Genel Başkanlık seçiminin dün yapılmasının ardından Parti Meclisi (PM) seçimleriyle hareketlenen CHP Kurultayında PM’ye 600’ü aşkın aday başvurdu

CHP Kurultayı'nda PM üyeliği için listeler belli oldu

Genel Başkanlık seçiminin dün yapılmasının ardından Parti Meclisi (PM) seçimleriyle hareketlenen CHP Kurultayında PM’ye 600’ü aşkın aday başvurdu. 60 üyenin bulunduğu PM’de 52 kişi adaylar arasından seçilirken, 8 kişi de genel başkan tarafından önerilecek. Muharrem İnce beklenenin üzerinde oy aldığı için bu kadar başvuru olduğu belirtilen kurultayda, parti içi seçim yarışı PM üyeliğine odaklandı. Seçim telaşının sürdüğü saatlerde CHP’li Beşiktaş Belediyesinden işten atılan işçiler de “ekmek ve soğanlı” eylem yaptılar.  

CHP'nin 18. Olağanüstü Kurultayında 740 oy alan Kemal Kılıçdaroğlu, 415 oy alan Muharrem İnce’nin karşısında yeniden genel başkan seçildi. Kurultay, PM seçimleri ile devam ediyor. Sabah saat 09.30’da başlayan başvurular saat 12.00’ye kadar sürdü.


PM’YE OLAN YOĞUN TALEP SÜREYİ UZATTI

CHP yönetimine girebilmek için 600’ü aşkın aday başvuruda bulundu. Parti Meclisinin 8 üyesini ise Bilim Yönetim ve Kültür Platformu (BKYP) üyeleri oluşturuyor. BKYP üyeleri Genel Başkanın önereceği 12 kişi arasından Kurultayca seçilecek.Divan Başkanı Engin Altay, başvuruların sona erdiğini anons ederken, bundan sonra tasnif işleminin gerçekleştirileceğini belirtti. Kongre merkezi sabah saatlerinden itibaren adaylık çalışmalarıyla kalabalıklaştı. Kongrenin yapıldığı salonun içi ve dışında kurulan onlarca stantta, çok sayıda broşür ve ilan dağıtıldı. Bazı adayların ise su, kalem vb. hediyeler dağıtması da dikkat çekti. Binanın birçok yeri çeşitli adayların pankartlarıyla donatıldı. Eski Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu da, CHP Parti Meclisine üyelik için başvuruda bulundu.

ADAY SAYISI 474'E DÜŞTÜ

610 kişilik çarşaf listeden geri çekilenlerle birlikte PM üyeliği aday sayısı 474’e düştü. PM aday listesinde en çok dikkat çekenler arasında Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Ergenekon davasından yargılanan Mustafa Balbay, Tuncay Özkan gibi isimler dikkat çekti. Ayrıca CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesine Sezgin Tanrıkulu, Gürsel Tekin, Veli Ağbaba, Haluk Koç, Bülent Tezcan, Volkan Canalioğlu, Mehmet Bekaroğlu gibi isimleri aldığı belirtildi.

KILIÇDAROĞLU MEHMET BEKAROĞLU’YU ÖNERDİ

Parti Meclisi’nin 8 üyesini Bilim Yönetim ve Kültür Platformu (BKYP) üyeleri oluşturuyor. BKYP üyeleri Genel Başkanın önereceği 12 kişi arasından Kurultayca seçilecek. Kılıçdaroğlu’nun BKYP’ye önerdiği 12 isim arasında geçtiğimiz günlerde CHP’ye üye olması tartışma yaratan Saadet Partisi Eski Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu da yer aldı.

Kılıçdaroğlu'nun listesinde şu isimler yer aldı:

Muharrem İnce'nin listesi ise aşağıdaki isimlerden oluştu:

İNCE PM’YE ADAY OLMADI

Kongre merkezi sabah saatlerinden itibaren adaylık çalışmalarıyla kalabalıklaştı. Kongre merkezinin içindeve dışında kurulan onlarca standta, çok sayıda broşür ve ilan dağıtıldı. Bazı adayların ise su, kalem vb. hediyeler dağıtması da dikkat çekti. Binanın birçok yeri çeşitli adayların pankartlarıyla donatıldı.

Önceki gün yapılan genel başkanlık seçiminde Muharrem İnce delegelerin üçte bir oyunu almıştı. 177 imzayla genel başkanlığa aday olan İnce’nin seçimlerde 415 oy alması dikkat çekmişti, ancak PM seçimlerinde Muharrem İnce aday olmadı.

 

TÜZÜK DEĞİŞİKLİLERİ YAPILDI

Kurultayda tüzükte de değişikliğe gidildi. Tüzükte yapılan değişiklikte Parti Meclisine gençlik ve kadın kotaları konuldu. Kadınlar için belirlenen yüzde 33, gençler için belirlenen yüzde 10’luk kota uygulamaları milletvekilliği ve yerel yönetimler adaylığı için doğrudan uygulanmayacak. Milletvekili aday belirlenmesinde merkez yoklaması yapılmasına karar verilen yerlerde, eğilim yoklaması gibi yöntemler kullanılabilecek. Artık CHP’de de İnternet üzerinden üyelik mümkün olacak. Partiye üye olmak isteyen kişiler, İnternet üzerinden üyelik işlemlerini gerçekleştirebilecek. Mevcut durumda ilçe başkanları tarafından yapılan üye alım işlemlerini il başkanları da yapabilecek. Yapılan önemli bir değişiklik de aidatla ilgili. Artık parti aidatını ödemeyen üyenin seçme ve seçilme hakkının elinden alınması gibi değişikliklere gidildi.

İŞÇİLERDEN EKMEK VE SOĞANLI EYLEM

CHP’li Beşiktaş Belediyesinde taşeron firmada çalışan ve işten atılan işçiler dün başlayan Kurultay'da olduğu gibi PM seçimleri öncesinde de eylemlerini sürdürdüler. Kurultayın yapıldığı bina girişinde önlerine “Ekmek ve Soğan” koyarak oturma eylemi yapan işçiler, yeniden seçilen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dün yaptığı konuşmasını hatırlattılar. Kılıçdaroğlu, “CHP iktidarında kamuda taşeron işçilik olmayacaktır, herkes sendikalı işçi olacaktır” demişti.

Evrensel