CHP, salgın nedeniyle sağlık personeli ile yardımcı personele verilecek ek ödemeden tüm sağlık emekçilerinin yararlanmasını öngören bir kanun teklifi hazırladı

CHP'den kanun teklifi: Ek ödeme tüm sağlık çalışanlarına verilsin

HÜSEYİN ŞİMŞEK

CHP, koronavirüs ile mücadele çerçevesinde sağlık çalışanlarına yapılacak ek ödemenin İş Kanunu'na tabi personeli kapsamaması nedeniyle yeni bir kanun teklifi hazırladı. CHP Grup Başkanvekilleri, kamu hastaneleri ile üniversite hastanelerinde İş Kanunu'na bağlı olarak çalışan personelin de salgın süresince her ay bir maaş tutarında ikramiye alması için hazırladığı teklifi TBMM Başkanlığı'na sundu.

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç'un imzalarını taşıyan teklif, tüm sağlık ve bakım ünitelerinde 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine göre çalışan işçilere, 15 Mart 2020 tarihinden itibaren ücret sistemleri ne olursa olsun, her ay için birer aylık istihkakları tutarında ayrıca ilave ödeme yapılmasını içeriyor.

YARDIMCI PERSONELE ÖDEME

Teklifin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“Sağlık alanında, sağlık personeli ile yardımcı sağlık personeli kadar önemli bir görev üstlenen diğer sağlık çalışanları da aynı oranda riske maruz kalmakta ve tedavi sürecinde çok önemli görevleri yerine getirmektedirler. Bu çerçevede bunlara yönelik bir ilave ödemenin tanımlanmamış olması, vicdanları zedeleyen bir ayrımcılık olarak değerlendirilebilir.”

AYRIMCILIK YAPILIYOR

CHP Milletvekili Gamze Taşcıer, koronavirüs ile mücadele çerçevesinde tüm sağlık çalışanlarına tavandan ek ödeme yapılacağı müjdesi verilmesine karşın başhekim kararıyla yüzde 30'dan yüzde 100'e kadar değişen oranlarda ödeme yapılmasının yolunun açıldığını belirtti.

CHP’li Taşcıer, koronavirüs mücadelesinin ardından mağdur olan sağlık çalışanlarına ek ödeme yapılması ile ilgili talebe, iktidar tarafından olumlu yaklaşıldığını ifade ederek, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ise sosyal medyadan “Performans ödemelerini tüm sağlık çalışanları için üç ay üst tavandan yapacağız” mesajı paylaştığını anımsattı. Buna karşın Sağlık Bakanlığı’nın ek ödemelerde sağlık çalışanları arasında ayrımlara gittiğini belirten Taşçıer, "Böyle bir niyetten bir an önce vazgeçmeliler. Ayrımcı tutumlarını sonlandırmalılar" diye konuştu.