CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, "Tüm depremzede vatandaşlarımızın Türkiye’nin her ilinde ve her sağlık kuruluşunda ücretsiz bir şekilde tedavi olabilmelerinin önü açılmalıdır" çağrısı yaptı.

CHP'li İlgezdi'den depremzedeler için çağrı: Ücretsiz tedavi olabilmelerinin önü açılmalıdır
Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, depremzedelere yönelik sağlık hizmetine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Tüm depremzedelerin Türkiye'nin her sağlık kuruluşunda ücretsiz tedavi olabilmelerinin önünün açılması çağrısı yapan İlgezdi, “Depremzede vatandaşlarımız göçük altından çıkar çıkmaz yaşadığına sevinmek yerine ülkemizin ekonomik gerçeklerini ve sağlık hizmetlerine erişim zorluklarını akıllarına getiriyor. Bu gerçekler öyle acı ki; molozların altından kurtulup aldığı ilk nefesle ‘beni özel hastaneye götürmeyin, param yok’ diyebilecek kadar. Afet bölgesi olmanın gerekliliklerinden biri de sağlık hizmetlerinin ücretsiz olmasıdır. Kaldı ki böyle olağanüstü dönemlerde sağlık hizmetlerinden ücret almak ne insani ne ahlaki ne de sosyal devlet anlayışıyla uyuşmaktadır. Bu sebeple tüm depremzede vatandaşlarımızın Türkiye’nin her ilinde ve her sağlık kuruluşunda ücretsiz bir şekilde tedavi olabilmelerinin önü açılmalıdır" ifadelerine yer verdi.

"GEREKLİ YASAL DÜZENLEMELER YAPILMALI"

Afet bölgesinde ikametleri bulunan depremzedeler için sağlık hizmetlerine erişimde özel sağlık kurum ve kuruluşlarının da ücretsiz şekilde dâhil edilmesi gerektiğini belirten İlgezdi, "Hastaların SGK ile sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat ettiklerinde yüzde 200'e varan ilave ücret alındığına dair hekimlerimizin açıklamalarının olduğunu bilmekteyiz. Sağlık Bakanlığı’na çağrımızdır. Depremzedelere ilave ücret uygulamalarına ivedilikle son verilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır" dedi.

"ÖZEL HASTANELERİN YASAL BOŞLUKTAN FAYDALANMASI KABUL EDİLEMEZ"

İlgezdi şöyle devam etti:

"SGK, afet bölgesinde ikameti bulunan GSS kapsamındaki kişilerden muayene, ilaç, reçete ve tıbbi malzeme katılım payı alınmayacağını 8 Şubat’ta duyurmuştu. Bu karar, 5510 sayılı Kanun’un 75’inci maddesinde yer alan afet ve savaş hali nedeniyle sağlanan sağlık hizmetleri için Sağlık Uygulama Tebliği'nin (SUT) ilgili maddelerinde tanımlanan katılım payları alınmaz hükmüne dayanarak verildi. Fakat özel hastaneler yasal boşluktan yararlanarak depremzedelerden ilave ücret alıyorlar.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na ve Sağlık Bakanlığı’na çağrımızdır: Depremzedelerimiz için gerekli yasal değişiklikler yapılarak özel sağlık kurum ve kuruluşları da ücretsiz sağlık hizmetlerine dâhil edilmelidir. Hangi vicdan, evini barkını kaybeden tek bir canıyla hayatta kalan bir depremzededen ilave ücret talep edebilir? Özel hastanelerin yasal boşluktan faydalanması kabul edilemez. Gerekli yasal düzenlemeler yapıldıktan sonra özel sağlık kuruluşları bu konuda denetime tabii tutulmalıdır."

(ANKA)