CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, geçtiğimiz günlerde, milyonlarca yurttaşın kişisel verilerinin bir internete sitesinde yayınlanmasını Meclis’e taşıdı. Kılınç, Meclis'te yaptığı açıklamada, “Milletvekillerinin, Cumhurbaşkanının ve vatandaşlarımızın kişisel verilerine internet üzerinden ulaşılabiliyor. Bu, milli güvenlik sorunudur” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi
CHP'li Kılınç, 'veri sızıntısını' Meclis'e taşıdı: Bu milli güvenlik sorunudur

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Üyesi Yüksel Mansur Kılınç, Türkiye'de milyonlarca kişinin vatandaşlık numarasından, tapu bilgilerine kadar kişisel bilgilerinin bir internet sitesinden yayınlanmasını TBMM gündemine taşıdı.

CHP’li Kılınç, TBMM'de yaptığı konuşmada, “Milletvekillerinin, Cumhurbaşkanının ve vatandaşlarımızın kişisel verilerine internet üzerinden ulaşılabiliyor. Bu, milli güvenlik sorunudur.” dedi.

SOYLU VE BOZDAĞ, YANIT VERMEMİŞ

Kişisel verilerin korunmasıyla ilgili 2022 yılında hem dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın hem de dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle soru önergeleri verdiğini anımsatan Kılınç, her iki bakanın da sorulara yanıt vermediği ve konuyu geçiştirdiğini ifade etti.

İnternette tarama yapıldığında kendi ismi dahil TBMM üyelerinin tümünün kişisel verilerine ulaşılabildiğini kaydeden Kılınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kişisel verilerimiz ele geçiriliyor mu? Evet. Kişisel verilerimiz ele geçirildiğinde daha önce TBMM göreve davet edildi mi? Evet. Kişisel verilerimiz ele geçirildiğinde bununla ilgili devlet yetkililerinin görev yapmaları için soru önergeleri verildi mi? Evet. Araştırma önergeleri verildi mi? Evet. Komisyonda konular ele alındı mı? Evet.  Ama hala kişisel veriler ele geçiriliyor. Kişisel verilerin ele geçirilmesi sadece kişilerin güvenlikleriyle ilgili değil, aynı zamanda ülkemizin bir milli güvenlik sorunu. TBMM üyelerinin tümünün istendiğinde verilerine ulaşılabiliyor. Cumhurbaşkanı’nın verilerine ulaşılabiliyor. Ne zaman? Bir saat öncesine kadar bile ulaşılabiliyordu. Bir saat öncesine kadar söz konusu sitelerde adımla yaptığım taramalarda aile sicil bilgilerine kadar ulaşıldığını görmüş oldum.

Peki, Dijital Mecralar Komisyonumuz, aynı zamanda bu konuda görevli, bu konuda çalıştım diyor mu? Hayır. Çalışmasının önü açılıyor mu? Hayır. Çalışması engelleniyor mu? Evet. Bir başka komisyonumuz TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu. Görevlerinde biri de kişisel verilerin korunması… Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu bu konuda çalıştırılıyor mu? Hayır. Çalışmasından yararlanılıyor mu? Hayır. Çalışması engelleniyor mu? Evet.

Kişisel verileri ele geçiren sitelerle ilgili Adalet Bakanlığı’na 2002 yılında soru sormuşuz. Kaynağını sormuşuz. Nelerin yapılması gerektiğini sormuşuz. Verilerin sızmasıyla ilgili hangi işlemlerin yapıldığını sormuşuz. Adalet Bakanı şimdi nerede? Soruya yanıt vermiş mi? Bir işlem yapmış mı? Hayır. Peki konunun biri de İçişleri Bakanı. İçişleri Bakanı soruya yanıt vermiş, ne zaman? Nisan 2022 yılında sorulan soruya kasım ayında yanıt vermiş. Sadece ilgili kurumlar çalışmaktadır demiş.”