Karşıyaka Belediyesi tarafından düzenlenen Toplumsal Düşünce Günleri etkinliğinin açılışında konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Bugün ülkemizin ekonomide, siyasette, toplumsal barışta yaşadığı sorunları aşacağız. Güzel günler yakın. İlk seçimde Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Türkiye Cumhuriyeti’nin 13. Cumhurbaşkanı olacak” dedi.

CHP'li Muharrem Erkek: Yeni bir sistem inşa etmemiz gerekiyor

BİRGÜN EGE

Karşıyaka Belediyesi tarafından düzenlenen ve 2 gün boyunca sürecek olan Toplumsal Düşünce Günleri’ etkinliğinin açılışı Bostanlı Suat Taşer Sanat Merkezi’nde gerçekleşti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek katılımıyla gerçekleşen açılış programında; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir Milletvekilleri; Tacettin Bayır, Mahir Polat, Murat Bakan ve Özcan Purçu katıldı.

Türkiye’nin sağlıklı bir düşünceye, yeni bir zihniyete, yeni bir siyaset kültürüne ve dönüşüme ihtiyacı olduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Maalesef Nisan 2017 OHAL döneminde böyle bir toplumsal düşünce, akılcı sorgulamayı sağlayamadığımız için ülkemizi büyük bir çılgınlığa sürüklediler. Bugün yaşadığımız şey; kişi-parti-devlet birleşmesi… Yeni bir siyaset kültürüyle birbirimizi dinleyerek ve anlayarak ülkemizi kutuplaşma girdabından çıkararak yeni bir sistem inşa etmemiz gerekiyor. Muhalefet olarak bunu çalışıyoruz. Türkiye’nin kolektif çalışmaya, güçlü kadrolara ihtiyacı var. Gücü bir kişiye verdiğinizde yaşadığımız tablo ortada… Türkiye bu tabloyu hak etmiyor” diye konuştu.

“BELEDİYELERİMİZ TARİH YAZDI”

“Pandemide belediyelerimiz gerçekten öyle önemli işlere imza attılar ki; tarih yazdılar” diyerek açıklamalarını sürdüren CHP’li Erkek, “Türkiye’nin her yerinde sosyal, halkçı belediyecilik anlayışıyla 5 milyon aileye ulaştılar. Şimdi Kara Kış Fonu’nu kuruyorlar. İki buçuk ayda Kara Kış Fonu ile yapılan yardım 1 milyar 900 milyon TL… Pandemide sağlıklı bir düşünce ve sistem olsaydı merkezi yönetimin kapasitesi ile yerel yönetimlerin kapasitesi birleştirilirdi. Ama merkezi yönetim bunun aksine inanılmaz hukuksuz engellemeleri ortaya koydu. İşte bunların hepsi toplumsal düşünce sorunu. Ama bunların hepsini aşacağız. Önümüzdeki süreçte asla ve asla Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin şahıs devleti olmasına müsaade etmeyeceğiz. Demokratik hukuk devleti, güçlendirmiş parlamenter sistemi, bağımsız ve tarafsız bir yargıyı makul bir sürede hayata geçireceğiz, temel hak ve özgürlükleri garanti altına alacağız. Özgür düşünceyi hayata geçireceğiz. Bugün ülkemizin ekonomide, siyasette, toplumsal barışta yaşadığı sorunları aşacağız. Güzel günler yakın. İlk seçimde Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Türkiye Cumhuriyeti’nin 13. Cumhurbaşkanı olacak” ifadelerini kullandı.

ENSEYİ KARARTMAMAMIZ LAZIM

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, “Bu dönem bütün dünyada ekolojik, ekonomik ve toplumsal krizlere yol açıyor. Öyle bir noktaya geldik ki pandemini ortaya çıkmasına sebep olan koşullar iklim krizi ile bir araya geldiğin çok ivedi bir biçimde bir cevap vermemiz gerekliliği ortaya çıkıyor. Küresel kriz ile ilgili bir dönüm noktasındayız. Ya içinde yaşanamayacak bir dünyayı bizden sonraki kuşaklar bırakacağız ya da hep beraber iş birliği yaparak bu krizin sonuçları ile mücadele edeceğiz. Bunun için kültür çok önemli bir kaldıraç. Kültür içinde yaşadığımız ortam demek. Biz var eden iklim demek, çevre demek. Kültürün çok önemli bir araç olduğunu kabul etmemiz lazım. Bütün bu karanlık tabloya rağmen enseyi karartmamamız lazım” diye konuştu.

chp-li-muharrem-erkek-yeni-bir-sistem-insa-etmemiz-gerekiyor-976746-1.

ENDİŞELERİMİZİN HAKLILIĞI ORTAYA ÇIKTI

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay da şunları söyledi: “Tek kişinin tek karar verici olduğu bir sistemi yaşıyor bir süredir. Demokrasiden uzaklaştığımız bu sistemin sorunları çözme kabiliyeti hepimizde kuvvetli soru işaretleri yaratmışken, son 2 yıldır yaşadığımız pandemi sürecinde ülkemizin yaşadığı yönetilemeyen sorunlar silsilesi ve bizi sosyal ve ekonomik açıdan ulaştırdığı nokta, endişelerimizin ne yazık ki haklılığını da ortaya koymuştur. Sorunları doğru görüp, doğru çözümler üretmenin ilk koşulu, kuşkusuz düşünce kanalarını açık tutmak, tartışma olgunluğunu demokrasi bilinciyle göstermek, aklın ve bilimin rehberliğinden vazgeçmemektir. Bugün ülkemiz, sorunları çözmek bir yana, bunlardan yoksun yaklaşımların daha da ağırlaştırdığı koşullarla baş etmeye çalışıyor. Bunları aşmanın ilk yolu Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olduğunu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği hedefler doğrultusunda ödün vermeden yürünmesi gerektiğini anımsamaktan ve anımsatmaktan geçmektedir.”

chp-li-muharrem-erkek-yeni-bir-sistem-insa-etmemiz-gerekiyor-976747-1.

ETKİNLİKTE NELER VAR?

Program; yazar Ahmet Şerif İzgören’in “Hayata Değer Katmak” başlıklı sunumuyla devam edecek. İzgören’in sunumu saat 11.30’da başladı. Programın ikinci kısmında “Basın ve İktidar” konulu panel düzenlenecek. BirGün gazetesi Yayın Koordinatörü Yaşar Aydın, gazeteci-yazar Rıdvan Akar ve gazeteci-yazar Ayşen Şahin konuşmacı olarak katılacak. Saat 20.00’da Yasemin Göksu konseri ile ilk günü sonlandıracak.

Toplumsal Düşünce Günleri’nin ikinci gün programına Hikmet Şimşek Sanat Merkezi ev sahipliği yapacak. Program saat 11.30’da başlayacak. Karşıyaka’nın Şiiri başlıklı programa şair-yazar Hidayet Karakuş, gazeteci-şair Ünal Ersözlü ve şair-yazar Veysel Çolak katılacak.

“Her Açıdan Pandemi Dönemi” başlıklı panele Başkent Üniversitesi İktisat bölümünden Prof. Dr. Ahmet Şahinöz, Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları bölümünden Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol ve gazeteci-yazar-televizyoncu İrfan Değirmenci konuk olacak. Saat 20.00’da Ankara Sanat Tiyatrosu “Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü” adlı tiyatro gösterisini sergileyecek.