CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı kamuda sözleşmelilere kadro çalışmasının belirsizlikler içerdiğini ve kapsayıcı olmadığını belirtti.

CHP'li Gürer: Erdoğan'ın açıkladığı düzenlemeden önemli bir kesim faydalanamıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün kabine toplantısının ardından açıkladığı kamuda sözleşmeli olarak çalışanlara kadro verilmesi yönündeki çalışmayı değerlendirdi. “Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarları döneminde çalışma yaşamı ile ilgili ne zaman bir düzenleme yapılsa mutlaka bir tarafı eksik bırakılır” diyen Gürer, yeni çalışmada da eksikler olduğunu kaydetti.

Gürer, “Kamuda modern köleliğe dönüşen taşeron, yanında çalıştırma uygulaması sonlandırılıp tüm taşeronda çalışanların kadrolu olarak bulundukları kurumların kadrosuna alınması gerekiyor. Yine kurumlarda sözleşmeli olarak çalışanların da kadro haklarıdır. Tamamına kadro verilmesi de şarttır” dedi.

Düzenlemenin önemli bir kesimi kapsamadığını belirten Gürer, “Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarları döneminde çalışma yaşamı ile ilgili ne zaman bir düzenleme yapılsa mutlaka bir tarafı eksik bırakılır. Orada belli bir kesim bu çalışmanın dışında tutulur. Yine öyle oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan sözleşmelilere kadro hakkı ile ilgili düzenlemede önemli bir kesim bundan faydalanamıyor. Sözleşmeli sanatçı, Meclis danışmanı, sağlık yöneticisi ve tamamı sözleşmeli kurum çalışanlarının yanında sözleşmeli askeri personel ile akademik personele kadro verilmiyor” ifadelerini kullandı.

“KADRO DÜZENLEMESİNDE AYRIMCILIK YAPILMAMASI GEREKİR”

Düzenlemenin aday memurlukla ilgili kısmını da değerlendiren Gürer, “3 yıllık bir bekleme süresinin sonunda aday memur olarak çalıştırılıp kadro verileceği açıklanan bir kesim de var. Böyle ayrıştırma yapmalarının gerekçesi anlaşılabilir değil. Sözleşmeli eğer bir kurumda çalışıyorsa tümünün aynı haklardan yararlanıp tamamının kadroya alınması gerekir. Kadro düzenlemesinde ayrımcılık yapılmaması gerekir. Mali idarelerde yapılan bu düzenlemenin diğer kurum ve kuruluşlarda da aynı şekilde yapılması gerekir. Ayrıca belediyelerde geçici mevsimlik işçilerle belediye şirket işçilerinin de kadrolarının verilmesi şart. Bununla ilgili de açıklamada bir düzenleme yer almıyor. Sözleşmelilerle ilgili kapsamlı bir çalışma değil, sınırlı bir kesimi kadro verilerek ‘Biz bu işi yaptık’ noktasına olayı taşıyorlar” diye konuştu.

“TÜM TAŞERONLARA VE SÖZLEŞMELİLERE KADRO VERİLMELİ”

“Türkiye’de kurumlarda çalışan tüm sözleşmeli personelin mutlak suretle kadrolara alınması gerekiyor” diyen Gürer, devamında şu ifadeleri kullandı:

"Sözleşmelilere kadroya alındıkları kurum dışında tayin hakkı da tanınmıyor. Yani bir taraftan yapar gibi gösteriliyor yine yarım yamalak bir iş yapılıyor. Taşeronda kalan yüzde 70 hizmet alım sözleşmesine tabi kalan, 4 Aralık’tan önce çalıştıkları kurumlardan işten çıkarıldığı için bir gün nedeniyle kadrolara alınamayan, mağduriyet taşıyan binlerce bekleyen umduğunu bulamadı. Türkiye’de kamuda modern köleliğe dönüşen taşeron, yanında çalıştırma uygulaması sonlandırılıp tüm taşeronda çalışanlar kadrolu olarak bulundukları kurumların kadrosuna alınması gerekiyor. Yine kurumlarda sözleşmeli olarak çalışanların da kadro haklarıdır. Tamamına kadro verilmesi de şarttır.”

(ANKA)