CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, ‘yeni normal’de yeni bir bütçe ve yeni bir programa ihtiyaç olduğunu ifade etti. Saray hükümetinin salgın sürecinde yurttaşları yalnız bıraktığını vurgulayan Öztrak, CHP'li belediyelerin hükümetin bıraktığı sosyal destek açığını kapatmak için uğraştığını belirtti

‘CHP’li belediyeler, hükümetin sosyal destek açığını kapatmak için uğraştı’

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak hükümetin salgın süresince yurttaşları yalnız bıraktığını belirterek, "Belediyelerimiz, hükümetin bıraktığı bu sosyal destek açığını kapatmak için canla başla uğraşıyor" dedi.

Öztrak, CHP genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında hükümetin 5,5 milyon vatandaşa bir defalık bin lira vermekle yetindiğini ifade ederek şunları söyledi:

TOPU TOPU 5,5 MİLYAR LİRA

"Saray hükümeti salgında sadece 5,5 milyon yurttaşımıza, o da bir defalık, bin lira vermekle yetindi. Yani topu topu 5,5 milyar lira. Saray hükümeti salgında milletimizi bir başına bıraktı. Meşhur sözdür: İki iktisatçının olduğu yerde en az üç farklı görüş olurmuş. Ama pandemi döneminde, dünyanın tüm ekonomistleri, güçlü sosyal destek ağlarının önemi konusunda birleşti.

Bazı ülkeler destek sistemlerini daha da güçlendirmeye başladı. Bunun son örneği İspanya. İspanya hükümeti, “Asgari yaşam geliri” adını verdiği bir sistemle, salgında işini kaybeden ve yoksulluk sınırının altında yaşayan kişi ve ailelere, bu aydan başlayarak para desteğinde bulunma kararı aldı. Bu sistemle yoksulluk sınırının altında yaşayan iki çocuklu bir aileye her ay 1.015 avro, yalnız yaşayanlara ise 462 avro destek verilecek. Toplamda 850 bin ailenin bu destekten yararlanacağı söyleniyor."

Öztrak, CHP'li belediyelerin hükümetin bıraktığı sosyal destek açığını kapatmak için uğraştığını söyleyerek yeni normalde yeni bir bütçe ve yeni bir programa ihtiyaç olduğunu ifade etti. Öztrak, "Aksi takdirde, saray hükümetinin ağzından düşürmediği, “Yeni dönemin fırsatlarını” eloğlu yakalar, biz bu kafayla yine yaya kalırız" dedi.

“Vahşi kapitalizm ehlileştirilecekse sosyal devletle ehlileştirilecek” diyen Öztrak şunları kaydetti:

‘AİLE DESTEK SİGORTASI, VATANDAŞLIK HAKKI OLMALI’

“Belediyelerimiz, hükümetin bıraktığı bu sosyal destek açığını kapatmak için canla başla uğraşıyor. 'Bu ülkede hiçbir çocuk yatağa aç girmesin' diye gereken her türlü tedbiri almaya uğraşıyorlar. Başarılı da oluyorlar. Ama bu iş artık kurumsallaşmalı. Aile destek sigortası vatandaşlık hakkı olmalı. Tüm bu sıkıntıları aşmak için, yeni normalde, “Yeni bir bütçe ve yeni bir programa” ihtiyaç var. Aksi takdirde, saray hükümetinin ağzından düşürmediği, 'Yeni dönemin fırsatlarını' eloğlu yakalar, biz bu kafayla yine yaya kalırız.”

‘KREDİLER ÇÖZÜM OLMAZ’

"Kamu bankalarının açıkladığı yeni kredi paketleri hakkındaki görüşleriniz nedir? Bu paket zaten yüksek olan ev ve araç fiyatlarının daha da artmasına sebep olabilir mi?" şeklindeki soruyu cevaplayan Öztrak, vatandaşların mevcut borçlarını ödemekte zorlandığını söyledi.

Öztrak, öncelikle vatandaşların Kovid-19 sürecinde kazanamadıkları gelirlerin telafi edilmesi gerektiğini dile getirerek, verilen kredilerin çözüm olamayacağını savundu.

“20 SİGARANIN 18’İ VERGİYE GİDİYOR”

Vergilerin artırılmasını da eleştiren Öztrak, “Tiryakinin Sayın Erdoğan'ın elinden çektiğini kimse çekmemiştir. Şu anda tüttürdüğü 20 sigaradan 18'i vergiye gidiyor. Şunu söyleyeyim, kimse sigara içmemeli, sigara zararlıdır, içki zararlıdır ama adam tiryaki. Yükleniyorsun vergiye ve her noktada vatandaştan vergi almak için elinden geleni yapıyorsun. İthalattan vergi alıyorsun ve bu ithalatın içeride muadili var mıdır bakılmıyor. Bu krizde dünyanın hiçbir yerinde hiçbir iktidar ne milletinden vergi aldı ne de milletine bana yardım et diye IBAN numarası gönderdi” dedi.

“S-400’LERİ AKTİVE ETTİNİZ Mİ”

Hükümete sordukları bazı soruların cevapsız bırakıldığını ileri süren Öztrak, şu soruları yöneltti:

"Nisan ayı geçti. S-400'leri aktive ettiniz mi? Katar ordusu, Sakarya Tank Palet Fabrikası'na 50 milyon dolarlık yatırımı yaptı mı? İlk 3 ayda devletin kasasına giren 637 milyar lirayı nerelere harcadınız? Nisanda iki köprü için yapılacak 2,5 milyar liralık garanti ödemeleri yapıldı mı? Antalya Serik'te ortaya çıkan rüşvet skandalıyla ilgili hangi gelişmeler var? Darbe girişiminin kilit isimlerinden Mehmet Dişli'yi, dönemin başbakanı ve Milli İstihbarat Teşkilatının talep etmesine rağmen neden emekliye sevk etmediniz?"

‘İŞSİZLİK DAHA YAKICI OLACAK’

Faik Öztrak, 2019'un son üç ayında yüzde 1,9 olan büyüme hızının, bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki üç aya göre binde 6'ya gerilediğini, bunun olağanüstü bir yavaşlama olduğunu söyledi.

Özellikle hizmetler sektörünün salgından ciddi ölçüde etkilendiğini, daralmanın yüzde 3,2 olduğunu belirten Öztrak, hizmet sektörünün istihdamın da en yüksek olduğu sektör olduğunu dile getirdi.

Bunun işsizliğe yansımasının yıkıcı olacağını, bu nedenle işin kriz safhasından çıktığını ve buhrana dönüştüğünü savunan Öztrak, "Buradan tekrar çağrıda bulunuyoruz, bu gidişatı biraz olsun hafifletebilmek için süratle devletteki boş engelli memur kadrolarını, boş öğretmen, sağlıkçı kadrolarını doldurun. Atamasını yaptığınız ama bir türlü işe başlatmadığınız 20 bin öğretmeni işe başlatın, maaşlarını da atamalarını yaptığınız günden itibaren ödeyin." dedi.

EREN YILDIRIM KONUSU

Yurttaşlar ve CHP'lilerin seslerinin kesilmeye çalışıldığını hatırlatan Öztrak, “İzmir'de bayram gününde boşu boşuna hapiste tutulan partilimiz, nihayet serbest bırakıldı ama minarelerden müzik yayını yapan provokatörler hala ortada yok. Adana Yüreğir İlçe Gençlik Kolları Başkanımız Eren Yıldırım ise hala içeride. Erdoğan'ın, Eren için yaptığı mesnetsiz suçlamalar ise İçişleri Bakanı tarafından boşa çıkarıldı” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, "CHP'li Eren Yıldırım'ı parti büyüklerinin uyarması gerektiğine, görüntülerde Eren ve ailesine silah çekildiğine dair kanıt olmadığına" ilişkin sözleri hatırlatılan Öztrak, "Önce Eren'i terör örgütü mensuplarıyla eş tutarak işe başladılar. Şimdi geldikleri nokta 'büyükleri bunun kulağını çekseydi bu işler olmazdı' noktasıdır. Bir müddet sonra da 'Biz haksızdık, özür dileriz' diyecekler." şeklinde konuştu.