İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun seçim kampanyası direktörü Necati Özkan’ın kitabı, parti içerisinde tartışmaya yol açtı. Arka planda ise esas gerilimin belediyelerin yönetilme süreci ve yaklaşan CHP kongresinin olduğu anlaşılıyor

CHP’de tartışma bir kitaptan fazlası

YAŞAR AYDIN yasaraydin@birgun.net

hafta başı CHP içinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) seçimlerine ilişkin bir tartışma başladı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun seçim kampanyasını yürüten Necati Özkan’ın seçim sürecini anlattığı “Kahramanın Yolculuğu” kitabı parti içinde küçük çaplı bir gerilime yol açtı. Aynı tartışma, İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun sosyal medya paylaşımının ardından ilerledi.

KİM KAZANDIRDI TARTIŞMASI BÜYÜYOR

İlk başta yaşananlar, kazanılan başarıda yok sayılan ya da görünmeyenlerin itirazı olarak algılanabilir. Kuşkusuz bu duygunun özel olarak “örgüt” kısmında hakim olduğunu söyleyebiliriz. Yaşananlar maddi bir karşılık beklemeden gecesini gündüzüne katanların haklı isyanı ve bu isyanı dillendiren İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun itirazı olarak özetlenebilir.

Ancak bir iki noktayı konunun içine dahil etmezsek mesele tam olarak anlaşılamaz. Bunlardan biri uzun süre sonra kazanılan belediyelerin yönetiminde örgütün rolünün tarifi. İkincisi de belediyeler üzerinden yaklaşan CHP kongrelerine müdahale etme isteğinin olup olmadığı.

KADiM TARTIŞMALAR YENİDEN HATIRLANIYOR

CHP’de nisan ayında sonuçlanacak kongre süreci bugün başlıyor. 9 Kasım tarihi itibariyle mahalle delege seçimleri başlayacak. Ardından kongre takvimi ilçe, il seçimleriyle ilerleyecek. 2020 Nisan ayı içerisinde partiyi Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine kadar yönetecek kadroların seçileceği genel merkez kongresi yapılacak. İşte tüm tartışmalar ve farklı illerde hissedilmeye başlayan telaşın nedeni daha net şekilde anlaşılıyor.

Bu telaş aynı zamanda CHP kongrelerinin kadim tartışmasını da yeniden hatırlatıyor: “CHP yönetimini belediyeler mi belirliyor?”

BELEDİYEDEN DELEGE MÜDAHALESİ

Belediye başkanları ve yöneticilerin görev süreleri boyunca birlikte çalışacakları örgütlerde sorumluluk alacak olanlarla uyumlu çalışma talepleri her zaman olmuştur. Buna genel merkez dahil. Yerel yöneticilerin özellikle kongre süreçlerinde de bu talebi ete kemiğe büründürme fırsatı olarak görmesi de kaçınılmaz. Daha önceki birçok CHP kurultayında bunun örneklerine çokça rastladık. Bugün başlayacak kongre sürecinin de benzer gerilimler ve çatışmalar içermesi kaçınılmaz. Özellikle İstanbul, İzmir, Ankara, Adana ve Mersin gibi delegelerin çok önemli bölümünü teşkil eden illerde belediye başkanlıklarının alınmış olmasıyla süreç daha da sert geçecektir.

***

KILIÇDAROĞLU TARAFLARI UZLAŞTIRMAYA ÇALIŞACAK

Kongrenin gidişatına ilişkin ilk ipuçları görevden alınan il-ilçe yönetimlerinde saklı. Anlaşılan o ki Genel Başkan durumun farkında ve örgütü tek aday çıkarmaya zorluyor. Uzlaşıyla bu işin çözülmesini istiyor. Ancak burada önemli olan kantarın topuzunun nereye doğru meyil edeceği meselesi. Bugüne kadar Kılıçdaroğlu daha çok örgütün itirazlarını da göğüsleyerek seçilmiş başkanların tercihlerine kulak kabarttı. Ama şimdi güçlü belediye başkanları kadar seçim kazandırmış güçlü il örgütleri de var. Ve gördüğümüz kadarıyla bu tartışmada geri adım atmaya da niyetleri yok.

Kitabının başlattığı tartışmanın arkasında önemli sorular saklı. Birincisi belediyeler nasıl yönetilecek ve parti örgütleri ne kadar dahil olacak? İkincisi ise belediye başkanları parti kongrelerinde nerede duracak? Kitap sadece tartışmayı öne çekmiş gibi duruyor.

cukurda-defineci-avi-540867-1.