'CHP ile daha uygun durumdayız'

Koalisyon görüşmelerinde ilk turunu tamamlayan AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partilerle yaptıkları ilk temasları değerlendirdi.

NTV'ye konuşan Davutoğlu, üç partiye "ilkesel" olarak eşit mesafede olduğunu söyleyerek, CHP ile AKP arasındaki "uçurumun" azaldığını belirtti. Koalisyon için en yakın partinin CHP olduğunu doğrulayan Davutoğlu, "Eğer biz deseydik sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na biz hükümet ortaklığı yapmaya karar verdik deseydik sağlam bir başlangıç olmazdı. Yöntemde anlaştık. Ekiplerimiz çalışacak detaya inecekler. Arkadaşlarımız daha sonra iki lidere ayrı ayrı veya birlikte oturup dinleyeceğiz. Bu aşamada Cumhuriyet Halk Partisi ile daha uygun durumdayız. Bu Milliyetçi Hareket Partisi’ne uzağız anlamına gelmez HDP ile de gelmez" dedi.

İlk turda çok fazla içerik konuşulmadığını da belirten Davutoğlu, " Ben giderken elimde hazırlıklar vardı ama bir dosya açmadım. Bir niyet beyanı, psikolojik eşikleri aşmak ve bir yöntemde anlaşmak. Bu açıdan ilk turu çok başarılı görüyorum. Tur öncesi sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile aramızda ki ve ekiplerimiz arasındaki uçurum azalmış durumda. Sayın Bahçeli ile de aynı durumda. HDP içinde böyle olduğu kanaatindeyim. Yöntemde ise netleştik. İki lider daha selamlaşıp oturduktan sonra bir anda koalisyona karar verirlerse hatta ben son dönemde daha çok hükümet ortaklığı diyorum daha olumlu bir algı diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

'BARAJ DÜŞÜRÜLSÜN'
Davutoğlu ayrıca parti olarak koalisyonun düşmesi taraftarı olduğunu da söyledi. Davutoğlu konuya ilişkin "Muhtemelen bir hükümet ortaklığı görüşmesinde AK Parti olarak biz bunu teklif edeceğiz. Biz düşürülmesinden yanayız. Sayın cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde tamamen kaldırılmasını da teklif ettik biz daraltılmış olarak. Hukuk komisyonundaki arkadaşlara verdiğim görevlerden biri seçim kanunundaki değişiklikler" şeklinde konuştu.

Koalisyonu bir zorunluluk olarak değerlendirdiğini ifade eden Davutoğlu, partisinin görüşüne ilişkin ise şunları söyledi: " Bizim partimizde genel merkezin aldığı karara saygı destek her zaman olmuştur. 13 yıldır iktidarda olan bir partiden bahsediyoruz ve şu andaki hale alışması zaman gerektirir. Tabanın sesi insana güven veriyor. Ama bizim taban aynı anda bir hükümet ortaklığı kurma yönünde düşünceler ağır basıyor. Milliyetçi Hareket Partisi’ne daha fazla temayül vardı ama Cumhuriyet Halk Partisi olmasın diye de bir şey yoktu. HDP’ye zaten pek temayül yoktu. En doğru yolu bulmaya çalışacağız. İntibak bakımından bir ihtiyaç var fakat imkansız diye bir tablo yok."