CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Kızılay'ın daha fazla zedelenmemesi, yaralanmaması için Kızılay Başkanı Kerem Kınık ve yönetimin derhal istifa etmesini, Kızılay'ın özel denetim şirketince incelemeye alınmasını istedi.

CHP'den Kızılay Başkanı Kınık'a istifa çağrısı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Altay, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Başkentgaz'ın Ensar Vakfı'na aktarılmak üzere Kızılay'a yatırdığı bağışla ilgili açıklamalarda bulundu.

Kızılay'ın hesaplarının bağımsız denetim kuruluşları tarafından incelemeye alınmasını isteyen Altay, bilançolarda kuşkulu rakamların bulunduğunu belirtti.

CHP Grup Başkanvekili Altay, 2013'te Kızılayın 87 milyon liralık bağış gelirinin 14 milyon lirasının hayır işleri ve gönüllü faaliyetlerine ayrıldığını, 2018'de ise 3 milyar 465 milyon lira yardım gelirinin 3 milyar 276 milyon lirasının hayır işleri ve gönüllü faaliyetler için ayrıldığını kaydetti.

Altay, bunun bir transfer olduğunu belirterek, "Kızılay, aktarma istasyonu gibi. Eskiden Man Adası vardı, şimdi Kızılay adası var." dedi.

Ensar Vakfı'nın, TÜRGEV ile ABD'de "Turken Foundation" adında bir vakfının bulunduğunu ve New York Manhattan'da yurt yaptıklarını açıkladığını anlatan Altay, bunun, "Üstüme gelmeyin, arkamda Erdoğan var" anlamına geldiğini belirtti.

Altay, "TÜRGEV, Erdoğan ailesinin sevk ve idare ettiği bir vakıf. Ensar Vakfı, TÜRGEV ile evlenmiş. TÜRKEN Foundation diye bir çocukları olmuş. FETÖ'nün, yurt dışındaki eğitim kuruluşlarıyla mücadele etmek adına 2016'da Maarif Vakfı kuruldu. Maarif Vakfı orta yerde dururken, bütün bu akçeli işler Ensar, TÜRGEV üzerinden yürütülüyor" diye konuştu.

"KIZILAY ÜZERİNDEN DEVLET DOLANDIRILDI MI?"

Başkentgaz'ın, Ensar Vakfı'na aktarılmak üzere Kızılay'a yaptığı bağışa değinen CHP Grup Başkanvekili Altay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hazine ve Maliye Bakanlığının bu konuda yorumu olacak mı? Kızılay üzerinden devlet dolandırıldı mı? Vakıflar kullanılarak bir saadet zinciri mi kuruldu? Bu vakıflara bağış yapanlara, devlet ihalelerinde ayrımcılık, kayırmacılık yapılıyor mu? Bu vakıflar, artık paravan şirket mantığıyla mı kullanılıyor? FETÖ ile mücadele Maarif Vakfı ortada dururken TÜRKEN'e mi havale edildi? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın evladının da yönetim kurulunda yer aldığı ABD merkezli TÜRKEN Vakfı'nın bağışçıları, yöneticileri kimlerdir? Manhattan'da gökdelen inşa ettirmek ve Muhammed Ali'nin çiftliğini satın almak için gerekli finansmanı nereden buldu?

"KIZILAY BAŞKANI VE YÖNETİMİ DERHAL İSTİFA ETMELİ"

Bu skandalın daha fazla büyümemesi için Türk Kızılay'ın daha fazla zedelenmemesi, yaralanmaması için Kızılay Başkanı ve yönetimi derhal istifa etmelidir. Kızılay özel denetim şirketince incelemeye alınmalıdır. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kızılay üzerinden yapılan vergi kaçakçılığıyla ilgili derhal soruşturma, inceleme başlatmalıdır. Kızılay'a yapılan her kör kuruşun bağışçısının ismini yayınlamalıdır. Hangi vakıflara, hangi paraları aktardığını, 3 milyar 276 milyon 570 bin 154 lira 57 kuruşun nereye, hangi vakıflara farklı gerekçeler altında aktardığını bu millete açıklamalıdır."