CHP'li vekil Ömer Fethi Gürer, tarım sektörünün, bu yılın ilk 9 ayında bankalara 93,7 milyar lira daha borçlandığını duyurdu.

CHP'li Gürer: Tarım sektörünün icralık borcu 3 milyar liraya ulaştı
Fotoğraf: AA

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım sektörünün, bu yılın ilk 9 ayında bankalara 93,7 milyar lira daha borçlanarak, sektörün bankalara olan toplam borcunun 261,4 milyar liraya ulaştığını belirtti. Gürer, tarım sektörünün zamanında ödeyemediği için bankalar tarafından takibe alınan borçlarının ise 3 milyar lira olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Gürer, AKP iktidarının yanlış tarım politikaları nedeniyle, tarımın sorunlu noktaya geldiğini, üreticilerin ve yetiştiricilerin ise icra takibi kıskacı ile baş başa kaldığını belirtti.

BDDK’nın verilerine göre tarım sektörünün bankacılık sistemine olan kredi borçlarının eylül’de 16,5 milyar lira daha artarak 261,4 milyar liraya kadar çıktığına dikkat çeken Gürer, sektörün bu yılın ilk 9 ayında 93,7 milyar lira daha bankalara borçlandığına işaret etti.

Tarım sektörünün bankalara olan borcunun 204,2 milyar liralık kısmını kamu bankalarından, 57 milyar liralık kısmını da özel bankalardan aldıkları borçların oluşturduğunu aktaran Gürer, sektörün zamanında ödeyemediği için bankalar tarafından takibe alınan borçlarının ise 3 milyar lira olarak gerçekleştiğini kaydetti.

819 BİN KİŞİ İCRA TAKİBİNE ALINDI

Ömer Fethi Gürer, TBB Risk Merkezinin verilerine göre bu yıl ocak-eylül döneminde toplam 819 bin 547 vatandaş bankalara olan bireysel kredi borcunu, 706 bin 457 vatandaş da kredi kartı borcunu zamanında ödeyemediği için bankalar tarafından icra takibine alındığına da dikkat çekti.