CHP Heyeti’nden Dersim Raporu

SEBAHAT KARAKOYUN- senyaprak@gmail.com

Tunceli Valiliği'nin 3 Ağustos'ta kentteki 14 bölgeyi "özel güvenlik bölgesi" ilan ederek, yurttaşların buralara girişini yasaklamasının ardından, bölgede incelemelerde bulunan CHP heyetinin hazırladığı raporda, çarpıcı değerlendirmeler yer aldı. Grup Başkanvekili Levent Gök başkanlığında, milletvekilleri Ali Özcan, Nihat Yeşil, Hilmi Yarayıcı ve Orhan Sarıbal’dan oluşan heyet, kentte mülki amirlerin ve STK temsilcilerinin yanı sıra yurttaşlarla görüştü.

1990'lara dönüş endişesi
Valiliğin kararının, günlük yaşamı olumsuz etkilediğine, halkın büyük mağduriyet yaşadığına dikkat çekilen rapora göre, STK temsilcileri ve yurttaşlar, 1990’lı yıllarda boşaltılan köylerin yarattığı tahribat giderilememişken, uygulamayla o yıllara geri dönülebileceği endişesini dile getirdiler. Yurttaşlar, kararın kaotik bir ortam yaratacağına, başta çalışma yaşamı olmak üzere seyahat özgürlüğü gibi pek çok anayasal hakkın ihlal edildiğine dikkati çektiler.

İlaç dahi bulunamıyor
Raporda özetle şu tespitlere yer verildi:

Ulaşımı kesilen yollar üzerindeki ilçelerde zorunlu ilaçlar dahi bulunamıyor.

Uygulama, bölgedeki organik tarım, hayvancılık ve arıcılığı yok edecek, hava operasyonları sonucu doğanın tahrip olması nedeniyle besici ve arıcıların bir daha bu bölgeleri kullanma şansı kalmayacaktır.

Valilik vatandaşlardan köylerini boşaltmalarını isterken; tarım, hayvancılık ve arıcılık faaliyetlerini sürdürecekleri alternatif alanlar göstermemiştir.

Vali hükümetten yetkili
Özel güvenlik bölgesi ilanının, meskûn mahal dışında yapılabileceği kanunda belirtilmişken, Dersim'de meskûn mahaller de özel güvenlik bölgesi ilan edilmiştir. İlgili yönetmeliğe göre; demir çelik fabrikaları, rafineriler, petrol, doğalgaz ve içme suyu boru hatları ile arıtma tesisleri, sıvılaştırılmış doğalgaz tesisleri, barajlar, önemli elektrik santralları, trafo merkezleri gibi hayati önem taşıyan tesisler ile MİT’e ait bina ve tesisleri korumak üzere özel güvenlik bölgesi ilan edilebilmektedir. Karar kapsamındaki yerler, yönetmelikte açıkça tarif edilen bu hususlara uygun değil.

Sivil yurttaşların girmesinin yasaklandığı alanlarla ilgili olarak valiler, hükümette dahi olmayan bir yetkiyi kullanabilmekte, temel hak ve hürriyetlerin tamamı valilik kararıyla bu bölgelerde kısıtlanabilmektedir.

Orman Yangınları Şaibeli
İlde, son zamanlarda çıkan orman yangınları bir başka tedirginlik kaynağı. Vatandaşlarda “bu yangınlara özellikle müdahale edilmediği yönünde ciddi bir algı” oluşmuştur. Orman yangınlarının özellikle kalekol çevrelerinden başlaması dikkat çekicidir.

Validen itiraf

AKP,‘özel güvenlik bölgesi’ ilanıyla, erken seçimde bölgeyi baskı altında tutmayı hedeflerken, Tunceli Valisi Osman Kaymak da heyetle görüşmesinde bunu doğrular nitelikte açıklamalarda bulundu. Kaymak’ın “Bölgede PKK kamplarının bulunduğuna” ilişkin açıklaması, kararın zamanlamasıyla ilgili kuşkuları güçlendirdi. Vali “özel güvenlik bölgesi” ilan edilen yerlerde az sayıda insan bulunduğunu da iddia etti.