Prim borcunu ödeyemeyen 5 milyon Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortalı yurttaş sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. Yasa teklifi veren CHP’li Demirtaş prim borçlarının 2023’e ertelenmesini istedi

CHP'den yasa teklifi: GSS prim borçları 2023’e ertelensin

EKONOMİ SERVİSİ

Prim borcunu ödeyemeyen yaklaşık 5 milyon Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortalı yurttaşın kamudaki sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı, 1 Ocak itibariyle sona erdi.

Meclis’e konuyla ilgili yasa teklifi veren CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, bu yurttaşların prim borçlarının ertelenmesini istedi.
Söz konusu teklif yasalaşırsa 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’na eklenecek geçici bir maddeyle prim borçları 2023’e kadar ertelenecek. Böylelikle 60 günden fazla prim borcu olan kişiler ve onların bakmakla yükümlü oldukları yakınları, devlet hastaneleri ile kamuya ait üniversite hastanelerinden 2022 yılı sonuna kadar faydalanabilecek.

Demirtaş, yasa teklifinin gerekçesinde şunları kaydetti: “Milyonlarca vatandaşımızın 21’inci yüzyılda sağlık hakkından mahrum kalması asla kabul edilemez. Genel Sağlık Sigortası primini ödeyemeyen 5 milyon dolayında vatandaşımızın olduğu tahmin edilmektedir. Bakmakla yükümlü olduğu kişiler de düşünüldüğünde 1 Ocak 2020’den itibaren milyonlarca vatandaşımız, kamudaki sağlık hizmetlerinden faydalanamayacaktır.”


chp-den-yasa-teklifi-gss-prim-borclari-2023-e-ertelensin-670040-1.YANLIŞ POLİTİKALARIN BEDELİNİ YURTTAŞ ÖDÜYOR

Ekonomik krizin her zaman olduğu gibi en fazla dar gelirli kesimi etkilediğini vurgulayan Demirtaş, şöyle devam etti: “Son dönemde gıda, elektrik, doğalgaz gibi temel ihtiyaçlara art arda yapılan zamlar karşısında vatandaşlarımız iyice zora düşmüştür. İşsiz sayısı ise 8 milyonu bulmuştur. Kasım 2019 itibariyle açlık sınırı 2.102 TL’dir. Bu koşullarda milyonlarca vatandaşımızın prim borcunu ödeyebilmesi mümkün değildir. Zaten işsizlik ve yoksulluk nedeniyle son derece zor durumda olan vatandaşımızı bir de en temel haklardan olan sağlık hakkından mahrum bırakmak, sosyal devlet ilkesi ile taban tabana zıt bir yaklaşım olacaktır. İktidarın yanlış ekonomi politikalarının bedelini dar gelirli vatandaşlarımız, sağlıkları ile ödemek zorunda kalacaktır.”
Sosyal güvenlik hakkının hem Anayasa hem de uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış olduğuna dikkat çeken Demirtaş, “Sosyal güvenliğin bir parçası olan sağlık hakkı da yine Anayasa ve uluslararası mevzuatla düzenlenip güvence altına alınmıştır. Her iki hak da temel hak ve özgürlükler içinde yer almaktadır. Ancak ülkemizde günden güne derinleşen ekonomik kriz, vatandaşlarımızı mağdur ediyor” ifadelerini kullandı.

***

11 milyon kişinin sosyal güvencesi yok!

CHP’li Demirtaş, ekonomik kriz koşullarında sosyal güvencesi olmayan kişilerin sayısının günden güne arttığını da vurguladı. Demirtaş’ın paylaştığı verilere göre, 2017’de hiçbir sosyal güvencesi olmayan, çalışmayan, SGK’dan gelir veya aylık almayan,18 yaşını doldurmuş öğrenci olmayan ve GSS kapsamında tescil edilen kişilerin sayısı 9 milyon 825 bin 269 iken, bu sayı 2019 yılı Mayıs ayında 11 milyon 103 bin 640’a yükseldi.
Aylık geliri brüt asgari ücretin üçte birinden az olan ve GSS primi devlet tarafından karşılanan kişilerin sayısı 2017’de 7 milyon 936 bin 9 iken, 2019’un ilk 8 ayında 8 milyon 647 bin 283’e çıktı. Yani 5 yılda 1 milyon 305 bin 687 kişi yoksullaştı ve sigorta primini ödeyemeyecek hale geldi. Üstelik GSS primi kendileri tarafından ödenen kişi sayısında da düşme yaşandı.

***

TESK de erteleme istiyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de prim borçlarının ertelenmesini istedi. Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, “Sağlık güvencesi olmayan ve sağlık primi borcunu zamanında ödeyemeyen herkesin sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için verilen süre yeniden uzatılmalıdır. Sağlık primini ödeyemeyen yaklaşık 5 milyon genel sağlık sigortalı ile Bağ-Kur’lu vatandaşımızın uğrayacağı mağduriyetin önüne geçilmesi için yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar uygulama ertelenmeli ve sosyal devlet ilkesine uygun olarak herkes sağlık hizmetinden faydalanmalıdır” dedi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.