CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, fabrikalarda ateşi olan işçinin ateşi düşsün diye yüzünün yıkatıldığını, hastalık belirtisi gösteren işçilerin saklanmaya çalışıldığını bildirdi

CHP'li Beko: Fabrikalarda çalışan işçiler virüsle baş başa bırakıldı

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, koronavirüs salgınına karşın fabrikalarda çalışan işçilerin büyük bir risk altında bırakıldığını söyledi. Beko, “fabrikalarda ateşi olan işçinin ateşi düşsün diye yüzünün yıkatıldığını, hastalık belirtisi gösteren işçilerin saklanmaya çalışıldığını, saklanamadığı noktada testlerin yapıldığını ancak test sonuçlarının beklenilmesine gerek dahi görülmeden çalışmalarını sürdürmelerini istendiğini” açıkladı.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yayımlayan Beko, İzmir’de faaliyetlerini sürdüren iş yerlerindeki son durumu paylaştı. Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan bir tekstil fabrikasında bir işçide koronavirüs tespit edilmesinin ardından yaşanan gelişmeleri ve işçilerin içinde bulunduğu şartları açıklayan Beko, fabrikalarda çalışan işçilerin virüsle baş başa bırakıldığını belirtti.

İşçilerin hasta olduğunu, bu durumun saklanmaya çalışıldığını, hastalığın ortaya çıkmasının ardından ise iş bırakma hakkını kullanmak isteyen işçilere sopalarla saldırıldığı iddialarının gündemde olduğunu vurgulayan Beko, ilgili fabrikada acilen önlem alınmasını ve sağlıklı bir ortam oluşana kadar üretime ara verilmesinin gerektiğinin altını çizdi.

FABRİKALARDA ÖNLEM ALINSIN

Ülke genelinde yine salgın nedeniyle bazı fabrikalarda işçilerin ücretsiz izne çıkarıldıklarını, kiminde ise yıllık izinlerin kullandırıldığını belirten Beko, şunları söyledi:

“Fabrikaların bir kısmında işçi ücretleri, Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında, işsizlik ödeneğinden karşılanıyor. Bu ücretlerin ne kadar az olduğu ortadadır. Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası’nın yayımladığı son raporda, özellikle tekstil fabrikalarındaki çalışma koşullarında hijyen kurallarının olmadığı belirtiliyor. İşçilere ya hiç maske verilmediği ya da yetersiz ve sağlıksız şekilde maske dağıtımının yapıldığı ileri sürülmesi çok vahim bir durum olduğunu ortaya koyuyor. Tekstil fabrikalarında çalışan emekçilerin ücretli izin talepleri karşılanmalı, çalışmanın sürdürülmesi gereken noktada sağlık kurullarının aldığı tedbirlere riayet ederek gerekli koşullar oluşturulmalı ve işçilere koruyucu maske, eldiven ve tulum verilmedir.”

İŞÇİLER MAYIN TARLASINDA YÜRÜTÜLÜYOR

Beko, virüsün yayılma riskini arttıracak bir başka ciddi tehdidin ise işe giriş ve çıkışlar sırasında olduğuna değinerek, “Yüzlerce, binlerce işçi eş zamanlı olarak işe girip çıkmakta ve adeta mayın tarlasındalar. Yüzlerce, binlerce el, aynı yere parmak basarak parmak okutmak zorunda bırakılmıştır. Ne yazık ki, fabrika girişinde işçilerin cep telefonu alınıp, ateşi olan işçiye ateşi düşsün diye yüzünü yıkatıp, çalıştırılmaya devam ettirildiği bilgisi veriliyor. Semptom gösteren işçilerin çalıştığı fabrikaların tatil edildikten sonra hiçbir önlem alınmadan işçilerin evlerine yollandığına, yurtdışından gelen patronların karantinaya uymadığına ve bu halde fabrikaları denetlediğine dikkat çekiliyor. Maalesef son derece vahim bir durumla karşı karşıyayız” diye konuştu.