Haftalık hak ihlallerini açıklayan CHP'li Sarıhan: "Devletin en yetkili ağızları çoktan işlevsiz kıldıkları ve unutturmaya çalıştıkları evrensel hukuk ilkeleri yerine Türkiye’nin yeni kurallarını açıkladı: Racon kesmek"

CHP'li Sarıhan: Türkiye'nin yeni kuralı racon kesmek

BirGün/Ankara

CHP Ankara Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi Şenal Sarıhan, 17 Ağustos-22 Ağustos tarihlerini kapsayan hak ihlali raporunu açıkladı. Sarıhan, “Amacım, hak ihlalleri hafızasını ve mücadelesini diri tutmak” diye konuştu.

Geride bıraktığımız haftada Türkiye’de siyasetçilerin tutuklandığını, gazetecilerin yargılandığını ve açlık grevindeki Nuriye Gülmen ile Semih Özakça’nın ölüme bir adım daha yaklaştığını belirten Sarıhan, “Devletin en yetkili ağızları çoktan işlevsiz kıldıkları ve unutturmaya çalıştıkları evrensel hukuk ilkeleri yerine Türkiye’nin yeni kurallarını açıkladı. Racon kesmek” ifadelerini kullandı.

“HAYAT NAMAZLA GÜZEL, ERBANEYLE ÇİRKİN"

CHP’li Sarıhan’ın hak ihlali raporunda öne çıkan başlıklardan bazıları şöyle sıralandı:

Batman’da “Hayat Namaz ile Güzeldir” etkinliği adı altında 6-10 yaşındaki çocuklara namaz eğitimi verilirken çocuklar sokaklara çıkartılıp tekbir sesleriyle yürütüldü. Öte taraftan Van’da erbane çalıp Kürtçe şarkı söyleyen 12 ve 13 yaşlarındaki iki çocuk gözaltına alındı.

ZUĞURLİ TUTUKLANDI

Görevinden uzaklaştırılarak yerine kayyım atanan Lice Belediye Eşbaşkanı Rezan Zuğurli iki yaşındaki çocuğuyla birlikte cezaevine konuldu.

GÜLMEN VE ÖZAKÇA'NIN DURUMU KRİTİK

İşlerini geri almak talebiyle başlattıkları açlık grevinde 167’inci güne giren eğitimcilerin durumu her geçen gün daha vahim bir noktaya ilerliyor. Eğitimcilerin avukatlarının açıklamalarında, “Nuriye açısından her şeyi bekleyebilir bir pozisyondayız artık” denildi.

'NURİYE VE SEMİH YAŞASIN' TUTUKLAMALARI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, hedefine aldığı ve örgüt üyesi olduklarını iddia ettiği eğitimciler için pankart açmayı da “hoş” görmedi. Spora siyaseti alet etmenin ideolojik grupların işi olduğunu öne sürdü. Pankart açan 10 kişi “terör örgütü propagandası” yapmaktan tutuklandı. Yedi kişi hakkında ise hala yakalama kararı var.

TECAVÜZCÜYE 'RIZA' HUKUKU

Diyarbakır'da, 17 yaşındaki çocuğa 4 kez cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla, hakkında 42 yıl hapis cezası istemiyle dava açılan 26 yaşındaki adam “Mağdurun rızası ile cinsel ilişkiye girdiği” gerekçe gösterilerek 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Cezanın sanığın geleceği üzerindeki olası etkilerini indirim sebebi sayan mahkeme, cezayı 2 yıl 11 aya düşürdü.

ÜLKÜ OCAKLARI BAŞKANI BİR ÇOCUĞU İSTİSMAR EDERKEN YAKALANDI

Sivas Ülkü Ocakları eski Başkanı Oğuz Bulut'un, 15 yaşındaki bir erkek çocuğu istismar ederken basıldı.

101 BİN KAMU ÇALIŞANI ÇALIŞMA HAKKINDAN MAHRUM

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) verilerine göre, 15 Temmuz darbe girişiminden Mayıs 2017'ye kadarki geçen sürede 101 bin 169 kamu çalışanı işini kaybetti.

KÜRT İŞÇİLERE LİNÇ GİRİŞİMİ

Kütahya'da baraj inşaatında çalışan Kürt işçilere linç bulunuldu. İşçilerin PKK propagandası yaptığını öne sürerek toplanan güruh, kaymakamın girişimleriyle dağıldı

MEVSİMLİK İŞÇİ ÖLÜMLERİ

Sigortasız ve herhangi bir şekilde güvencesi olmadan “yövmiye usulü” çalışan mevsimlik işçiler bu haftada yeterli önlemlerin alınmaması sonucu yaşamlarını yitirmeye devam etti.

12 BİN YILLIK TARİH YOK EDİLİYOR

Yeni Türkiye’de doğa ve kültür katliamları bu hafta da devam etti. İnsanlığın ortak mirası olan 12 bin yıllık antik kent Hasankeyf’in dinamitlerle patlatıldığı ortaya çıktı.