CHP Grubu KİT Komisyonu’nda, Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi’nin Sudan’da kiralayacağı tarım alanlarının akıbetini sordu. TİGEM Genel Müdür Vekili Hakan Nalbantoğlu ise Sudan’ın herhangi bir tarım alanını tahsis etmediğini söyledi, gerekçe olarak Sudan’daki siyasi iktidarsızlığı gösterdi. CHP'li Sertel ise "Tarımı geliştirmek varken başka ülkelerde macera aranmasının da bir faturası olması gerektiğini düşünüyorum. O faturanın da o kararı alan siyasilere çıkarılmasının zamanıdır” dedi

CHP'li Sertel, Sudan’da kiralanan tarım alanlarını sordu: Kağıt üzerinde kaldı

HABER MERKEZİ

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Sudan Tarım Bakanlığı ortaklığıyla kurulan Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi’nin akıbeti CHP Grubu tarafından TBMM KİT Komisyonu’na taşındı. 2014 yılında kararlaştırılan ve Sudan'da 2 bin 500 hektar arazide tarımsal üretim yapılması için Sudan-Türkiye ortaklığı ile kurulan Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi'nin Genel Müdür Vekili Hakan Nalbantoğlu, Sudan hükumetinin herhangi bir tarım alanını tahsis etmediğini anımsattı.

CHP Grubu Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık A.Ş’nin faaliyetlerini TBMM KİT Komisyonu’nda gündeme taşıdı. Komisyon toplantısında TİGEM Genel Müdür Vekili Hakan Nalbantoğlu da hazır bulundu. TİGEM Genel Müdür Vekili Hakan Nalbantoğlu, Sudan hükumeti tarafından tarım alanlarının tahsis ve teslim edilmemesine karşı gerekçeler sıraladı.

TİGEM: ARAZİ TESLİM EDİLMEDİ

Covid-19 ve Sudan'da siyasi istikrarın sağlanamamasını anlaşmanın uygulanmasının önünde engel teşkil ettiğini öne süren Nalbantoğlu şöyle konuştu:

“Pilot çiftlik arazisinde vuku bulan sosyal sorunlar nedeniyle pilot çiftlik yerinin değiştirilmesi, ikili anlaşmada ve imzalanan sair protokolde belirtilmeyen ek yatırım, ilave sosyal haklar gibi yeni taleplerin ortaya çıkması. Pilot çiftliğin yanı sıra Türk girişimcilerin yatırımlarına açılacak arazilerin koordinatlarının parça parça verilmesi, verilen koordinatların başka eyalet sınırlarına kayması, iletişim problemleri yaşanması. Beklenmedik şekilde Sudan’da bir askeri darbe olması ve hükümetin değişmesi.”

“FATURANIN SİYASİLERE ÇIKARILMASININ VAKTİDİR”

Konuyla ilgili söz alan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel ise “Ülkemizde binlerce dönüm arazi ekilip biçilmezken, çiftçiler üretime küstürülmüşken binlerce kilometre uzakta çiftçiliğe soyunmanın ancak AKP hükümetinin öngörüsüyle olabilir” dedi.

Sudan’da bulunan tarım arazilerinin Türkiye’nin toprak kalitesiz olduğunu kaydeden Sertel, şunları söyledi:

“Sudan’da bize önerilen toprakların, bırakın tarım yapmayı TİGEM’in ve uzmanların kendi ifadeleriyle ekilip biçilecek arazi olmak bir yana Türkiye topraklarının kalitesiyle ölçülmeye kalkılsa değerlendirilmeyecek kapasitede ve kalitede kötü topraklar olduğunu söylüyor. Dolayısıyla çiftlik arazisi kurma ve Türk girişimcilerinin yatırımına tarım arazilerinin açılması, hep kağıt üzerinde kaldı.”

CHP’li Sertel, “Sudan'da tarım yapılması noktasında değil ancak Müslüman bir ülke olarak eğer bizden bir destek ve talep istiyorlarsa biz onlara gerekli desteği ve onların istedikleri taleplere yönelik çalışmaları yürütelim. Ama üç tarafı denizlerle kaplı, mümbit ovaları, güzel ovaları, tarıma açık alanlarıyla güzelim ülkemizde, dört mevsim neredeyse güneşin olduğu, suyun, toprağın bereketli olduğu ülkemizde tarım yapmak varken, tarımı geliştirmek varken başka ülkelerde macera aranmasının da bir faturası olması gerektiğini düşünüyorum. O faturanın da o kararı alan siyasilere çıkarılmasının vakti zamanıdır” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

2014 yılında Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Sudan Tarım Bakanlığı ortaklığıyla kurulan Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi’nin Sudan’da 99 yıllığına tarım alanları kiralayarak burada tarımsal üretim yapılacağı duyurulmuştu.

2018 yılında ise Sudan'da TİGEM çiftliği kurulması için mutabakat zabtı imzalamıştı.

2021 yılında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise ilk etapta 1 milyon dönüm tarım alanının Türkiye tarafından işlenmeye tahsis edileceğini söylemişti. Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi’nin kurulmasından bu yana geçen 9 yılda 6 farklı bakan görev yaptı.