CHP’li Selina Doğan, inek bayramı, pilav günü gibi sosyal ve kültürel etkinliklerin yasaklanmasının toplumdaki yaşama sevincini de giderek yok ettiğini belirterek, yasaklanma gerekçelerinin açıklamasını istedi

CHP’li Doğan, yasaklanan şenlikleri sordu: “Yaşama sevinci yok ediliyor”

BirGün / Ankara

Son dönemlerde çeşitli gerekçelerle yasaklanan kültürel ve sosyal etkinlikler, bahar şenlikleri TBMM gündemine de taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, etkinliklerin yasaklanma gerekçesinin kamuoyuyla paylaşılmasını istedi.

CHP’li Doğan, konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi. Doğan, önergesinde OHAL gerekçesiyle ülke genelinde birçok siyasi faaliyetin yanı sıra sosyal ve kültürel etkinliklerin, festivallerin ve konserlerin de yasaklandığını belirtti. Erenköy Kız Lisesi'nin her yıl düzenlenen geleneksel pilav gününün, Kadıköy Gençlik Festivali’nin ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde 80 yıldır kutlanan “inek bayramı” şenliğinin yasaklandığını hatırlatan Doğan, sosyal etkinliklerin özellikle genç bireylerin kişisel gelişiminde büyük önem taşıdığına dikkati çekti.

Doğan, bu tür etkinliklerin bir toplumdaki dayanışma duygusunu geliştirdiğini de belirterek “Hal böyleyken bu tür etkinliklerin teşvik edilmesi yerine yasaklanması kamuoyunda tartışmalara neden olmaktadır. Baskıcı ve otoriter rejimlerde görülen bu tür yasaklamalar aynı zamanda o toplumdaki yaşama sevincini de giderek yok etmektedir” dedi.

Doğan önergesinde Bakan Soylu’ya şu soruları yöneltti:

  • “OHAL kapsamında bugüne kadar kaç sosyal, kültürel ve sanatsal etkinlik iptal edilmiştir?
  • Bu etkinliklerin yasaklanma gerekçesi nedir?
  • Bu tür etkinliklere yönelik tehditler varsa kolluk kuvvetleri önlem almakta yetersiz mi kalmaktadır?
  • Bu yasaklamalardaki amaç, bu tür gelenekleri yok etmek midir?”