CHP Sözcüsü Faik Öztrak, görevden alınan Pamukkale Üniversitesi Rektörü Hüseyin Bağ'ın kendi eşini atamasıyla ilgili soruya, "Cumhurbaşkanı’nın bakanlığa kendi damadını atadığı ülkede, rektörü eşini üniversitenin bünyesinde bir göreve atamış, bunu neden yadırgıyoruz! Balık baştan kokar" diye yanıt verdi. Öztrak, Muharrem İnce konusu da dahil olmak üzere gündemdeki diğer meselelere ilişkin de değerlendirmeler yaptı.

CHP’li Öztrak’tan liyakatsiz atama sorusuna cevap: Balık baştan kokar

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, MYK toplantısı sonrasında parti merkezinde basın açıklaması yaptı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Öztrak, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Hüseyin Bağ'ın kendi eşini üniversitedeki bir göreve atamasıyla ilgili olarak, “Balık baştan kokar” diye yanıt verdi.

Türkiye’de liyakat diye bir şeyin kalmadığını vurgulayan Öztrak, şu ifadeleri kullandı:

“Cumhurbaşkanı’nın bakanlığa kendi damadını atadığı ülkede, rektörü eşini üniversitenin bünyesinde bir göreve atamış, bunu neden yadırgıyoruz! Bakın açık söyleyeyim, balık baştan kokar. Balık baştan kokmaktadır. Türkiye’de liyakat diye bir şey kalmamıştır. İki tane gösterge vardır, biri sadakat, öbürü de yandaş kayırma. Bu atamalar milletimizi çok fazla rencide etmektedir.”

‘ERKEN SEÇİME HAZIRIZ’

Öztrak, gelen bir soru üzerine, erken seçime hazır olduklarını da belirtti. CHP Sözcüsü konuyla ilgili olarak şunları kaydetti:

“Mahalli idari seçimleri bittikten sonra açıkça ifade ettik. Biz her an erken seçim olacakmış gibi hazırız. Çalışmalarımızı da buna uygun olarak yürütüyoruz. Ama erken seçime karar verecek olan Tayyip Erdoğan veya koalisyon ortağı Devlet Bahçeli’dir. Çünkü çoğunluk onlardadır.”

ALİ ERBAŞ’A: CİBİLİYETSİZ

CHP Sözcüsü Öztrak, dün 100’ncü dolduran Sevr Antlaşması üzerinden Ayasofya’nın yeniden ibadete açıldığı gün Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Atatürk’e lanet okumasına da değinerek, “Bugün bazı kendini bilmezler Sevr’i yırtıp atanlara lanet okuyacak kadar cibiliyetsizleşmişlerdir.” Öztrak şöyle konuştu:”

“Dün Sevr paçavrasının Osmanlı hükümeti tarafından imzalanmasının 100’üncü yıldönümüydü. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tabiriyle Sevr, milletimize karşı yüzyıllardan beri hazırlanmış bir büyük suikastın son halkasıdır. Sevr, varlığımıza, istiklalimize, milli gururumuza vurulmak istenen bir hançerdir. Çok şükür bu suikasta girişmek isteyenlerin emelleri, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve milletimiz tarafından boşa çıkarılmış; büyük fedakarlıklarla Sevr tarihin çöp sepetine atılmıştır. Ama bugün bazı kendini bilmezler Sevr’i yırtıp atanlara lanet okuyacak kadar cibiliyetsizleşmişlerdir. Bürokraside çöreklenen bu kadrolar hakkında, Saray tarafından herhangi bir işlem yapılmadığını, aksine bu bürokratların sözlerinin Saray şürekâsınca tevilinin yapılması, bizi ve milletimizi derinden yaralamaktadır. Büyük devlet adamı, önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Gençliğe Hitabı’nda söylediği gibi, bu bedhahlar geçmişte vardı, bugün de vardı, yarın da olacaktır. Ama kadir bilen milletimiz, fikri ve vicdani hür gençliğimiz, Atatürk’e ve Cumhuriyet’e ilelebet sahip çıkacaklardır. Bu çerçevede, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, milletimizin boynuna vurulmak istenen Sevr paçavrasını parçalayıp atan Ulusal Kurtuluş Savaşımızın tüm kahramanlarını saygıyla, rahmetle, minnetle anıyoruz.”

CHP Sözcüsü Faik Öztrak’ın konuşmasından diğer öne çıkan kısımlar şu şekilde:

“IMF’YE BORÇ VERME” KONUSU

“Meşhur hikâyedir, Kanuni Sultan Süleyman’ın, “Fransızlar bizden borç istiyor” diyen vezirine, “Ver paşa ver, bugün borç alan yarın emir de alır” dediği anlatılır. Ama dün akşam öğrendik ki meğer bu sözü söyleyen Erdoğan’mış, Kanuni değilmiş! Kendisinin anlattığına göre, IMF gelip kendilerinden 5 milyar dolar borç istemiş, o da o zamanki bakanına, “Verin, borç alan emir alır” demiş. Öncelikle IMF’nin Türkiye’den istediği borç değil; bir ihtiyat fonuna taahhütte bulunması… O taahhüt de zaten gerçekleşmedi. Kibrin bu kadarına da pes doğrusu! Bu lafı söylediğini iddia eden kişi, iktidara gelmeden önce, 2002 yılında, Türkiye’nin 130 milyar dolar olan dış borcunu 18 yılda üçe katlayıp 431 milyar dolara çıkardı. Kendisine IMF’ye emir vermek kısmet olmadı ama ülkeyi borca batıran bu kibirli zat, bu borcu verenlerden defalarca emir aldı. Edilen hakaretleri sineye çekti. Erdoğan, daha iki yıl önce Beyaz Saray’dan gelen talimatla Rahip’i serbest bıraktı. Kendisine “Aptal olma” diyen ABD Başkanı’nın kapısına koşa koşa gittiğini, o hakaret dolu mektubu ABD Başkanı’nın yüzüne çarpamayıp mahcup bir şekilde kendisine takip ettiğini ne çabuk unuttu? Bunların hepsi, ülkemizi gırtlağına kadar borca batırdığı için yaşandı.”

‘MERKEZ BANKASI’NDA PARA KALMADI’

“Şimdi bir buhran yaşıyoruz. Hazine'de de Merkez Bankası kasasında da para kalmadı. IMF'ye borç veriyorduk diye caka satanlar IBAN'la para istediler. Serbestçe kullanabileceğimiz döviz rezervimiz kalmadı. MB'nin net rezervi -21,7 milyar dolar. Sadece 6 aya 58 milyar dolardan fazla döviz sattılar. 361 milyar TL aldılar. Bu 58 milyar doları yeniden kasaya koymak için 423 milyar lazım. Bu yerine koymanın maliyeti bize 62 milyar lira olacak.”

MUHARREM İNCE TARITŞMASI

“Bizim gündemimizde milletimizin çığlığı var. 10 milyon işsiz var. Bizim gündemimizde bundan başka bir şey yok.”

AKŞENER’E YAPILAN ÇAĞRI

“İYİ Parti gereken cevabı vermiştir. Bize laf düşmez.”