CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda; işsizlik oranları ile ilgili eleştirilerde bulundu.

CHP'li Bekaroğlu'ndan işsizlik tepkisi

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda; işsizlik oranları ile ilgili olarak "Üniversite mezunları kuryelik yapıyor. Ve sizin döneminize kadar iki haneli işsizlik görülmemişti Sayın Bakan. Tek sebebi uygulanan neoliberal politikalar. Siz muhafazakâr, dindar mindar şey yaptınız ama insanı yok eden iliğine kadar sömüren neoliberal politikaları dibine kadar uyguladığınız için bunlar oluyor" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bütçe görüşmeleri devam ediyor. CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, şunları söyledi:

"Anlatıyorsunuz ya tekerlek falan yoktu biz geldik şunlar oldu bunlar oldu arkadaşlar, en düşük memur emeklisi 3,276, SSK emeklisi 2,624, dul ve yetimlerde 711 lira alanlar var. Siz neden bahsediyorsunuz? Ne kadar insan var bu şekilde biliyor musunuz? 2 milyon 600 bin insan var bu ülkede. Başka geliri var mı yok mu biliyor musunuz, bu konuda bir şey var mı?

Pandemi de parayı siz iş verene verdiniz. Parayı patronlara verdiniz. 700 milyar TL’ye kadar açıklama yapıldı verilen krediler, ‘işçiye veriyoruz’ diye söylediğiniz kısa çalışma ödeneği falan bütün bunlar da patronlara gitti. İşten çıkarma yasakladınız ama kod 29’u tuttunuz. Biliyorsunuz iş kanunu 25. Maddesi ‘ahlaksızlık falan’ en büyük ahlaksızlık kod 29 ile işçiye ‘ahlaksızsın’ diyerek işten atanlar yapıyor" diye konuştu.

"HANGİ ÜLKEDE YAŞIYORSUNUZ"

İşsizlik rakamlarına da değinen Bekaroğlu, şunları söyledi:

“Üniversite mezunları kuryelik yapıyor bu ülkede. Ve sizin döneminize kadar iki haneli işsizlik görülmemişti sayın bakan. Böyle olmasının tek sebebi uygulanan neoliberal politikalar. Siz muhafazakâr, dindar mindar şey yaptınız ama insanı yok eden iliğine kadar sömüren neoliberal politikaları dibine kadar uyguladığınız için bunlar oluyor...

TÜİK rakamlarında 2015’te 693 bin çocuk işçiden bahsediyor. Sendikalar 2 milyon çocuk işçiden bahsediyor. Sayın bakanım bunlar nasıl rakamlar. Bunları buraya nasıl getirirsiniz. Hangi ülkede yaşıyorsunuz? Suriyelilerin asgari ücretin yarısına çalıştırıldığına işaret eden Bekaroğlu, 12 saat 15 çalıştırılıyor. Bu nasıl bir insanlık anlayışıdır. Muhafazakâr, dindar, cumadan çıkmayan her ay umreye giden iş adamları bunları yapıyor. Bunları denetlemek sizin göreviniz değil mi Sayın Bakan”

“KAYIT DIŞI İŞSİZLİK SAYISI İŞKUR’A GÖRE 200 BİN, TÜİK’E GÖRE 11 BİN KİŞİ ARTMIŞ”

CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan ise şunları söyledi:

“Türkiye’nin şu an karşısında olduğu en önemli problemlerden bir tanesi işsizlik. Dünya ölçeğinde bir değerlendirme yapacak olursak; OECD ülkelerinde genç işsizlik oranı yüzde 10.9 iken Türkiye’de bu oran yüzde 26 ile bu sınırın iki katını aşmış durumda. Kayıtlı genç tanımlı işsiz sayısına baktığımız zaman sayı 8 milyona gelmiş. Sizin kurumlarınız arasında da bu konuda bir tereddüt var. Mesela kayıt dışı işsizlik sayısı İŞKUR’a göre 200 bin kişi artmış TÜİK’e göre işsiz sayısındaki artış sadece 11 bin kişi. Yani TÜİK 189 bin işsizi görmemiş kayıtlarından. Sayıları bile doğru vermiyorsunuz artık. Yaşanan işsizlik maalesef ülkemizin bahsedilen büyümesiyle, büyüme rakamlarıyla da orantısız bir şekilde artmaya devam ediyor. İşsizliğin artmasında bir sürü etken var; yanlış ekonomi yönetimleri gibi. Mesela kayıt dışı çalışma artıyor ülkemizde maalesef. Sizin iktidarınızın açıklamalarına bakıldığında bütün ekonomik göstergeler çok iyiye gidiyor ama nasıl oluyorsa ekonominin uçtuğu, ihracatın zirve yaptığı bu dönemde işgücüne katılım oranına baktığımız zaman yüzde 51.2. İstihdama katılım oranı ise yüzde 45. Çok düşük bir oran bu, bunu nasıl açıklayacaksınız. Kayıt dışı işsizliğe baktığımız zaman işçi sayısı kayıt dışı çalışan 9 milyon 194 bin kişiye yükselmiş. Türkiye’de sürekli bir istihdam kalitesi düşüyor ve emek sömürüsü gittikçe büyüyor sayın bakan.

“GENÇ TANIMLI KADIN İŞSİZLİK YÜZDE 55”

Kadın emeğine de değinmek istiyorum. Maalesef geniş tanımlı kadın işsizliği Ağustos 2021 itibariyle yüzde 29.3 olmuş. Bu da yaklaşık olarak her üç kadından birinin işsiz olduğunu gösteriyor. Genç kadınların durumu daha vahim. Genç tanımlı kadın işsizlik yüzde 55. Türkiye’nin acil bir toparlanma için istihdamda toplumsal cinsiyet eşitliğini önceleyen politikalar üretmesi gerekmekte, kadınların istihdamının desteklenmesi gerekmektedir.

“BİZ NEDEN GERİ DÖNÜŞÜM İŞÇİLERİYLE UĞRAŞIYORUZ?”

Geri dönüşüm işçileriyle ilgili bir şey söylemek istiyorum. Ülkemizde ne yerelde ne merkezde tek kuruşluk masrafı olmayan kendi istihdamını sokaktan atık toplayarak sağlayan ülkemizdeki tek kesim katı atık toplayan işçilerimiz. Şimdi bunlarla ilgili İstanbul Valiliği bir operasyon gerçekleştirdi. İstanbul’da atık toplayan emekçiler yoğun bir saldırıya maruz kaldı ve 3 atık işçisi de tutuklandı. Her gün yüzbinlerce atık ekonomiye dönüştürülüyor tüm dünya. Dünyada kaynaklar azalırken geri dönüşüm sistemi yeniden kaynak sağlamanın en önemlilerinden birisi olmuşken bugün küresel iklim değişikliğinden, çevrecilikten bahsederken biz neden geri dönüşüm işçileriyle uğraşıyoruz? Burada büyük bir rant var ve bu rantla ilgili bir problem olduğunu hepimiz biliyoruz. İyi işler yapmak istiyorsanız sayın bakan bu konuya da acilen el atın.

(ANKA)