CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, 2007 yılında orman yangınlarının en üst düzeye çıktığını ve büyük miktarda orman alanının yandığını belirterek..

CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, 2007 yılında orman yangınlarının en üst düzeye çıktığını ve büyük miktarda orman alanının yandığını belirterek, Meclis Başkanlığı'na orman yangınları ile ilgili araştırma önergesi verdi. Topuz, 2007 yılında tarihinin en büyük orman yangınlarını yaşayan Türkiye'nin, hala orman yangınlarına karşı ulusal bir politika oluşturamadığı ve Sayıştay Başkanlığının 2004 yılında TBMM'ye sunduğu raporda da "Hükümetin orman yangınları için yapılan uyarıları dikkate almadığı"nın ortaya konulduğunu belirtirken, önergenin gerekçesinde "AKP Hükümetinin, orman yangınlarının önlenmesi, ormanlarda açma yapılması ve ormanların işgalini önleyecek önlem almak yerine, 2B statüsündeki orman alanlarını yerli ve yabancı şirketlere satma ısrarı; ormanların yağmalanmasını, ormanlarda açma açılmasını, madencilik adı altında tahrip edilerek ya da yakılarak insan eli ile yok edilmesini adeta teşvik etmektedir. " denildi

CHP'li Fevzi Topuz, Meclis Başkanlığı'na sunduğu araştırma önergesinde, 2007 yılında en üst noktaya ulaşan ve büyük kayıplara yol açan orman yangınlarının nedenleri ve alınacak önlemlerin araştırılmasını istedi. Orman varlıklarının korunmasının son derece önemli ve acil çözüm bekleyen bir konu olduğuna dikkat çeken Topuz, önergenin gerekçesinde ise hükümetin yeni dönemde satışa sunmayı planladığı 2B arazilerine dikkat çekti.

Araştırma önergesinin gerekçesinde, 2007 yılında tarihinin en büyük orman yangınlarını yaşayan Türkiye'nin, hala orman yangınlarına karşı ulusal bir politika oluşturamadığına dikkat çekildi. Sayıştay'ın 2004 yılında TBMM'ye sunduğu raporda "hükümet orman yangınları için yapılan uyarıları dikkate almıyor" ifadesini kullandığı belirtilen önerge gerekçesinde şu görüşlere yer verildi:

"Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Genel Müdürü Claude Martin'in, Dönemin Çevre ve Orman Bakanı sayın Osman Pepe'ye gönderdiği mektupta; 'Avrupa'daki doğal ormanların giderek azaldığını ve bu durumu endişe verici bulduklarını' ifade etmesi, 'Türkiye'nin, 4. Avrupa Orman Bakanları Konferansı Viyana Deklarasyonu'nda orman alanlarının korunması yönünde taahhüdünün bulunduğunu' anımsatması da Türkiye'nin orman yangınlarına karşı politikasızlığının, uluslar arası çevrelerce de kabul edildiğini göstermektedir. AKP Hükümetinin, orman yangınlarını önlemek ve ormanların işgalini önleyecek önlemler almak yerine, 2B statüsündeki orman alanlarını yerli ve yabancı şirketlere satma ısrarı; ormanların yağmalanmasını, ormanlarda açma açılmasını, madencilik adı altında tahrip edilerek yada yakılarak insan eli ile yok edilmesini adeta teşvik etmektedir. Kamuoyunda, orman yangınları ile ortaya çıkan alanlara "imar izni" verileceği ve bu alanların turizm ve konut alanlarına dönüşeceği yada satılacağı yönünde bir kaygı yaşanmaktadır."

EVRIN GÜVENDİK ANKARA