CHP LGBTİ hakları için bugüne kadarki en kapsamlı yasa teklifini verdi

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı mevzuatına LGBTİ bireylerin de dahil edilerek ayrımcılığa karşı hukuki bir zemin oluşturulması amacıyla 22 maddelik bir kanun teklifi verdi.

LGBTİ bireylerle ilgili bugüne kadar Meclise sunulan en kapsamlı çalışma olma özelliğini taşıyan teklifin yasalaşması halinde Bakanlığın mevzuatının evrensel insan hakları ilkeleri ve uluslararası standartlar ile de uyumlu hale getirilmiş olacağı belirtiliyor. Tanal’ın yasa teklifiyle LGBTİ haklarının geliştirilmesi için artık top bugüne kadar LGBTİ’lerin sorunlarıyla ilgili bir araştırma komisyonu kurulması gibi taleplere kulak tıkayan TBMM’de.

LGBTİ hakları örgütü Kaos GL’nin internet sayfasında yayınlanan Murat Köylü’nün haberine göre teklif, kanunun ilgili bölümüne “cinsiyet, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi” gibi tanımlarının eklenmesinden, LGBTİ’lere yönelik şiddet veya istihdam konularında çeşitli önlemler alınmasına kadar bir dizi düzenleme içeriyor. 


Tanal’ın hazırlanış aşamasında, Kaos GL Derneği ortak bir çalışma yürüttüğü yasa teklifinin gerekçe bölümünde LGBTİ bireylerin önemli hak ihlallerine maruz kaldıkları vurgulanırken, “gerek emek piyasalarında, gerek hastane, okul gibi kamusal alanlarda gerekse kendi aileleri ve sosyal çevreleri tarafından kötü muamele görmekte, fiziksel ve cinsel saldırılara uğramakta, psikolojik ve ekonomik baskılara uğramakta ve hatta öldürülmektedirler” deniyor.

Yasa teklifinin öngördüğü en dikkat çekici değişiklik önerileri arasında özellikle homofobik ve transfobik cinayetlerini soruştururken polis ve emniyet güçlerinin tavırlarıyla ilgili. Getirilen düzenlemelerle bu tür cinayetlerin ayrımcılık konulu uluslararası anlaşma ve sözleşme hükümleri hakkında eğitim almış kolluk kuvvetleri personeli tarafından soruşturulması talep ediyor. Yasa teklifi ayrıca Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri’nde en az yüzde dört oranında eşcinsel ve trans istihdamı sağlanmasını şart koşuyor. Bunla beraber Bakanlığın bu türlü davalara müdahil olmasının da önü açılıyor.

Bununla beraber ı Sosyal Hizmetler Kanunu’nda da bir dizi değişiklik öngörülerek, cinsiyet kimliğinin “kişinin kendisini ait hissettiği cinsiyet olarak anlaşılmasına” yönelik bir ibare ekleniyor.

TBMM 2013’te CHP milletvekili Binnza Toprak tarafından sunulan, LGBTİ’lerin karşılaştıkları sorunların tespit edilmesi amacıyla bir araştırma komisyonu kurulması önerisini reddetmişti.

Tanal geçtiğimiz 20 Kasım transfobi mağdurlarını anma gününde bu soruna dikkat çekmek için LBGTİ derneklerini ağırlamıştı.