CHP, Gülmen ve Özakça ile görüştü: Suçumuz aç kalmamız!

SEBAHAT KARAKOYUN
sebahatkarakoyun@birgun.net
@ssenyaprak

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Grup Başkanvekili Özgür Özel, Ankara Milletvekili Necati Yılmaz ve Muğla Milletvekili Nurettin Demir’den oluşan CHP Heyeti, açlık grevinin 79, tutuklanmalarının ise 4’üncü gününde Akademisyen Nuriye Gülmen ve Öğretmen Semih Özakça ile görüştü. CHP’liler görüşmeye ilişkin bir rapor hazırladı.

Gülmen: Müdahaleyi kabul etmiyoruz

Raporda anlattıklarına yer verilen Gülmen, özetle şunları söyledi: “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sözlerini televizyondan duyduğumda adeta çıldırdım. Dışarıda ne yiyorsam, burada da onu yiyorum. Bakan, ATO hekimlerine inanmıyorsa, cezaevi yönetimine sormalı, ne yediğimizi. Beni DHKP/C üyesi ilan etmişler, eğer öyleysem, ben nasıl memuriyetimi bunca yıl sürdürdüm? Açlık grevine başlayana kadar örgüt üyeliği ilgili bir dava açılmadı. Sayın Bakan, kim oluyor da böyle şeyler söylüyor. Kendisi hakkında suç duyurusunda bulunacağım. Bilincimizin kapanması durumunda, müdahale edeceklerini ifade ettiler. Müdahaleyi kabul etmediğimizi belirterek ‘Yapacağınız müdahale beni sakat da bırakabilir, bu sizin sorumluluğunuz olacaktır’ anımsatmasında bulundum. Nurettin Canikli’nin annelerimizle yaptığı görüşmeyi çarpıttığını öğreniyoruz.”

Özakça: El konulan B1 vitaminimi versinler

CHP’lilerle görüşmeside “Cezaevindeki kitap sınırlaması açlıktan beter” diyen Semih Özakça’nın anlattıkları da şöyle: “Benim dışarıda bir tek eyleme katılmışlığım var, o da afiş asmak. İlk kez hapse giriyorum, daha önce tutuklanmadım. Bir Bakan nasıl böyle şeyler söyleyebiliyor anlayamıyorum. Sabıka kayıtlarımız tertemiz. Açlık grevine başlayınca terörist olduk, aç kalmanın terörist olmakla sonuçlandığı bir ülkede yaşıyorum. Benim evimde 2 bin tane kitap var, 20 tane kitap bulmuşlar, terör örgütüne yakın diyorlar. Evimdeki kitapların yüzde 1’i yüzünden bir örgütle ilişkilendiriliyorum. Dışarıda kullandığım B1 vitaminini burada bana vermiyorlar. Bunun yerine B1 vitaminini de içeren B12 kompleks vitamini veriyorlar, ancak bu benim zihnimi yoruyor. Tekrar B1 vitaminimin verilmesini istiyorum. İlk talebim bu, müdüriyette el konulan vitaminimin verilmesini istiyorum.”

Abluka kalktı

Öte yandan Gülmen ve Özakça’nın gözaltına alınmasının ardından protestoları engellemek için polisler tarafından kapatılan Yüksel Caddesi’ndeki abluka dün kalktı. Ancak İnsan Hakları Anıtının çevresi hâlâ polis bariyerleriyle kapalı. Gülmen ile Özakça’nın tutuklanmasına ise tepkiler sürüyor. Veli Saçılık, Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde dün duran adam eylemi yaptı. Edirne’de Gülmen ve Özakça’nın tutuklanmasını protesto edenlere polis saldırdı. Saldırıda 3’ü HAZİRAN üyesi 5 kişi gözaltına alındı. Balıkesir Altınoluk’ta da Gülmen ve Özakça’ya destek için yapılmak istenen kitap okuma eylemine jandarma saldırdı, 5 kişi gözaltına alındı.