CHP Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öztrak, iktidara geldiklerinde Kamu, Özel İşbirliği Projelerini (KÖİ) iptal edebileceklerini söyledi. Öztrak, KÖİ projelerinin yabancı finansörlerinin bu konuda kendilerine “kaygılarını” ilettiğini de açıkladı.

CHP’den ‘KÖİ projelerini iptal’ vurgusu: Yabancı finansörler ‘kaygılarını’ iletmiş

BirGün ANKARA

CHP Ekonomi Masası, ülkeyi krizden çıkışın yollarını anlattı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Genel Başkan Yardımcıları Fethi Açıkel ve Lale Karabıyık, Milletvekilleri Abdülatif Şener, Bedri Serter, Çetin Osman Budak, Mehmet Akif Hamzaçebi, Mehmet Güzelmansur, Orhan Sarıbal, Özkan Yalım ve Turan Aydoğan’ın katıldığı basın toplantısında, “Yeni kadrolar, yeni kurallar ve yeni kurumlarla” ekonomik yıkımın sona ereceği bildirildi.

CHP Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, partisinin iktidara gelmesi durumunda atacağı adımları anlattı. İktidarın ülkeyi yeniden IMF bataklığına savurabileceği uyarısında bulunan Öztrak, kendilerinin ise “akılcı” bir ekonomi politikası izleyeceğini söyledi.

AKP iktidarları döneminde yaygınlaşan ve bütçeden yandaşa milyarlarca TL’lik kaynak aktarımına neden olan Kamu Özel İşbirliği Projeleri (KÖİ) ile “garantili” yapılar inşa edildiğini anımsatan Öztrak, bu projelerin CHP döneminde iptal edilebileceğinin altını çizdi. Öztrak ayrıca bu projelere finansman desteği sağlayan yabancı yatırımcıların da kendilerine “kaygılarını ilettiğini” bildirdi.

Projelerin iptal edilebilmesinin önünde hukuki bir engel olmadığını anlatan CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan ise “CHP’nin kimsenin parasında gözü yok. Bu sözleşmeler hak ihlallerine dayanıyor ise onların hukuken korunabilirliği tahkim de dahil dünyanın hiçbir yerinde yoktur ve bu sözleşmeler iptal edilebilir” dedi.

KILIÇDAROĞLU ÜLKENİN İHTİYAÇLARINI BİLİYOR

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun öğrenim kredilerinde faizin silinmesi başta olmak üzere gündeme getirdiği birçok vaadinin AKP tarafından hayata geçirilmesi de toplantıda gündeme geldi. Kılıçdaroğlu’nun bu tavrı ile tarihe geçtiğini ifade eden CHP’li Öztrak, toplantıda ayrıca şunları dile getirdi:

“3600 ek gösterge, dedik. ‘Seçimden önce vereceğiz’ dediler ama veremediler. Geldiğimiz aşamada tıpış tıpış verdiler ama mağduriyet yarattılar. ‘Taşeron işçilere kadro’ dedik, ‘Olmaz’ dediler sonunda verdiler. Bunları hep genel başkanımız söyledi. Kendilerinin artık proje üretebilecek kapasiteleri kalmadı. Mental yorgunluklarını yıllardır itiraf ediyorlar. En son Genel Başkanımız gençlere dönüp ‘KYK faizlerini ödemeyin’ dedi. İşte o faiz değilmiş de enflasyon farkıymış da bir sürü laf ettiler, genel başkanımızın dediği yere geldiler. CHP Genel Başkanı bu ülkenin ihtiyaçlarını biliyor.”

RİSK BÜYÜYOR

“Ucube rejim Türkiye’ye lig düşürttü. Risk primi görülmemiş seviyelere çıktı. Türkiye Bolivya, Kamerun, Kosta Rika, Lesotho, Moğolistan, Nijerya, Senegal, Ruanda… Bu ülkelerle beraber. İngiltere’de başbakan olmak isteyen Dışişleri Bakanı'na da ‘göçmenleri Türkiye’ye veririz’ deme cüretini, Türkiye’nin bu durumu veriyor. Ekonomi notunda Ruanda ile aynı yerdeyiz. Dışarıda sermaye ihtiyacımız onlar kadar acil vaziyette. 2018 yılında Türkiye’nin risk primi yüzde 308,6’ymış, şimdi 908,4 oldu. Risk primi Rusya ve Brezilya’dan sonra en fazla artan ülke biziz. Benzer ülkelerin döviz kuruna baktığımız zaman da parası en fazla değer kaybeden ülke biziz. Yine aynı dönemde, 2018’den 2022’ye kadar tahvil faizlerine baktığımız zaman da tahvil faizleri en çok artan ikinci ülkeyiz. Bütün bunlar Türkiye’nin sıkıntılı durumunu ortaya koyuyor."