CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AKP'nin seçim barajına ilişkin çalışması hakkında değerlendirmelerde bulundu. Özel, "Küçük ortağın altında kalmayacağı kadar düşük, yeni kurulan partilerin üstüne çıkamayacağı kadar yüksek bir baraj" dedi.

CHP'li Özel'den seçim barajı değerlendirmesi: MHP'nin takılmayacağı baraj mühendisliği

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AKP'nin seçim barajına ilişkin çalışması hakkında "AK Parti'nin hesabı, MHP'nin takılmayacağı, diğerlerinin aşamayacağı baraj mühendisliği. Böyle mühendislikler hep milletin kararına toslar ve orada tükenirler" eleştirisinde bulundu.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, CNN Türk'te yaptığı açıklamada, "Barajı makul bir yere getirme şeklinde çabamız var. 7 mi olur 5 mi olur, hangisi doğru şeklinde bir çalışmalar yapıyoruz. 5 ile 10 arasında bir şey olacak" demişti.

Özgür Özel, bir gazetecinin, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın, partisinin Seçim Kanunu'nda değişiklik çalışması hakkındaki açıklamalarına ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine, Hazine yardımının baraja tabi olmaması gerektiğini söyledi.

Bunun en önemli savunucularından birinin Cumhur İttifakı'na destek veren BBP Genel Başkanı Mustafa Destici olduğunu anlatan Özel, "Sayın Destici 'Yüzde 3 yüksek, aşağıya çekilmeli, bütün partiler almalıdır.' diyordu. 'Hazine yardımını en az 5'e ya da 7'ye çıkaralım.' diyorlar. Bakalım Destici ne diyecek?" diye konuştu.

"BÖYLE SİYASET Mİ, HESAP MI OLUR?"

Yazıcı'ya barajdaki esnekliğin nedenini soran Özel, şunları kaydetti:

"Anketlere bakıyor. Küçük ortağın altında kalmayacağı kadar düşük, yeni kurulan partilerin üstüne çıkamayacağı kadar yüksek bir baraj. Böyle siyaset mi, hesap mı olur? Hesabı şu, MHP 6 alacaksa barajı 5 yapacaklar. Yeni partilerin yollayacağı milletvekillerini, barajı geçen partiler toplasın. CHP için parti bazında avantajlı görünür ama ahlaki bulmadığımız için ilk günden beri karşıyız. Refah Partisi, MHP, Doğru Yol, ANAP baraj altı kaldı, biz karşıydık. CHP, barajın tamamen ortadan kalkmasını savunuyor. Sıfır baraj ve bütün partilere hazine yardımı. AK Parti'nin hesabı, MHP'nin takılmayacağı, diğerlerinin aşamayacağı baraj mühendisliği. Böyle mühendislikler hep milletin kararına toslar ve orada tükenirler."

"KOYDUĞU BARAJIN ALTINDA KALIR MHP"

Daha önce deneyenlerin işine yaramayan bu düzenlemenin AKP'ye de yaramayacağını söyleyen Özel, "Koyduğu barajın altında MHP kalır. Bu millet o faturayı kesecek MHP'ye. 'Üstüne geçemez.' dediklerinin hepsi de barajı geçer. Sonra bu Meclis'te bir köşede, küçük ortak olmadan öyle oturursunuz." ifadelerini kullandı.

"NE DAMADI, MEMLEKET EZİLDİ"

CHP Grup Başkanvekili Özel, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü konuşmasında Berat Albayrak'ı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı dönemindeki projeleri nedeniyle övdüğünü, kendilerinin ise Hazine ve Maliye Bakanlığı görevi nedeniyle eleştirdiklerini belirterek, "(Damat kadar taş düşsün başınıza.) diyor. Düştü zaten. Ben 'Damat nerede?' diye başlattım. Keşke benim başıma damat düşeydi, memleket kurtulaydı. Memleketin başına meteor düştü, ay kadar taş düştü. Ne damadı, memleket ezildi. Yoksullar tümden ezildi, perişan oldu." sözlerini sarf etti.

Özgür Özel, Berat Albayrak'ın, "Damat nerede?" şeklindeki sosyal medya paylaşımlarına erişimin engellenmesine ilişkin talebi üzerine Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimliğinin "Bir kişinin mahkeme kararı olmaksızın, suçlu olduğu ispatlanmadan suçlu gibi gösterme sonucunu doğurduğu" şeklinde karar aldığını belirterek kararı dolayısıyla mahkemeyi tebrik etti.

"SORMAYI SUÇ HALİNE GETİRİYORLAR"

Bu kararı Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'a göndermek istediğini söyleyen Özel, "Bu sefer de sormayı suç haline getiriyorlar. Biz bunları sormasak bunlar nasıl konuşulacaktı, nasıl ortaya çıkacaktı, nasıl arkasını arayacaktık?" dedi.