CHP'li Milletvekili Levent Gök, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya gece vardiyasında çalışan sağlık emekçilerinin ücretlerinin düşürülmesi ve vardiya sistemlerinin değiştirilmesini sordu.

CHP'li Gök, sağlıkçıların gece çalışma zammı hakkının gasp edilmesini Meclis gündemine taşıdı

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya gece vardiyasında çalışan sağlık emekçilerinin ücretlerinin düşürülmesi ve vardiya sistemlerinin değiştirilmesi ile ilgili soru önergesi verdi.

Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 21 Eylül 2021 tarihinde 81 ile gönderilen genelge ile kamu hastanelerinde gece vardiyasında çalışan işçilerin ücretlerine uygulanan yüzde 35 zammın uygulanmayacağı bildirildi. Genelge ile yalnızca haftalık 45 saatlik çalışma süresinin aşılması halinde zamlı ödeme yapılması öngörülüyor.

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ,Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca'ya verdiği soru önergesi ile zamlı ücret haklarının teslim edilmesini isteyen emekçilerin taleplerini Meclis gündemine taşıdı. Genelge ile işçilerin vardiya saatlerinin de değiştirildiğini, ikili vardiya ile 12 ila 16 saat çalışan emekçilerin 7,5 saati geçmeyecek üçlü vardiya sistemine geçirildiğini hatırlatan Gök, yeni vardiya sistemiyle gece 23.00-24.00 sularında işe gelen veya hastaneden ayrılan işçilerin evlerine ve işyerlerine ulaşım sağlamasının imkânsız hale geldiğini ve can güvenliklerinin de tehlikeye atıldığını vurguladı. Gök, sağlık emekçilerinin genelge ile ortaya çıkan mağduriyetlerin giderilmesini istediklerini belirtti.

Levent Gök'ün Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca tarafından cevaplandırılmasını istediği sorular şöyle:

"İlgili toplu iş sözleşmesi hükümlerine rağmen gece vardiyası ödemelerinin kaldırılmasının hukuki dayanaklarını açıklar mısınız?

Kamu hastanelerindeki vardiya sisteminin değiştirilmesiyle sağlık emekçilerinin gece saatlerinde işyerlerine ve evlerine ulaşımı oldukça zorlaşmış ve riskli hale gelmiştir. Düzenlemeyi öngören genelge hazırlanırken sözü geçen sorunların dikkate alınmamasının sebepleri nelerdir?

2016 – 2021 döneminde gece vardiyasında çalışarak zamlı ödeme alan sağlık emekçilerinin sayısını ve işçilerimize yapılan zamlı ödemelerin miktarını yıllık temelde açıklar mısınız?

Sözü geçen genelge ile vardiya sistemi değişen ve zamlı ücret hakları elinden alınan emekçilerimizin sayısını açıklar mısınız?

Toplu iş sözleşmelerine aykırı, emekçilerimizin özlük haklarını ellerinden alan, çalışma düzenini zorlaştıran genelgenin geri çekilmesi veya hukuka ve iş etiğine uygun yeni bir genelge hazırlanması düşünülmekte midir? "