Yerel seçimlere doğru geri sayımın başlamasıyla, AKP ve CHP arasındaki yarış kızıştı. AKP, Erdoğan'ın 'istediği' Diyarbakır'da sürpriz bir ismi aday gösterirken, CHP İstanbul'da en…

ONURKAN AVCI

 

AKP ve CHP arasındaki Ergenekon gerginliği yerel seçimlerin yaklaşmasıyla daha da arttı. Aday belirlemek için kendi tabanlarından ve anketlerden faydalanan iki parti de, sık eleyip ince dokuyarak oluşturdukları aday listelerini açıkladılar. Kulislerde "CHP"nin kadın adaylarının fazla olmasıyla sosyal demokrat kesimden çarşaf özrü dilediği" konuşulurken, AKP"nin Ankara"da "kılıç" yarası olan Melih Gökçek"i tekrar aday göstermesinin arından,  Diyarbakır"da belirlediği sürpriz adayla da kamuoyu gözünde puan kaybetti.

 

YEREL SEÇİM SAVAŞLARI

Yerel seçimlerin kalesi olarak görülen büyüşehirlerde taşlar yerinden oynuyor. Nüfusu ve kaynaklarıyla yerel seçimin kilit noktalarından biri olarak kabul edilen İstanbul"da Baykal parti içinde yıldızı parlayan Kılıçdaroğlu"nu uygun görürken, AKP eleştiri oklarının hedefi olan Kadir Topbaş ile yola devam etme kararı aldı. AKP"nin İstanbul"daki oy potansiyeline ve şaibeleriyle medyada genişçe yer tutmasına rağmen İstanbul"da yapılan "metrobüs", "marmaray" gibi projelere güvenen Tayyip Erdoğan"a karşılık, Deniz Baykal da son kozunu oynadı. Baykal, İstanbullulara "üçlü metod" teklif ettiğini söyleyerek, Kemal Kılıçdaroğlu"nu İstanbul Belediye Başkan Adayı gösterirken, İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin"i Meclis Grubu Başkanı, İBB Genel Sekreteri olarak da kent bilimci Prof. Dr. Alper Ünlü"yü açıkladı.

Daha önce adaylığına ilişkin "parti görev verilirse" yapacağını söyleyerek açık kapı bırakan Kılıçdaroğlu"nun aday gösterilmesinde önemli belirleyenlerden biri olduğu bilinen araştırma şirketi Konsensus’un yaptığı son İstanbul anketi CHPlileri umutlandırıyor. ’Hangi partinin adayına oy vereceksiniz?’ sorusuna yanıt verenlerin yüzde 28’i AKP, yüzde 14’ü CHP, yüzde 38’i de kararsız olduğunu söyledi. ’Peki Kılıçdaroğlu aday gösterilirse’ diye sorulduğunda ise “CHP” diyenler yüzde 37, “AKP” diyenler yüzde 23.2 oldu. Kararsızlar yüzde 27.4’e indi.

Baykal"ın 3"lü metodunda yer bulan Gürsel Tekin"in öncüsü olduğu "Çarşaf açılımıyla" CHP"nin iki kanata ayrılmasının ardından, CHP"deki iç kanama adayların açıklanmasıyla daha da arttı. CHP"nin tabanında, başka partilerden istifa edip CHP"ye katılan isimlerin aday gösterilmesinin kırgınlık yarattığı konuşulurken, bazı çeverecelerce Baykal"ın son zamanlarda yıldızı giderek parlayan Kılıçdaroğlu"nu kazanamayacağı bir yarışa sokarak kendisine rakip olma ihtimalini ortadan kaldırdığı düşüncesi de kabul görüyor. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin Aydın, Kastamonu, Hatay, Bursa ve Erzincan"da belediye başkanlığı seçimine kadın adaylarla gireceğini bildirdi. Kamuoyu"nda kadın adayların azlığıyla başlayan tartışmanın ardından CHP"ye puan kazandıracağı düşünülen bu hamleye, kadın örgütlerinden de destek görmesi bekleniyor.

Adaylığının kendisi için sürpriz olmadığını belirten Kılıçdaroğlu ise ""Sayın Topbaş ile ilgili, yeri ve ortamı olduğu zaman dosyaları açacağım"" Topbaş"ı zor günlerin beklediğinin işaretini verdi. Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal"ın partisinin bazı belediye başkan adaylarını açıkladığı basın toplantısından ayrılırken, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

***

AKP’nin Diyarbakır sürprizi

ErdoĞan"ın"Kesin istiyorum!" dediği ve DTP"nin kalesi olarak anılan Diyarbakır"da, aday olarak sürpriz bir isim belirlendi. Diyarbakır Milletvekilleri Kutbettin Arzu ile Abdurrahman Kurt’un ismi üzerinde mutabakat aranmasıyla başlayan süreçte ibre Arzu"yu gösterdi. Kamuoyu yoklamalarının yanı sıra, Kutbettin Arzu’nun aday gösterilmesi konusunda; Tarım Bakanı Mehdi Eker ile Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan’ın da etkili olduğu biliniyor. Dün açıklanan aday için yorum yapan ntv"den Ruşen Çakır, "Erdoğan istediği adayı bulduğu için açıklamadı, adaylar içinde en çok öne çıkan ismi seçti" dedi. DTP Eş Başkanı Ahmet Türk"ün "Kaybedersek herşeyi bırakırız" dediği Diyarbakır"da çok nüfuzu olan Abdullah Kurt yerine daha az şansı olduğu söylenen Arzu"yu seçmesi DTP"nin Diyarbakır"da  zorlanmayacağı şeklinde yorumlanıyor.

 

İZMİR"DE ŞANSINI ARTTIRDI

Kulislerde, kendi kalesi olarak gördüğü İzmir"de hali hazırdaki başkanıyla yola devam etmeye karar veren CHP"ye, karşılık AKP"nin İzmir Milletvekilli Taha Aksoy"un çok şansı olmadığı konuşuluyor. Ankara"da da Kılıçdaroğlu"nun atağıyla güven kaybeden Melih Gökçek"e karşılık geniş bir çevreden oy alabilecek isimlerden Murat Karayalçın"ı aday gösteren CHP"nin şansının arttığı ve Baykal"ın Ankara"dan umutlu olduğu söyleniyor.İstanbul"da ise anketler CHP"nin 3 adayı olarak konuşulan iki isim olan Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin"in 3"lü metodunun, CHP"ye oyların yükseleceğini işaret etse de, kararsızların kilit nokta olduğuna dair ortak kanı var. Kılıçdaroğlu ise Topbaş"a açacağını duyurduğu belge savaşıyla kararsızları kazanmayı planlıyor.