CHP'den Soma raporuna şerh: Asıl sorumlular Erdoğan, Çelik ve Yıldız

BİRGÜN - ANKARA

TBMM Soma Araştırma Komisyonu'nun CHP'li üyeleri, komisyonun 'suya sabuna dokunmayan' bir rapor hazırladığını belirterek rapora şerh düştü. CHP'liler, katliamın asıl sorumlularının Tayyip Erdoğan, Faruk Çelik ve Taner Yıldız olduğunu vurguladı.

TBMM Soma Araştırma Komisyonu'nun raporuna ilişkin olarak CHP'li vekillerin açıkladığı muhalefet şerhinde, 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden katliamının baş sorumlularının dönemin Erdoğan, Çalışma Bakanı Çelik ve Enerji Bakanı Yıldız olduğu belirtildi.

Komisyonun CHP'li üyeleri Özgür Özel, Sakine Öz, Hasan Ören ve Namık Havutça Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Vekiller komisyonda, AKP'lilerin oylarıyla 'suya sabuna dokunmayan, teknik ayrıntılarla dolu' bir rapor hazırlandığına dikkat çekti. 230 sayfadan oluşan muhalefet şerhinin ana başlıkları özetle şöyle:

UTANÇ TABLOSU: SOMA
“Türkiye’nin en büyük iş cinayeti Eynez ocağında yaşananlar bir kez daha göstermiştir ki, madencilik sektöründe acil olarak yeniden yapılanmaya ihtiyaç vardır. Şu anda Türkiye’de açık olan tüm madenler patlamaya hazır bir bomba gibidir. Soma, Türkiye için bir utanç tablosu olup facia sonrası yaşananlar ise adeta yüzkarasıdır. Facianın bu noktaya gelmesinde siyaset ile sermaye arasındaki kirli ilişkiler ile gerçek işlevini yerine getirmeyen sendikacılık, denetim ve etkinlik noktasındaki zafiyetler etkili olmuştur.

TARAFSIZLIĞA GÖLGE DÜŞTÜ
Komisyon raporunun bazı bölümlerinin iktidar ve şirketin söylemleri ile paralellik arz etmesi, tarafsızlık ilkesine ciddi bir şekilde gölge düşürmüştür. Soma’daki sömürü düzeni ve iş cinayeti hakkında komisyon suskun kalmış, Soma’da politika yanlışları üzerine kararlılıkla gitmemiş, facianın sorumlularını ağzına almayarak, uzun uzadıya sıraladığı teknik bilgilerin gölgesine sığınmıştır.

BAŞ SORUMLULAR BELLİ
Bu faciada en az şirketin yetkilileri kadar, madencilik politikasının bu biçimde işlemesine zemin sağlayan hükümet üyelerinin sorumluluğu vardır. Bu sorumluluğun yol açtığı mekanizmanın araştırma komisyonunun yetkisi dahilinde rahatlıkla açığa çıkarılması gerekirdi. Madenlerin ruhsatlandırılmasında nihai karar verici olan dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Taner Yıldız ve Faruk Çelik; muvazaalı sözleşmelerin, madenlerdeki denetim zafiyetinin, işçi sağlığı ve iş güvenliği alanındaki büyük ihmallerin baş sorumlusudur. Maden ruhsatlarının Başbakan’a bağlandığı bir yapıda 'maden ocakları kapatılmasın diye araya giren ricacıların' düzenini korkusuzca ortaya sermezsek, gerçek sorumlularla hesaplaşamadan yazılmış çözüm önerilerimizin herhangi bir ciddi dayanağı olmayacaktır."

***

TKİ göz yumdu

CHP'li vekillerce hazırlanan muhalefet şerhi yazısında "Ruhsat sahibi olan ve bu kadar çok kâr eden TKİ’nin kazanın asıl sorumlusu olduğu unutulmamalıdır" denildi. CHP'liler, devlet kurumu olan TKİ'nin daha çok kâr etmek için şirkete üretim zorlaması yaptığına; herhangi bir teknoloji, iş sağlığı ve güvenliği yatırımı yapılmadan yıllık 1,5 milyon ton üretim kapasitesinin 3,5 milyon çıkarılmasına göz yumduğuna işaret etti.

***

Soruşturma Komisyonu kurulsun

Soma faciasından sorumlu olanların bazılarının yargı önüne çıkarıldığına, ancak siyasi sorumlular için böyle bir durumun söz konusu olmadığına dikkat çeken CHP'liler, "Bu nedenledir ki TBMM’de bir soruşturma komisyonu kurulmalıdır. Bu araştırma komisyonu, bir soruşturma komisyonuna dönüştürülmelidir" önerisinde bulundu.