CHP PM yarın milletvekili listeleri için toplanıyor. PM'nin tam yetki vermesi beklenen Genel Başkan Kılıçdaroğlu, merkez yoklaması ile adayları belirleyecek. İttifak üyesi partilerden 40 dolayında kişi seçilebileceği yerlerden aday gösterilecek.

CHP'de vekiller yoklama yoluyla belirlenecek

Hüseyin ŞİMŞEK

CHP Parti Meclisi yarın toplanıyor. CHP PM, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na milletvekili aday listelerinin belirlenmesi konusunda tam yetki verecek. Milletvekili aday listeleri, erken seçim ve ittifak ilişkileri nedeniyle merkez yoklamasıyla belirlenecek.

CHP, yarın gerçekleştirilecek PM toplantısında milletvekili adaylığı konusunu ele alacak. İttifak yapılanması ve erken seçim kararı dolayısıyla milletvekili aday listeleri ön seçim yöntemiyle hazırlanmayacak. Bunun yerine listeler Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından merkez yoklaması ile belirlenecek.

İttifak üyesi partilerle birçok şehirde ortak liste ile seçime girmeyi planlayan parti yönetimi, CHP’li isimler için beş ayrı bölge esasıyla çalışacak. Edinilen bilgiye göre, bu bölgelerin her birinden bir parti yöneticisi sorumlu olacak. Parti yöneticilerinin listelere ilişkin ön çalışmaları yapmasından sonra karar Kılıçdaroğlu tarafından verilecek.

TAVIR ALINMASIN

YSK’nin resmi seçim takvimini ilanının ardından çalışmalarını hızlandıracak parti yönetimi, aday adaylarından ittifak ilişkilerini de göz ardı etmemelerini, listede yer almamaları durumunda olumsuz bir tavır almamalarını isteyecek. Liste konusunun bir tartışmaya dönmemesi gerektiğini bildiren bir CHP yöneticisi, BirGün’e yaptığı değerlendirmede, “İttifak üyelerimizin bir kısmı bizim listelerimizden seçime girebilir. Hem parti içi hem ittifak içi dengeler gözetileceği için sancılı bir süreç olabilir ama bu dönemi en az sorunla, en fazla milletvekilliği kazanarak noktalamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

İTTİFAK LİSTESİ

PM’de verilecek yetkinin ardından Millet İttifakı üyeleri ile CHP listelerinden aday gösterilecek isimlerin ele alınacağı, 40 dolayında milletvekili adayının seçilebilecek yerlerden aday gösterilebileceği ve bunların çoğunluğunun ise DEVA ve Gelecek Partisi üyesi isimlerden oluşacağı bildirildi.

SOSYAL DEVLET VURGUSU

Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile depremden etkilenen Malatya'yı ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra Allah nasip eder kazandığımızda görecekler deprem bölgesinde, işçilerin ücretlerinden vergi alınmaması gerektiğini ifade ettim" dedi. İktidara çağrı yapan Kılıçdaroğlu, "Biz bunu yapmayı taahhüt ediyoruz ama lütfeder kendileri daha erken yaparlarsa bundan memnun oluruz" diye konuştu. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Kırsal kesimde ciddi sorunlar var. Elde kalan bazı ürünler var. Süt üreticileri 'Sütümüzü yeteri kadar satamıyoruz, alıcı bulamıyoruz' diye sitemleri oldu. Et ve Süt Kurumu yetkililerine de bir çağrıu yapıyoruz. Toprak Mahsülleri Ofisi'ne çağrı yapıyoruz; kayısı var elde, onları satın alsınlar. Et ve Süt Kurum, üreticilerin elindeki sütleri satın alsın. Devlet, sosyal devletliğini şimdi yapmayacaksa ne zaman yapacak. Bunların yapılması lazım, yaraların bir an önce sarılması lazım."