İBB Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Av. Doğan Subaşı, ulaşım zammından mutlu olmadıklarını, zammın nedeninin iktidarın yanlış ekonomi politikaları olduğunu söyledi. Subaşı, AKP'lilere, "Avrasya Tüneli'ne yüzde 56 zam yapılırken neredeydiniz?" diyerek tepki gösterdi

CHP'li Subaşı'dan AKP'lilere: Avrasya Tüneli’ne yüzde 56 zam yapılırken neredeydiniz?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Şubat ayı oturumunda konuşan İBB Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Av. Doğan Subaşı, İstanbul’da ulaşıma yapılan zammın nedeninin iktidarın yanlış ekonomi politikaları olduğunu söyledi. Subaşı, “Yüzde 35 zam bizi mutlu etmiyor. Sayın Cumhurbaşkanı, ‘Türkiye ekonomisinin sorumlusu benim’ demişti. Akaryakıt fiyatları artmış, elektrik fiyatları artmış ne yapsaydı İBB! Daha birkaç gün önce Avrasya Tüneli’ne yüzde 56 zam yapıldı. 1 tane AK partili arkadaşın zamma karşı tepki görseydim o zaman bu tepkiye de saygı duyardım. Maalesef saygı duyamıyorum AK Partililerin yaptığı bu eleştiriye” dedi.

İBB Meclisi Şubat Ayı birinci oturumu 10 Şubat Pazartesi günü Fatih Saraçhane’deki İBB Meclis Binası’nda yapıldı. Oturumda CHP Grubu adına söz alan Subaşı, Türkiye ve İstanbul gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

“İBB DEPREM HABERİNİ ALIR ALMAZ BÖLGEDEYDİ”

Elazığ ve Malatya’da yaşanan 6,8’lik deprem hakkında konuşan Subaşı, İBB’nin bölgedeki faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Subaşı, “158 personel ve 23 araç deprem haberini alır almaz bölgeye hareket etti. 20 Meclis üyesi arkadaşımız bölgeye gitmek için gönüllü olurken 3 Meclis üyesi arkadaşımıza görev verdik ve bölgede incelemelerde bulundu. 19 yaralı vatandaşımız kurtarıldı. Şu anda 17 personel ve 3 araç halen orada çalışıyor” dedi.

“SURİYE OPERASYONLARI ÜLKEMİZE ZARAR VERİYOR”

Suriye’nin İdlib kentinde yaşanan gerilim ve 13 askerin yaşamını yitirmesine ilişkin de konuşan Subaşı, “Biz askerimizin sonuna kadar arkasındayız. Hiç kimse Türk askerinin alnına silah dayayamaz. Bizim askerimize silah çekemez. Başına çuval geçiremez. Buna karşın ülkemize bu işin verdiği zararın bir an önce toparlanması gerektiğini düşünüyorum. Suriye konusu bir an önce tarihte bizim geriye dönüp baktığımızda nasıl böyle bir olayın içinde yer aldığımızı düşünüp sorgulayacağımız bir ibret dersi olarak geride kalsın istiyorum” diye konuştu.

“AB-İSRAİL’E KARŞI FİLİSTİN HALKININ YANINDAYIZ”

Filistin halkına dayatılan Amerikan Planı’nın bölgede barışı sağlamayacağına işaret eden Subaşı, Türkiye’nin de dolaylı olarak bu sürece dahil olduğunu ifade etti. Subaşı, İsrail’in askeri anlamda en büyük düşmanı Suriye’ydi. Biz Suriye’nin mahvedilmesine katkıda bulunduk. İsrail’in en büyük düşmanını, İsrail’le en çok uğraşan Ortadoğu ülkesini belki bir ABD ve İsrail Planı sonucunda biz de bunun bir parçası olduk” diye konuştu. Subaşı, ABD planına karşı Filistin halkının sonuna kadar yanında olduklarını bildirdi.

“SABİHA GÖKÇEN PİSTİ NEDEN 43 AYDIR YAPILAMADI?”

Subaşı’nın gündeminde Van’da yaşanan ve 41 kişinin hayatını kaybettiği çığ felaketi ve Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 3 kişinin hayatını kaybettiği kaza da vardı. Subaşı, çığ felaketlerinin bir daha yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki kazaya ilişkin ise Subaşı, “Sabiha Gökçen’de ek bir pist yapımı gerekiyormuş. İhale edilmiş. 43 ayda bitirilememiş. İşin daha ilginç yanı İstanbul’u işleten şirketler grubuyla Sabiha Gökçen’de pisti yapmayan bitiremeyen şirketler grubu birbiriyle ilişkili şirketler grubu. Dolayısıyla acaba Sabiha Gökçen’e uçuşlar kaymasın, inişler kalkışlar daha çok İstanbul Havalimanı’nda olsun diye mi yapılmıyor acaba ikinci pist” diyerek endişesini dile getirdi.

“YENİ TÜRKİYE’DE İNSANLAR KRİZ NEDENİYLE İNTİHAR EDİYOR”

Ekonomik kriz nedeniyle Hatay’da bir yurttaşın kendisini yakması hakkında da görüş bildiren Subaşı, “Eskiden hatırlayın 2000’li yılların başında bir vatandaşımız ekonomik krizi protesto etmek için Başbakanlık önüne giderek yazar kasayı Başbakanlık önüne atmıştı. Sizin beğenmediğiniz o eski Türkiye’de insanlar Başbakanlığın önüne gelip yazar kasa atabiliyordu ve Başbakanlar onlardan özür diliyordu. Yeni Türkiye’de insanlar intihar ediyorlar ekonomik krizden dolayı. Kendilerini yakıyorlar ve iktidar kanadından “ucuz siyasi manevra” yanıtını alıyorlar. Fatih’te intihar eden 4 kişi de ucuz siyasi manevra mıydı?” diye sordu.

“AK PARTİLİLER ULAŞIM ZAMMINA TEPKİDE SAMİMİ DEĞİL”

İstanbul’da ulaşıma yapılan yüzde 35’lik zamla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Subaşı, AK Parti’lilerin zamma karşı tepkilerinde samimi olmadıklarını ifade etti. Subaşı, Sayın Cumhurbaşkanı ‘Türkiye ekonomisinin sorumlusu benim demişti. Akaryakıt fiyatları artmış, elektrik fiyatları artmış ne yapsaydı İBB! Daha birkaç gün önce Avrasya Tüneli’ne yüzde 56 zam yapıldı. Sizler zamlara her halükarda karşı çıksaydınız ben buna saygı duyardım. Yüzde 56 zammın ardından ben 1 AK partili arkadaştan ‘ne bu kardeşim böyle şey mi olur’ diye bir tepki görseydim o zaman bu zamma yapılan tepkiye de saygı duyardım. Maalesef saygı duyamıyorum buna. Bakın, evlerinize elektrik su doğalgaz faturaları geliyor. 100 liranın altında olan tek fatura su faturasıdır. Bizim sayemizdedir. Suda yüzde 40 indirim yaptık. Siz 25 yıldır yapmadınız.” dedi.

“ŞİŞLİ’YE YAPILAN İTHAMLARDA KUŞKULARIMIZ VAR”

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Yeşim Meltem Şişli hakkındaki iddialar hakkında da konuşan Subaşı, konunun yargıya intikal ettiğini, buna karşın iddiayı ortaya atanlar hakkında bazı şüpheleri olduğunu bildirdi. Subaşı, “Toplantı 19 Ağustos’ta olmuş, aradan 5 buçuk ay geçiyor şikayet 5 buçuk ay sonra yapılıyor. Bu kadar kutsal saydığımız değerler üzerine bu kadar hakaret yapıldığında 5 buçuk ay beklenmiş olması bizi biraz kuşkulandırıyor. Bunun yanı sıra mevcut Hayat Boyu Öğrenme Müdürü de şikâyet konusu oluyor. Hâlbuki o tarihte müdür katılmamış çünkü orada çalışmıyor. 1 ay sonra işe başlamış” dedi.

İSMEK’lerin kapatılacağına dönük iddialara da cevap veren Subaşı, “Geçmiş dönem İSMEK binalarını incelemiş ve bunlardan 38 tanesinin depreme ve yangına uygun olmadığı konusunda bir karar alınmış. İki bina hakkında ise idari tasarruf gerekçesiyle kapatıldı. Şu anda fiziki mekân sayısı 170’tir” dedi. Subaşı, daha önce işletmesi bir firmaya verilen İSMEK’in artık bir kamu faaliyeti olarak İBB tarafından işletileceği bilgisini de verdi ve kapatılmasının söz konusu olmadığını söyledi.

“İSMEK’TE ÖĞRETMENLER GÜVENCELİ İŞE KAVUŞACAK”

İSMEK’te önümüzdeki dönemde tam zamanlı öğretmen sayısının artırılacağı bilgisini de veren Subaşı, “İSMEK’te önceki dönem 4400 civarında personel çalışıyordu. 1000 küsur tam zamanlı 2000 civarı yarı zamanlı öğretmen vardı. Biz şimdi yeni dönemde öğretmenlerimizi güvenceli bir iş olan tam zamanlı öğretmen olarak çalıştırmak istiyoruz. Yarı zamanlı öğretmenler sayıca azalacaklar. Yaklaşık 300 ile 500 arasında yarı zamanlı öğretmen olacak. Bu arada öğretmenler arasında sınavsız işe alınanlar ya da sınav yapılıp geçer not olmadığı halde işe alınanlara da rastladık ve bunu geçmiş dönemin bir hatırası olarak geride bıraktığımızı düşünüyoruz. Yeni bir sayfa açmak istiyoruz” diye konuştu.