Türk Telekom’u 6,5 milyar dolara alan Suudi Oger Grubu, 9 yılda 6,6 milyar doları kasasına koymasına rağmen bankalara olan borcunu ödemiyor

CHP’li Öztrak’tan Oger’e tepki: Telekom’un kârını alıyor borcunu ise ödemiyor

Türk Telekom’u 6,5 milyar dolara alan, bunun 4,8 milyar dolarını Türk banklarının da içinde bulunduğu konsorsiyumdan aldığı kredilerle kapatan Suudi Arabistan merkezli Oger Grubu’nun bugüne kadar Türk Telekom’dan aldığı kâr payları devlete ödenen rakamı aştı. Buna rağmen Türk bankalarına olan kredi borcunu ödemeyen Oger Grubu için gözler Hazine’ye çevrildi. Söz konusu durumun “tarlanın taşıyla tarlanın kuşunu vurmak” anlamına geldiğini belirten CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, “Ülkenin uğradığı zararı telafi etmek amacıyla Oger Grubunun elindeki Telekom hisseleriyle ilgili olarak kamu kaynaklarını kullanarak herhangi bir işlem yapılacak mı?” diye sordu.

Bankalara yük bindirdi
Öztrak, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, 2005 yılında yapılan özelleştirme kapsamında Türk Telekom’un yüzde 55 hissesini alan Oger Telekom ile ilgili iddiaları TBMM gündemine taşıdı. 2005 yılında, blok satış usulüyle ve 6,5 milyar dolar bedelle Oger Telecoms Ortak Girişim Grubu’na verilen ihalenin başlangıçta varlık satışı olarak planlandığını, fakat daha sonra Danıştay’ın itirazıyla 21 yıllığına işletme hakkı devri olarak gerçekleştirildiğini ifade eden Öztrak, son dönemde kamuoyuna yansıyan haberlerin Oger Telekom’un Türk bankalarına olan borçlarını ödemekte ciddi bir sıkıntı içinde olduğunu gösterdiğini bildirdi. Oger’in Türk Telekom özelleştirmesinde kullandığı ve 2013 yılında yeniden yapılandırdığı borcun 4,75 milyar dolar olduğunun basına yansıdığını ifade eden Öztrak, bankalar konsorsiyumu tarafından sağlanan bu kredilerin yükünün özellikle iki Türk bankası üzerinde yoğunlaştığının anlaşıldığı bilgisini verdi.

6,6 milyar doları kasaya koydu bile
Yapılandırmaya rağmen ödeme sorunlarının çözülememesi üzerine Hazine Müsteşarlığı’nın Oger Telekom’u bu konuda bir mektupla uyararak, “Kredinin bir kez daha yeniden yapılandırması hususunda bankalarla anlaşamaması durumunda, ortaklık ana sözleşmesinin ilgili maddesi gereğince yönetimin istifa etmiş sayılacağını ve yerine yeni üye atama yetkisinin bulunduğunu hatırlattığı” bilgisini de veren Öztrak, “Diğer taraftan, Oger Telekom’un özelleştirilmesinde kullandığı borçlarını ödemekte zorlanırken, Türk Telekom’un da söz konusu şirkete kâr payı transferlerini sürdürdüğü anlaşılmaktadır. Nitekim, Kasım 2016’da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda soruları yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “Şu ana kadar kâr payı olarak Türk Telekom’dan yurt dışına transfer edilen toplam rakam 3,1 milyar dolar civarındadır” açıklamasında bulunmuştur. Bununla birlikte, kamuoyuna yansıyan haberlerde 2006 ile 2014 sonuna kadar Türk Telekom’un elde ettiği kârdan Oger Grubu’na düşen payın 6 milyar 614 milyon dolar olduğu, böylece Oger’in, Türk Telekom’a ödediğinin fazlasını dağıtılan kâr paylarıyla 9 yılda zaten çıkardığı iddiaları da yer almaktadır” dedi.

Ülkeyi zarara uğratanlar ne olacak?
Kamuoyuna yansıyan bu bilgilerden Oger Grubunun Türk Telekom özelleştirme bedelini ağırlıkla Türk bankalarından kullandığı kredilerle ödediği, buna karşılık Türk Telekom’dan kâr payı olarak aldığı tutarların kredilerden daha fazla olduğu, buna rağmen kredileri geri ödemediği bir başka ifadeyle “tarlanın taşıyla tarlanın kuşunu vurma” durumunun ortaya çıktığının anlaşıldığını belirten Öztrak, Başbakan Binali Yıldırım’a şu soruları yöneltti:

»Oger Grubunun Türk Telekom özelleştirilmesi çerçevesinde kullandığı borçlar ve bunun Türk Bankalarına ödenemeyen kısmı ne kadardır?

»Türk Telekom, 2005 yılından bugüne kadar Oger Grubuna ne kadar kar payı ödemiş ve grup bunun ne kadarını yurtdışına transfer etmiştir?

»Bugüne kadar Türk Telekom’un yönetiminde bulunan kamu görevlileri, Oger Grubunun Türk bankalarına olan borç yükümlülüklerini yerine getirip getirmediklerini incelemeden, ilgili gruba yapılan kâr transferlerinin sürdürülmesine neden göz yummuşlardır?

»Ülke ekonomisinin zarara uğratan kamu görevlileri hakkında işlem yapılacak mıdır?

»Ülkenin uğradığı zararı telafi etmek amacıyla Oger Grubunun elindeki Telekom hisseleri ile ilgili olarak kamu kaynaklarını kullanarak herhangi bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz?