Son dönemlerde üniversitelerde yapılan rektör atamalarıyla ilgili artan ‘liyakat’ tartışmaları ve ‘kişiye özel’ açılan kadrolar meclis gündeminde. CHP’li Öztunç tartışmalar hakkında cevaplaması için Bakan Selçuk'a soru önergesi verdi.

CHP’li Öztunç, üniversitelerde açılan ‘kişiye özel’ kadroları sordu

Üniversitelere yapılan rektör atamalarıyla ilgili ‘liyakat’ tartışmaları artarken, Sayıştay tarafından da üniversitede öğretim üyesi kadrolarına ‘eşitlik ve liyakat’ ilkesine aykırı atamalar yapıldığı tespit edildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesiyle, üniversitelere yapılan liyakatsiz rektör atamaları ve akademik kadro için işe alımlarda uygulanan ‘kişiye özel’ ilanları gündeme getirdi.

'ATANAN REKTÖRLERDEN KAÇI GÖREVDEN ALINDI?'

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Öztunç, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yazılı olarak cevaplandırması istemiyle şu soruları yöneltti:

Cumhurbaşkanlığı sisteminin yürürlüğe girmesinden itibaren bugüne kadar kaç üniversiteye rektör atanmıştır? Bu dönemde atanan rektörlerden kaçı görevden alınmıştır? Bu rektörler hangi üniversitelerin rektörleridir?

Görevden alınan rektörlerin kaçı YÖK tarafından, kaçı Cumhurbaşkanı tarafından görevden alınmıştır? Hangi rektör, hangi sebeple görevden alınmıştır?

Bu görevden almalar liyakatsiz atamaların bir sonucu mudur?

Üniversitelerin akademik kadro talebiyle verdiği ‘kişiye özel’ ilanlardan dolayı açılan soruşturma sayısı kaçtır?