CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, Millet İttifakı’nın açıkladığı Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nde yer alan şehir hastanelerine ilişkin yaptığı açıklamada, “AKP iktidarı tarafından Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeliyle yapılan şehir hastaneleri üzerinden bir avuç müteahhit zengin edilmiştir. Millet İttifakı göreve gelir gelmez bu hastaneler üzerinden yapılan usulsüzlükleri ve yolsuzlukları tespit ederek, milletin parasına göz dikenleri ifşa edecektir” dedi.

CHP’li Şahin: Şehir hastaneleri kamulaştırılacak
Fotoğraf: AA

CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, 30 Ocak’ta Millet İttifakı tarafından açıklanan Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nde şehir hastaneleri konusunda yapılacak çalışmaların detaylarını açıkladı.

Şahin, AKP iktidarı tarafından Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeliyle yapılan şehir hastaneleri üzerinden bir avuç müteahhitin zengin edildiğini belirterek “6 yıldır devam eden bu soyguna dur dememize çok az kaldı. Millet İttifakı göreve gelir gelmez bu hastaneler üzerinden yapılan usulsüzlükleri ve yolsuzlukları tespit ederek, milletin parasına göz dikenleri ifşa edecektir. Devasa maliyetlere yol açan ve gelecek nesilleri en az 25 yıl boyunca borçlandıran bu sisteme Millet İttifakı artık yeter diyecektir” dedi.

“YANDAŞA 108 MİLYAR TL ÖDEME YAPTILAR”

KÖİ modeliyle yapılan şehir hastanelerinin hizmete girdiği 2017 yılından bugüne kadar 108 milyar 300 milyon TL tutarında kira ve hizmet bedeli ayrıldığının altını çizen Şahin, “Başlangıçta KÖİ modeliyle 30 şehir hastanesi yapılması planlanmaktaydı. Ancak muhalefetin şehir hastanelerindeki yolsuzlukları yoğun bir şekilde ortaya koymasının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu hastanelerin artık genel bütçeden yapılacağını açıklamıştır. Cumhurbaşkanlığı 2018 KÖİ Raporuna göre 18 şehir hastanesinin yatırım maliyeti 10 milyar 200 milyon dolar olarak belirtilmiştir. Basit bir hesapla, 25 yıl boyunca kira ve hizmet bedeli ödenecek olan bu hastanelerin 25 yıllık maliyeti en az 82 milyar 500 milyon doları bulacaktır. Böylece KÖİ modeliyle yapılan şehir hastanelerinin maliyetleri yatırım bedelinin tam 8 katına ulaşmakta, maliyet her geçen gün katlanarak artmaya devam etmektedir” diye konuştu.

AKP’nin KÖİ modelinin ardından bu sefer de 21/b yöntemini suistimal ederek yandaşlarına para aktardığını kaydeden Şahin, “Şehir hastaneleri AKP iktidarının yandaşa para aktarmak için kullandığı bir paravan haline gelmiştir. Ortak Politikalar Mutabakat Metninde şehir hastanelerini baştan aşağı denetime tabi tutacak, yapılan hata, usulsüzlük ve yolsuzlukları bir bir tespit ederek gerekeni yapacağız. Hizmetteki şehir hastanelerinin hiçbirini kapatmayacak, bu hastaneleri kamulaştırarak devlet hastanesi modelinde vatandaşımıza hizmet vermesini sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Millet İttifakı iktidarında, planlanan şehir hastanelerinin, henüz yapılmayanlarının ihalelerini ivedilikle durdurulacağı ve yeni şehir hastanesi yapılmayacağını vurgulayan Şahin, “Bunun yerine Kamu İhale Kanunu’nun şartları neyi gerektiriyorsa, kanunun öngördüğü usullere dayanarak her ilimize vatandaşlarımızın daha kolay ulaşabileceği ve daha iyi sağlık hizmeti alabileceği semt devlet hastaneleri yapacağız. KÖİ modeliyle yapılan şehir hastanelerinin devletleştirilmesi konusunda kanun teklifini Eylül 2019’da TBMM’ye sunmuştuk. Muhalefet olarak bu hastaneler üzerinden yaşanan yolsuzlukları yıllar önceden defalarca Meclis gündemine getirmiştik. Artık sorunu kökünden çözmenin zamanı gelmiştir” şeklinde konuştu.

“MİLLET İTTİFAKI 5’Lİ ÇETENİN HÜKÜMRANLIĞINA SON VERECEK”

Millet İttifakı’nın yolsuzlukları en ince detaylarına kadar araştıracağını vurgulayan Şahin şunları söyledi:

“İktidara gelir gelmez ilk işimiz TBMM’de Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu kurmak olacaktır. Böylece şeffaf, hesap verebilir ve Meclisin tutanaklarında yer alacak şekilde tüm yolsuzlukları ortaya çıkartacağız. Yolsuzluklardan elde edilen ve yurt dışına kaçırılan tüm kanunsuz gelirleri ülkemizi geri getirmek ve milletimiz adına kullanmak için Malvarlıklarının Geri Alınması Ofisini kuracağız. Şehir hastaneleri başta olmak üzere; otoyol, köprü, tünel vb. gibi garanti ödemelerinin bulunduğu ve büyük rantların elde edildiği tüm projelerdeki usulsüzlüklerden elde edilen gelirleri milletimize geri vereceğiz. Millet İttifakı göreve gelir gelmez 5’li çetenin hükümranlığına son verecek.”