İstanbul Deprem Çalıştayı’nın ikinci gününde açıklamalarda bulunan İBB CHP Meclis Üyesi ve Deprem ve Doğal Afet Komisyonu Üyesi Nerze Özyurtlu, İstanbul’da 1milyon 166 bin binanın 255 bini 1980 yılı öncesinde herhangi bir mühendislik hizmeti alınmadan yapılmış binalar olduğunu söyledi

CHP’li Özyurtlu: Depreme karşı tüm İstanbul’u seferber ediyoruz

İstanbul’u bekleyen deprem tehdidine karşı toplumun tüm kesimlerini bir araya getiren ve yapılacak çalışmalara ilişkin yol haritasını belirlemek üzere gerçekleştirilen İstanbul Deprem Çalıştayı ikinci gününe girdi. İBB CHP Meclis üyelerinin de aktif katılım gösterdiği çalıştayda İstanbul’u bekleyen büyük depreme ilişkin jeolojik tespitler yapılırken, yaşanacak olası afette oluşacak kayıplarının önlenmesi için kentsel yenilemeden acil durum yönetimine kadar birçok konuda İstanbul’un depreme hazır hale gelmesi planlanıyor.

Bilimi öncümüz kabul ettik

İstanbul Deprem Çalıştayı’nın ikinci gününde açıklamalarda bulunan İBB CHP Meclis Üyesi ve aynı zamanda Deprem ve Doğal Afet Komisyonu Üyesi Nerze Özyurtlu, İstanbul’un depreme hazırlık konusunda kısa zamanda kat ettiği mesafe ve önümüzdeki dönemde yapılacaklar hakkında bilgi verdi. 14 Ekim tarihinde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun deprem seferberliği başlattığını hatırlatan Özyurtlu, “Bu seferberlik kapsamında depreme karşı olan bakış açımızı 5 ana başlık altında toplamıştık. Dün başlayan ve bugün de devam eden çalıştay ise bilimin öncülüğünde oluşturulan seferberliğin konunun tüm paydaşlarını aynı masa etrafında buluşturmak adına hayati bir öneme sahip kısmını oluşturuyor” dedi.

Mühendislik hizmeti almayan birçok bina var

İstanbul’da 1milyon 166 bin binanın 255 bini 1980 yılı öncesinde herhangi bir mühendislik hizmeti alınmadan yapılmış binalar olduğuna işaret eden Özyurtlu, “ 533 bin bina 1990-2000, 376 bina ise 2000-2019 yılları arasında yapılmış. 7.5 büyüklüğündeki bir deprem senaryosuna göre İstanbul da 48 bin yapı ağır hasar alacak 194 bini de orta ve üstü hasar alacak. Biz hasar alacak yapılara noktasal müdahale programı geliştiriyoruz bu kapsamda da 1 yılda 20 bin, 5 yılda 100 bin bağımsız birimin yenilenmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

chp-li-ozyurtlu-1-milyonun-ustune-bina-muhendislik-hizmeti-almamis-656942-1.

Raporlar hızla tamamlanıyor

Özyurtlu, 14 Ekim’de başlatılan deprem seferberliğinin ardından yapılan çalışmaları ise şu sözlerle özetledi: “Avcılar, Silivri ve Fatih deprem/kentsel dönüşüm konusunda büyük risk taşıyan ilçelerimiz olup bu 3 ilçemiz pilot bölge olarak seçildi ve ağırlıklı olarak çalışmaları sürdürülmekte. Tsunami tehlike analizimiz tamamlandı. Heyelan envanter raporumuz çok kısa sürede sonuçlanacak. Adresleme çalışmalarımız devam ediyor. Bu konuda üniversiteler ile işbirliği yapıyoruz. Erken uyarı ve acil müdahale sisteminde Kandilli Rasathanesi ile birlikte çalışıyoruz. Topkapı Deprem Parkı, Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından dizayn edilmeye devam etmekte ve açılışını terminini belirttiğimiz tarihte yapacağız.”

Tüm İstanbul seferber olacak

İBB bünyesinde bu zamana kadar yapılmış birçok çalışma bulunmasına rağmen depreme hazırlık konusunda kayda değer bir ilerleme sağlanamadığına işaret eden Özyurtlu, “Gerçekleştirdiğimiz çalıştayla kentin depreme hazırlıklı hale getirilmesi açısından konuya ne kadar ciddiyetle yaklaştığımızı ortaya koymak istiyoruz. Biz yeni bir anlayış ile ulusal ve uluslararası ölçekte konunun tüm paydaşları ile bir araya gelerek kentimizin net bir yol haritasını çıkarmayı hedefliyoruz. Bu iki verimli günde İBB için birçok bilimsel veri oluşturmayı ve bu verilerin yol haritamızı oluşturmasını arzuluyoruz.” dedi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.