CHP'den Suruç raporu: İhmal ve göz yummalar silsilesi

CHP'nin, Suruç'ta yaşanan ve çoğu genç SGDF üyeleri olmak üzere 32 kişinin yaşamını yitirdiği katliama ilişkin hazırladığı rapor kamuoyuyla paylaşıldı.

CHP Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu ve Veli Ağbaba'nın da bulunduğu, 15 milletvekilinin Suruç'ta yaptıkları incelemenin ardından hazırlanan 219 sayfalık raporda katliam öncesi ve sonrasında yapılan çok sayıda "vahim ihmaller ve güz yummalara" dikkat çekildi.

Katliamın her anında güvenlik ve istihbarat zafiyetinin yaşandığı vurgulanan raporda, basın açıklamasının yapıldığğı alanda güvenlik önlemi alınmamasının, patlamanın etki alanı dahilinde, resmi ya da sivil hiçbir güvenlik görevlisinin bulunmamasının da "şaşırtıcı" olduğuna işaret edildi.

İlk ambulansın patlamadan yaklaşık 10 dakika sonra geldiği belirtilen raporda, görgü tanıklarının, "yaralılar taşınırken, polisin, halka gaz sıktığı, havaya ateş açtığı" iddialarına da yer verildi.

MİT BİLİYORDU
Raporda ayrıca MİT'in saldırıdan haberinin bulunmamasının mümkün olmadığı savunuldu. Olayda yaralanmaların ise çoğunlukla bombanın etkisini artırmak için kullanılan bilyelerden kaynaklandığı belirtildi.

Patlamanın meydana geldiği alanda herhangi bir güvenlik kamerasının bulunmadığı anlatılan raporda, "Mevcut MOBESE kameraları olay yerini görmemekte, olay yerini gören Kültür Merkezi kameraları ise olay anında çalışmamaktadır. Toplumsal infiale neden olan bu tip olaylarda güvenlik kameralarıyla ilgili daha önce de çeşitli sorunlar yasşanmıştır. Bu sorunların birçok olayda tekrarlanıyor olması düşündürücüdür" görüşüne yer verildi.

Katliamda kullanılan patlayıcıların, daha önce Diyarbakır'daki HDP mitingini hedef alanb saldırıda kullanılan patlayıcılarla benzerlik gösterdiği ifade edilen raporda, bu nedenden dolayı kuvvetli şüphelinin IŞİD olduğu savunuldu.

SİLAH SEVKİYATI DURDURULMALI
Raporda ayrıca Türkiye'nin Surşye ve IŞİD'e yönelik politikaların önemli bir değişime uğraması gerektiği savunduldu. Türkiye’den Suriye’ye yapılan silah sevkiyatı durdurulması gerektiğinin altı çizilen raporda ayrıca şu ifadelere yer verildi: "Hükümet IŞİD’le etkin mücadele edileceği yönünde irade beyan etmeli ve kamuoyuna bu tavrını açıklamalıdır. Türkiye’den IŞİD’e katılımın önlenmesi için istihbarat ve güvenlik ayaklarını içeren yeni bir yaklaşım benimsenmelidir. Suriye sınırındaki kontrolsüz durum, acilen sona erdirilmeli ve sınır güvenliği sağlanmalıdır. Türkiye’nin Suriye politikası yeniden ele alınmalı, sınır güvenliği ve bölgesel barışı ön plana çıkaran yeni bir yaklaşımın benimsenmelidir. Uluslararası toplumun IŞİD’le daha etkin mücadele etmesi için Türkiye inisiyatif almalı, girişimlerde bulunmalıdır."

Heyet ayrıca CHP adına TBMM'nin yeniden açılmasıyla birlikte Suruş'taki ihmalleri inceleyecek yetkili bir komisyon kurulması gereğine işaret etti. Etkin bir soruşturma çağrısı yapılan raporda şöyle dendi: "IŞİD eylemlerine katılan birçok kişinin aranan, izlenen, kişiler olduğu göz önünde bulundurulduğunda, çok vahim ihmallerin olduğu şüphesi ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle özellikle ‘Önleyici Dinlemeler’ hakkında tüm ülkeyi kapsayan etkin bir soruşturma yapılmalı, eylemlere katılan IŞİD mensupları hakkında elde edilen bilgilerin gereğinin yapılıp yapılmadığı araştırılmalıdır. İstihbarat birimleri arasında kopukluk olup olmadığı TBMM Tarafından araştırılmalı. TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonuna kendiliğinden inceleme yapma yetkisi tanınmalıdır. Suç iddialarının birden fazla Cumhuriyet Savcılığının yetki alanına girdiği gözetilerek, birleştirilebilir nitelikteki soruşturmalar birleştirilerek tek elden hızlı ve etkin bir soruşturma yapılmalıdır.”