Seçim sonrası tartışmaların sürdüğü CHP’de Parti Sözcüsü Öztrak, ‘kadro değişimi’ mesajı verdi, Grup Başkanvekili Özel, “Tüm kademeler yenilensin” dedi.

CHP içinde yenilenme tartışmaları devam ediyor
Özgür Özel / Faik Öztrak

BirGün/Ankara

CHP’de seçim sonrası değişim tartışmaları sürüyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ardından TBMM Grup Başkanı Özgür Özel’in de “değişim” vurgusu yapmaya başlamasının ardından CHP Sözcüsü Faik Öztrak, değişimin kadrolarda yapıldığını söyledi. Öztrak, kurultay için de genel başkan yerine “kadro değişimi” mesajı verdi.

İmamoğlu’nun 29 Mayıs sabahı başladığı “değişim” vurgusunu, Meclis Grup Başkanı Özel de sürdürdü. İsmail Saymaz’a konuşan Özel, “Sorumluluk almaktan kaçmayacağım” dedi, partide değişimin şart olduğu vurgusunu yaptı. Özgür Özel’in özellikle, “Önümüzdeki dönemde genç ve dinamik, partinin ana damarını terk etmeyen, bu konudaki endişeleri körüklemeyecek olan kadrolar gerekiyor” ve “Kaybeden takımda santrafor olmak yerine şampiyon takımda her mevkide oynamaya talibim. Sorumluluk almaktan kaçmayacağım. Gerekirse en geniş mutabakatın parçası olan bir anlayışta duracağım. Önümüzdeki süreç için konuşmam ve dinlemem gereken herkesle temas ederek, ilerleyeceğim. Partinin kimsenin önünü kapatmaması lazım” sözlerinin parti yönetiminin en çok dikkatini çeken ifadeler olduğu kaydedildi.

Özgür Özel, parti yönetimi ve Altılı Masa stratejisi hakkında ayrıca şunları söyledi:

“Bu kurultayın en kısa sürede yapılması gerekir. CHP, gelecek ekime kadar genel başkanın seçileceği takvimi işletmeli. Sosyal demokrat partinin tüm kademelerde özeleştiri yapması ve yenilenmesi gerekiyor. Üye ve delegenizin önüne sandık koyup hesaplaşmazsanız, o ilk bulduğu sandıkta sizinle hesaplaşır.”

“Yüzde 5 düzeyinde katkı yapması beklenen ortakların anketlerde yüzde 0,7-1 civarında katkı yaptığını ölçümledik. Buna karşın 39 milletvekili verildi. İttifakın iç hukukunun olması lazımdı. İç hukuktan anladığım şu: Milletvekilliklerinin nasıl dağıtılacağı. “Şu tarihte şu üç şirketin 15 gün arayla yapacağı altı anketin aritmetik ortalaması partilerin alacakları milletvekili sıralarını belirler” demeliydik. Müzakereye dayalı paylaşım bizi sıkıntıya soktu. Bu birliktelik siyasal ortaklaşma değil, teknik bir işbirliğiydi. Ama kendi seçmenimize de anlatamadık. Oy kaybıyla sonuçlandı.”

Bu gelişmelerin ardından toplanan CHP MYK toplantısında, kurultay takvimi ele alındı. Kısa süre önce başlayan kurultay takviminin, yerel seçimlerden önce tamamlanması ve büyük kurultayın toplanması fikri ağırlık kazandı.

MYK toplantısının ardından açıklamalarda bulunan CHP Sözcüsü Faik Öztrak, değişim çağrılarına yanıt verdi. Yerel seçimi açık ara kazanmak için strateji geliştireceklerini anlatan Öztrak, değişim için “kadro” vurgusu yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Her iki vatandaşımızdan birinin cumhurbaşkanı adayımız Kemal Kılıçdaroğlu’na verdiği oyu dağıtmadan, örgütümüzü rekabetçi bir ortamda yenilemeyi, tazelenen kadrolarımızla mahalli idareler seçimini açık ara kazanmayı hedefliyoruz... Önümüzdeki yerel seçimleri kazanmak için parti üyesinden genel başkanımıza kadar partimizin her bir ferdi var gücüyle çalışacaktır. Hedefimiz, bu seçimlerde hükümeti tarihi bir yenilgiye uğratmaktır.”

“Genel başkanımız ilk olarak MYK’sını yeniledi. MYK’mız da ilk iş olarak kongreler takvimini başlattı. Mümkün olan en kısa sürede, kongreler süreci, parti meclisimizin uygun gördüğü bir tarihte kurultayımızla taçlanacaktır.” “Değişimin nasıl gerçekleştirileceği bellidir. Genel başkanımız kendi iradesi dahilinde yapacağı değişimi yapıp MYK'yi yenilemiştir.”