CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, 30 Ekim 2020'deki deprem sonrası evlerini teslim alamayan depremzedelerin sorunlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Yücel, AKP iktidarına seslenerek, “Depremzedelere yalan söylemeye, utanmıyor musunuz” diye konuştu

CHP İzmir İl Başkanı Yücel, iktidara seslendi: Depremzedelere yalan söylemeye utanmıyor musunuz?

BİRGÜN EGE

Cumhuriyet Halk partisi (CHP) İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, depremzedelerin sorunlarına ilişkin bir basın toplantısı gerçekleştirdi. CHP İzmir İl Başkanlığı binasında yapılan toplantıda konuşan Yücel, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 26 Kasım’da gerçekleşen törende deprem konutlarının teslim edildiğinin açıklanmasına rağmen depremzedelerin evlerine kavuşamadığını belirtti.

Yücel, “Biz karıncanın su taşıması misali, adım adım bunları gerçekleştirirken, TBMM'nde meclis çoğunluğunu elinde bulunduran ve istediği an İzmir depremiyle ilgili yasa çıkartarak bölgesel emsal artışı getirebilecek durumda olan AKP iktidarı her zaman olduğu gibi başını kuma gömmeyi tercih etti. Betona olan aşklarıyla nam yapmış AKP kadrolarının, İzmir depreminden bu yana yaptıkları, arama çalışmaları devam ederken enkaz üzerine çıkıp kameralara poz veren bakanlardan, yerine getirilmeyen vaatlerden, cevapsız kalan sorulardan ve evsiz kalan depremzedelerden ibaret kaldı” diye konuştu.

'CUMHURBAŞKANI ŞOV YAPTI'

Erdoğan’ın şov yaptığını söyleyen Yücel, “AKP'li yetkililer tarafından kamuoyuna, “Deprem konutları teslim tarihi” her açıklandığında, depremzedelerimizin umutları çalındı. Bir Cumhurbaşkanı düşünün ki, deprem konutları teslim töreni düzenliyor, bu törene bakanları, genel başkan yardımcıları, milletvekilleri katılıyor. Sahneye 8 depremzede davet edilerek kendilerine anahtar teslim ediliyor. Tüm bunlar İzmir kamuoyunun önünde adeta bir tiyatro gibi sergileniyor. Cumhurbaşkanı şovunu yapıyor ve gidiyor. Her zaman olduğu gibi, bu tören de sadece şovdan ibaret kalıyor. Ancak depremzedelere teslim edilen 1 tek daire bile yok. Bitirilen 1 tek daire bile yok” dedi.

Yücel şunları dile getirdi: "Depremzedelerin “rezerv alandan hak sahibi olmak istiyoruz” çağrısı da cevapsız kaldı. Buradan 1819 malik adına, proje alanında yaşanan hak kaybının rezerv alandan verilecek hak sahipliğiyle giderilmesi gerektiğinin altını bir kez daha çiziyoruz. Şeffaflıktan kaçan, hesap vermekten korkan, vatandaşına karşı dürüst davranmayan bir iktidar meşruiyetini kaybetmiştir. Bugüne kadar teslim etmedikleri evlerin tamamını yarın teslim etseler. Bunca zaman sözle, vaatle, çakma teslim törenleriyle oyaladıkları depremzedeler yarın evlerine girsinler. Yine de İzmirli depremzedelerin sorunları bitmiyor. Bu proje alanında evleri olmayan, depremde evleri, hasar derecesine bakılmaksızın ve kendilerine sorulmadan yıkılan depremzedelerin mağduriyetleri yine devam edecek. İnsanlara, 20 yıl vadeli, faizsiz kredi sözü verip, bugüne kadar üç maymunu oynayanların, insanların evini hasar derecesine bakmadan yıkıp, ‘Git müteahhitle anlaş’ diyenlerin mağdur ettiği tüm depremzedelerimizin sorunları maalesef ki bitmeyecek."