CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Afrin’e girilmesine karşı çıkıyoruz. Neden, Afrin merkezi bir bölge, sivillerin çok olduğu bir bölge ve o bölgede çatışmaların yoğunluğundan dolayı hem sivillerin hem de asker kaybının çok olacağını düşünüyoruz” dedi.

CHP'li Özkoç: Afrin'e girilmesine karşı çıkıyoruz; sivillerin çok olduğu bir bölge

CHP'li Özkoç, Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında, gündemdeki konulara değindi.

Özkoç, Afrin'e girilmesine karşı çıktıklarını söylediği konuşmasında şunları söyledi:

“Net olarak ifade ediyoruz ki biz kendi sınır bölgemizi korumakla görevliyiz. Bu bizim hakkımız ve bu hakkımızı sonuna kadar kullanmalıyız. Afrin’e girilmesine karşı çıkıyoruz. Neden, Afrin, gerçekten orası merkezi bir bölge, sivillerin çok olduğu bir bölge ve o bölgede çatışmaların yoğunluğundan dolayı hem sivillerin hem de asker kaybının çok olacağını düşünüyoruz. Belli bir sınırı yani Türkiye’yi, Türkiye sınırlarını koruyacak, bize tehdit oluşturmayacak belli bir sınır için ise Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun çok net açıklaması var; Türkiye sınırlarını güvence altına alacak bir sınır güvenliği orada yaratılmalıdır. Bunun için ne kadar bir alana girmemiz gerekiyor ve o alanlarda nasıl bir güvenlik oluşturmamız gerekiyorsa sonuna kadar ordumuz bu görevi yerine getirmelidir. Türkiye kendi sınırlarını korumakla görevlidir."

"NARGİLE TÜTTÜRÜYORLAR”

Özkoç, Türkiye'de yaşayan Suriye uyruklu kişilere değinerek sürdürdüğü konuşmasında, "Türkiye’de 3.5 milyon mülteci yaşıyor. Türk askerleri, bizim evlatlarımız, bizim çocuklarımız hem Suriye’deki sivillerin, vatandaşların daha özgür bir ortamda yaşayabilmesi için hem de kendi sınır bölgemizin güvenliği için orada bir harekat yapıyor. Burada evlatlarımız şehit düşüyor. Peki, Suriyeli gençler Türkiye’de ne yapıyor, nargile tüttürüyorlar. Bizim hiç kimsenin sınırlarında gözümüz yok ancak bir an önce barışın tesis edilmesi, Suriye rejimiyle irtibata geçilmesi oradaki terör odaklarıyla ilgili kalıcı çözümler alınması ve Suriyeli mültecilerin de bir an önce kendi ülkelerine dönmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

“AKP HÜKÜMETİ TERÖR ÖRGÜTLERİYLE AYNI DİLİ KONUŞARAK KILIÇDAROĞLU’NA SALDIRIYOR”

Hükümeti 'terör örgütleriyle aynı dili konuşmakla' suçlayan CHP'li Özkoç, şunları söyledi:

"PKK terör örgütü Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef alıyor, DEAŞ terör örgütü Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef alıyor, FETÖ terör örgütü Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef alıyor. Peki, AKP kimi hedef alıyor, Kemal Kılıçdaroğlu’nu. Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef olarak gösteriyor. Biz de söylüyoruz PKK ile birlikte masaya oturan kimdi, AKP hükümetiydi. DEAŞ’a 'onlar bu ülkenin öfkeli çocukları’ diyen kimdi, bu hükümetin, AKP Hükümetinin başbakanı Davutoğlu’ydu. FETÖ’ye ‘terör örgütü değildir, biz onlar ne istediyse verdik’ diyen kimdi, AKP Hükümetiydi. AKP Hükümeti terör örgütleriyle aynı ağzı, aynı dili konuşarak Kemal Kılıçdaroğlu’na saldırıyor."

“TERÖR ÖRGÜTÜNE YARDIM VE YATAKLIK YAPMAKTAN YARGILANMALI”

Çavuşoğlu, Erdoğan ve Çavuşoğlu hakkındaki suç duyurusuyla ilgili de konuşan Özkoç, bu isimlerin örgüte yardım ve yataklık yapmaktan yargılanması gerektiği belirtti. Özkoç, şunları söyledi:

"Türkiye’deki mahkemelerin 'bu bir terör örgütüdür' dedikleri terör örgütünün liderini Türkiye’de protokolle karşılayıp önüne kırmızı halı serip onu Türkiye’de ağırlayan bu hükümetin bir Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki Davutoğlu, üç o dönemin Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu terör örgütüne yardım ve yataklık yapmaktan yargılanmalıdır. Sayın Mahmut Tanal da bugün itibarıyla bu suç duyurusunda bulundu.”

“EL NUSRA TERÖR ÖRGÜTÜ MÜ, DEĞİL Mİ? ÖSO’NUN İÇİNDE VAR MI, YOK MU?”

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Özkoç, CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek’in "ÖSO ile ilgili tartışmaların erken olduğunu" yönündeki sözlerine ilişkin, “Orada sormak istediğimiz şu, yarın öbür gün ÖSO tarafından da 'aldatıldık' denmesini istemiyoruz. Aldatılmamızın Mehmetçiğimizin ve bizlerin hayatına mal olmasını, bizlerin geleceğine mal olmasını istemiyoruz. Biz sonuca gidilmesini istiyoruz. Orada güvenli bir alanın oluşturulmasını istiyoruz. ÖSO ile ilgili de açık ve net soruyoruz, onun içerisinde 30’a yakın örgüt olduğunu tüm dünya kamuoyu biliyor. Sadece bir örgütü soruyoruz; El Nusra terör örgütü müdür, değil midir? ÖSO’nun içerisinde var mıdır, yok mudur diye soruyoruz” dedi.

“Rusya’nın hava sahasını Türk jetlerine kapattığı yönünde bir iddia var, nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna da Özkoç, “Evet söyleniyor, bu iddiaları resmi olarak araştırıyoruz. İddiaların doğruluğu kanıtlanırsa bu konudaki düşüncemizi de ifade edeceğiz ancak elimizde net olarak bir bilgi şu anda yok” yanıtını verdi.

“CUMHURBAŞKANI ADAYININ SÖYLEMESİNİ İSTEDİĞİMİZ TEK BİR SÖZ VAR”

Özkoç bir başka soru üzerine de, “Cumhurbaşkanı adayı sadece CHP’nin desteklediği bir aday olmamalıdır. Sadece CHP örgütlerinin talep ettiği ve gösterdiği bir aday olmamalıdır. Cumhurbaşkanı adayının söylemesini istediğimiz tek bir söz var, o da şudur; 'Ben Türkiye Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanlığına adayım. Eğer cumhurbaşkanı seçilirsem tarafsız ve bağımsız bir şekilde bu ülkeyi yöneteceğim. Seçildikten sonraki ilk görevim parlamentonun yetkilerini parlamentoya iade etmek olacaktır'” dedi.

(ANKA)