Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığa geldiği dönemde ortaya atılan “Yeni CHP” kavramı berraklaşıyor.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığa geldiği dönemde ortaya atılan “Yeni CHP” kavramı berraklaşıyor. “Yeni CHP” kapsamında partinin tarikat ve cemaatlerle de rabıta kurması gerektiği tartışılıyordu. CHP’nin YSK’ye verdiği listedeki bazı adaylar, bu rabıtanın kurulması için somut adım atıldığını gösterdi.
CHP dini saiklerle üç aday gösterirken, özellikle tarikatlara karşı açtığı davalarla tanınan Savcı İlhan Cihaner’in liste dışında kalması dikkat çekti.
Ergenekon sanıklarından Mehmet Haberal sle Sinan Aygün gibi isimlerin listede yer bulabilmesine tepkiler gelirken, Cihaner’in liste dışında bırakılması eleştirilen noktalardan biri oldu.
CHP’li kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İlhan Cihaner’in adaylığı dini kesimlerden alınabilecek olası oyları engelleyebilirdi. Cihaner de bu nedenle üzeri çizilen isimlerden biri oldu.
GÜLEN’E SAYGILAR SUNMUŞTU!
Eski İstanbul Müftüsü İhsan Özkes, Fethullah Gülen’i öven Muhammet Çakmak, Humeyni’nin takipçisi olmakla övünen Türkiye’deki Şiilerin lideri Selahattin Özgündüz’ün yeğeni Ali Özgündüz CHP listesinde yer bulabildi. Söz konusu isimlerden Muhammed Çakmak daha önce Gülen Cemaati’ne ilişkin açıklamasıyla gündeme gelmişti.
Çakmak, Gülen için şunları kaydetmişti; “Fethullah Gülen Hoca Türkiye’de bir fenomendir, kimsenin görmezden gelemeyeceği bilge bir adam. Fakir halkın çocuklarının okuması için sonsuz gayret gösteren biri. İnsanlar paralarını bireysel dünyanın görkemlerine harcarken, Fethullah Hoca Türkiye’nin ve dünyanın her yerinde okullar açıyor. Fethullah Hoca, Türk toplumunun temel değer sistemine ve milletin, devletin daha da güçlenmesine katkı yapan bir kişidir. Saygıyla izliyoruz.”


Liste depremi devam ediyor

Listelerin açıklanmasının ardından CHP’de istifa üzerine istifa yaşanıyor. Gerek milletvekili adayları gerekse teşkilatlarda istifalar yaşanırken, CHP’de uzun yıllardır siyaset yapan ancak listeye giremeyen isimler sert açıklamalarını sürdürüyor.
CHP’nin Hatay’dan göstermek istediği Grup Yorum’un eski solisti Hilmi Yarayıcı, Mehmet Haberal ve Sinan Aygün gibi isimlerin listede yer alması nedeniyle istifa ettiğini açıklamıştı.
Bilecik ikinci sıra milletvekili adayı Sungur Turan da ön seçimin hiçe sayıldığını söyleyerek adaylıktan istifa etti.
Sungur Turan, şu ifadeleri kullandı: ‘’Genel merkezin ön seçim kararını hiçe sayıp, sorgusuz, sualsiz bana uygun gördüğü sıralama nedeniyle CHP adaylığından istifa ediyorum.”
TEŞKİLATLARDAN DA İSTİFALAR VAR
Urfa’nın Kısas Beldesi’nin CHP’li Belediye Başkanı Ali Ersöz de listede yer alan isimlerin CHP bünyesinden gelmediği gerekçesiyle istifa ettiğini açıkladı.
CHP Hatay İl Başkanı Murat Hayzaran da parti genel merkezinin milletvekili aday listesini belirlerken teşkilatın görüşü alınmadığı gerekçesiyle istifa etti.

Tasfiye tartışması büyüyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, açıklanan listenin ardından konuştu. Kılıçdaroğlu, partide bir tasfiyenin söz konusu olmadığını kaydettiği açıklamasında şunları söyledi: “Listelerimizde bir devrim gerçekleştirdiğimizi söyleyebilirim. Gençlik ve kadın listelerimizde ağırlığı oluşturuyor, bundan ötürü son derece mutluyuz. Gelen tepkilerden de memnunuz, örgütlerimiz olumlu bakıyor. Yaptığımız değişim Türkiye’nin ve CHP’nin geleceği açısından çok önemlidir.”
Ancak Kılıçdaroğlu’nun bu sözleri partide yaşanan istifalar ve CHP’de uzun yıllardır siyaset yapan isimlerin açıklamalarına bakılırsa partiyi yeterince tatmin etmemiş görünüyor.
İşte CHP’de uzun yıllardır siyaset yapan isimlerin “tasfiye” tepkisi:
CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü: “Tasfiyedir. Önder Sav ve ekibi tasfiye edildi. Baykal’ın ekibi de tasfiye edildi. Eskiyle bağları kopartmak istiyorlar.”
CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek: “Tasfiye listesidir. Bizim yerimize, CHP’ye emek vermemiş, bir kısmı CHP’ye oy vermemiş kimselerin gelmesi üzüntü vericidir.”
CHP Ankara Milletvekili Zekeriya Akıncı: “PKK’nın avukatları var. Fethullah’ın sözcüleri var. Her şey var ama sıkı CHP’liler yok. Tasfiye listesi tanımı az gelir. Kazıma, silme ve kökünü kurutma listesi.”
CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu: “Adayların bazılarının ilçe binalarının yolunu bildiğini düşünmüyorum.”