüş, Aliye Özgündüz, Öztürk Hocaoğlu

***

Aday olmayan PM üyeleri

Yerel seçimlerin ardından yapılan değişikliğe kadar MYK’de yer alan, Parti Meclisi üyeliğine ise devam eden Adnan Keskin, Umut Oran, Bihlun Tamaylıgil yeniden aday olmadılar. Muharrem İnce’ye destek veren isimlerden Birgül Ayman Güler’in de aday olmaması dikkat çekti.



***

KİM NE DEDİ?

CHP Milletvekili Hüseyin Aygün: İnce’ye tepki oyları verildi

Kurultayın ilk günü yaşananlar gösterdi ki Kemal Kılıçdaroğlu’nun AKP’nin toplumu ve devleti İslamlaştırma politikasına karşı izlediği politikalara parti tabanı tepkli. Seçildiği günden beri partiyi sağ liberal bir çizgiye çekmeye çalışan Kılıçdaroğlu’na duyulan tepki Muharrem İnce’nin işine yaramıştır. İnce’ye verilen oy, sağ politikalara tabanın tepkisidir. Sağ, milliyetçi bir çizgide olan Muharrem İnce, tabandaki bu tepkiyi fark ettiği için sol bir söylem kullanmış ve bunun karşılığını almıştır. Ancak İnce, aldığı oy oranını tümüyle kendisine verilen bir destek gibi değerlendirirse yanılır.
Kılıçdaroğlu’nun kurultay konuşmasında Erdoğan’ın kullandığı argümanları ‘rakı sofralarını’ kullanmasını çok anlamlı buluyorum. Siyasal İslamın özel yaşama mücadele amacıyla kullandığı bu argüman CHP kurultayında konu edilemez. Kimse bir şeyin aslı varken taklidine oy vermez.

***

CHP Milletvekili Rıza Türmen: Yarış demokratik olgunluğun göstergesi

CHP, Kurultay’da yaşanan ve başka bir partide yaşanması pek mümkün olmayan ölçüdeki yarışla demokratik olgunluğa eriştiğini göstermiştir. Bu tablo, Türkiye’deki demokrasinin dahi ileri aşamasıdır. Başka hiçbir partide bu demokratik olgunluğu göremezsiniz. CHP Türkiye’deki demokratik kirizden nasıl çıkılacağının işaretini veren partidir. Rekabetin olması doğaldır. Belirli sınırlar içinde kalması koşuluyla rekabet yarar sağlar bir partide. Şimdi partinin yeni yönetiminin oluşmasıyla birlikte ileriye, genel seçimlere dönük çalışmalara hız verilecektir.