CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, ‘Net asgari ücretin altında kalan emekli maaşlarının iyileştirilmesi, emeklilerin yüksek enflasyon ve zamlar karşısında ezilmemesi için kanun teklifi’ hazırladı. Kılıç, emekli aylıklarının mutlaka 8.500 TL net asgari ücretin üzerine çıkarılması gerektiğini kaydetti.

CHP'den emekli maaşları için kanun teklifi

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Avukat Sevda Erdan Kılıç, ‘Net asgari ücretin altında kalan emekli maaşlarının iyileştirilmesi, emeklilerin yüksek enflasyon ve zamlar karşısında ezilmemesi için kanun teklifi’ hazırladı. Kılıç, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığı’na sundu.

Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, “Emekli aylığı bağlanma oranının yüzde 70’e yükseltilmesi zorunluluktur. Emeklilerin tamamı ya bankalara ya da çevresine borçludur, icralarla da mücadele etmektedir. Kirada oturan emekliler, bu kış yüksek elektrik ve doğalgaz faturalarını ödeyememektedir, bu kışı da yorganların altında titreye titreye geçireceklerdir. Kiralarını ödeyemeyen emekliler ise çocuklarının yanında sığıntı olarak yaşamak zorunda kalmışlardır, bedensel rahatsızlıkları olan emekliler sığıntı olmanın getirdiği yükle psikolojik sıkıntılar da yaşamaya başlamışlardır” dedi.

"EMEKLİLER SEFALETE TERK EDİLDİ"

CHP'li Kılıç, sosyal devletin en önemli görevinin, emeklilerin ve yaşlıların insan onuruna yakışır bir hayat sürmelerini sağlamak olduğuna işaret etti.

Kılıç, "Emekliler ülkemizde çok zor ekonomik koşullar altında düşük maaşlar nedeniyle yaşamlarını sıkıntı içinde geçirmektedir. 2022 yılının ilk yarısında İŞKUR’a iş başvurusu yapan emekli sayısı artmıştır. Haziran 2022 itibarıyla 50 yaş ile 65 yaş üstü grupta iş arayanların sayısı 192 bin 205’e yükselmiştir. Geçen yıl aynı dönemde bu sayı 164 bin 662 kişi olarak gerçekleşmiştir. Emeklilerin sadece yüzde 2’si aldığı emekli aylığıyla geçinebilmekte, geri kalanı ise hayatta kalma mücadelesi vermektedir. Emekli zam yağmuru altında, hiperenflasyonun yaşandığı ülkemizde torununa harçlık veremez, oyuncak alamaz duruma getirilmiştir. Açlık sınırının 8 bin 130 TL, yoksulluk sınırının ise 26 bin 485 TL olduğu ülkemizde emekliler son zamlarla 5.500 TL’ye çıkarılan aylıkla sefalete terk edilmişlerdir” diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan KılıçCHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç

"AKP İKTİDARINDA EMEKLİ AYLIKLARI OLDUKÇA DÜŞÜRÜLDÜ"

Kılıç sözlerine şu şekilde devam etti: “Emekliler hiçbir dönem enflasyon karşısında, AKP dönemindeki kadar ezdirilip, sahipsiz bırakılmamıştır. Emeklinin hali dumandır, acil olarak maaşlarında iyileştirme yapılmalıdır. AKP iktidarının 2008 yılında değiştirdiği emekli aylığı hesabındaki aylık bağlama oranının tekrar yükseltilmesi gerekiyor. 2008 yılında yapılan düzenleme ile emekli aylıklarındaki refah payı yüzde 100'den yüzde 30'a düşürülmüş, emekli aylığı hesabında aylık bağlama oranı indirilmiştir. Bu nedenle, eski ve yeni emeklilerin aylıkları arasındaki fark her geçen yıl daha da artmaktadır. Emekli olma koşullarında yapılan yasal değişiklik nedeniyle, AKP iktidarında emekli aylıkları oldukça düşürülmüştür. Emeklilerimizin insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşayabilmesi için emekli aylıklarının bağlanma oranının 2008 yılı öncesinde olduğu gibi %70 seviyesine yükseltilmesi, emekli aylıklarının net asgari ücretin yüzde 20 fazlasından az olmaması zorunluluktur. Emekliliğe hak kazanma koşullarının ağırlaştırılmasına rağmen SGK’nın açığı, AKP’nin yanlış yönetimi sonucu 38 milyar TL’ye yükselmiştir.”

"EMEKLİ AYLIĞI ASGARİ ÜCRETİN ÜZERİNE ÇIKARILMALI"

Kılıç, 2003 yılında emekli aylıkları net asgari ücretin üzerinde iken şimdi çok altında kaldığını, bu nedenle emekli aylıklarının mutlaka 8.500 TL net asgari ücretin üzerine çıkarılması gerektiğini kaydetti.

AKP'li Cumhurbaşkanı Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘8. Eylül 1999 tarihi öncesi sigortalılık süresi, hizmet süresi ve prim gün sayısı koşullarını sağlayanların yaş koşulu aranmaksızın emekli olabileceğini’ açıkladığını söyleyen Kılıç, “Ancak bu tarihin 31.12.1999 olarak değiştirilmesi, çalıştığı halde SGK girişleri geç yapılan vatandaşların bu mağduriyetinin giderilmesini sağlayacaktır. Bu nedenle, 31.12.1999 tarihinden önce sigortalı olan ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte bu Kanuna ve mülga sosyal güvenlik kanunlarına göre emeklilik için gereken sigortalılık süresi, hizmet süresi ve prim gün sayısı koşullarını sağlayanlara yaş koşulu aranmaksızın emekli olabilme imkânı tanınmalıdır” ifadesini kullandı.