CHP'li Karabat, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Spor-Toto Teşkilat Başkanlığı’nın sporda reklam ödemeleri adı altında vurgun yaptığını ifade etti.

CHP'li Karabat: Spor Toto reklamı adı altında yandaş müteahhitler zengin ediliyor

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda "Spor Toto reklamı adı altında yandaş müteahhitler zengin ediliyor" dedi.

Spor Toto Teşkilat Başkanlığı’na dikkat çeken Karabat, reklam giderleriyle servet transferlerinin kamufle edildiğini ifade etti.

Karabat'ın açıklamaları şöyle:

“AKP için kamu kurumları nedir” diye soracak olursak “Sadece rant” cevabını alırız. Başta kamu bankaları olmak üzere yapılan vurgunları belgeleriyle ortaya koymaya devam ediyoruz. Şimdi sıra Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda.

Sayıştay’ın 2020 raporlarına baktığımızda bakanlığın özel gelir olarak tahsil ettiği 1 milyar 653 milyon 446 bin TL’nin maksadı dışında kullandığını görüyoruz. Gelir olarak kaydedilmesi gereken paranın nereye harcandığı meçhul.

Gençlik ve Spor Bakanlığı deyince, Spor Toto Teşkilat Başkanlığı’na özellikle değinmemiz gerekiyor. Spor Toto, reklam bedeli altında 2013-2019 arasında 5.8 milyar TL’lik harcama yaptı. Bunun ne amaçla harcandığını çok iyi biliyoruz.

Reklam gideri ile kamufle edilen aslında bir servet transferi. Başka AKP’li belediyelerin elindeki spor tesisleri olmak üzere Saray’a yakın mecralara kaynak aktarılıyor. Spor Toto reklamı adı altında yandaş müteahhitler zengin ediliyor.

7 yılda yaklaşık 6 milyarlık “reklam” harcaması hakkında Sayıştay, “Farklı ödemeler arasında makul bir denge ya da ödeme ile reklam faaliyeti arasında rasyonel bir ilişki veya orantı bulunmadı” tespitini yapıyor.

Burada kaynakların adil dağıtılmadığı da söz konusu. Spor federasyonlarına ödenen reklam bedellerinde büyük farklılıklar var. Ama sadece federasyonlar arasında değil, kulüpler arasında da bir uçurum var.

Aynı ligde mücadele eden, aynı seyirci kapasitesine sahip kulüplere farklı kaynaklar aktarılıyor. Neden? Çünkü AKP spora da siyaset soktu. Tribünlerinde kendisine biat etmeyen kulüpleri cezalandırıyor.

Bazı şehir kulüplerine aldığı oy oranına göre Spor Toto üzerinden kaynak aktarıyor. Kulüp yönetimleri AKP’li kadrolardan oluşuyor. AKP’li belediyeler de bunu kendi propagandalarında kullanıyor. Taraftarlar da bunun farkında.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, daha önce Spor Toto’nun başındaydı. Yandaşlara kaynak aktarma organizasyonunu en iyi bilen kişi kendisi.

Sadece Spor Toto değil, bakanlığa bağlı yurtlarda da rantçılık işliyor. Yurtlarda hizmet veren kantin, kuaför, kırtasiyeci gibi küçük işletmelerin seçiminde siyasiler rol oynuyor.

Yurt binalarının kiralanmasında objektif kriterler yok. Binalar neye göre seçiliyor ve kira bedelleri neye göre belirleniyor? Sayıştay raporlarında belirtilen ve mevzuata aykırı eksiklikler var.

Kiralık yurt binaları da ayrı bir rant sistemini oluşturuyor. Şunu çok iyi biliyoruz. Bir AKP’li iş insanı binasını Gençlik ve Spor Bakanlığı’na kiralayarak büyük kazançlar elde ediyor.

Bakanlığa bağlı yerlerin kiralarında tahsilatlarda aksamalar oluyor. Bunların takibi yapılmıyor. Bazı kulüpler ve belediyeler kiralar üzerinden kollanıyor. Bakanlığın yapması gereken denetimler bilerek yapılmıyor.

Kamu ihale kanununa açıkça aykırı şekilde ihaleler yapılıyor. Pazarlık usulü ile ihale edilen kişiler var ve bunlar hep AKP’ye yakın isimler. Bu firmaların seçiminde hangi kriterler var, bilinmiyor.

Sonuçta AKP spor üzerinden yarattığı on milyarlarca liralık vurgun düzeni ile Türkiye’de gençlerin barınma sorununu çözmüyor, sporun gelişmesine engel oluyor. Çok yakında Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın dosyaları tek tek açılacak!"