CHP'den kanun teklifi: Gazeteciler, mesleki davalarda tutuksuz yargılansın

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, gazetecilerin mesleki faaliyetlerinden kaynaklı davalarda tutuksuz yargılanması için kanun teklifi hazırladı.

Tanal, 5187 sayılı Basın Kanunu ile 5271 Sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Teklif, basın mensuplarının meslekleri dolayısıyla tutuksuz yargılanmasını öngörüyor. Teklife göre, mahkemelerin vermiş olduğu tedbir kararlarından başka bir sınırlama getirilemeyecek. Alınacak tedbirler kapsamında haberi yapan basın mensubu kişi tutuklanamayacak.

Teklifin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:

“Basın mensuplarına mesleki faaliyetleri dolayısıyla yapılan yargılama süresince getirilecek olan tutuksuz yargılama, hukuki dokunulmazlık demek değildir. Basın mensuplarının yargılanması herhangi bir prosedüre bağlanmamıştır. Basın mensubu kişilerin mesleki faaliyetleri sırasında nefret söylemi, hakaret, yalan haber, devlet sırlarını ifşa, casusluk gibi eylemler haber içeriğinde olan olaylar ise, yargılama sonucunda kişiler hüküm alabilecektir. İfade özgürlüğü kavramı, masumiyet karinesinin en hassas uygulanması gereken olgu olmalıdır.

Basın mensuplarının tutuklu yargılanması kavramı sansür ile eşdeğerdir. Sansür ya da tutuklu yargılama; ifade özgürlüğüne tahammülün olmamasının tezahür etmesi durumudur. Suç olgusunun karşısında cezai müeyyide var iken, haber yapma iddiasıyla mukim olan kişileri tutuklamak düşünceyi yayma hürriyeti ile bağdaşmamaktadır. Basın mensubu kişilerin tutuklu yargılanması olgusu masumiyet karinesine verilen büyük zarar, ifade özgürlüğü ile haber alma hürriyetinin önünde büyük engeldir.” (ANKA)